Margarin, tereyağının yerine kullanılmak üzere üretilmiş olan, çeşitli bitkisel ve hayvansal yağlardan doğal veya kimyasal olarak elde edilen yağ çeşididir.
Margarin; çeşitli yağların, su ve yağsız süt gibi malzemelerin karışımından oluşan ince kristalli bir besin maddesidir. Tamamen bitkisel kökenli yağlardan yapılır. Kase margarinlerin doymuş yağ içeriği zeytinyağı, ayçiçek yağı vb. sıvı yağlarla neredeyse aynıdır.
Margarin bitkisel kökenli,tereyağı ise hayvansal kökenli bir ürün olduğundan arada aroma ve lezzet farkı olsa da hamur işi ve keklerde istenen tokluğu her ikisi de sağlayabilir.
Margarinlerin yapımında hangi yağlar kullanılmaktadır? Türkiye'de üretilen margarinlerde genellikle ayçiçeği, soya, pamuk, kanola, palm ve türevleri gibi bitkisel yağlar kullanılmaktadır.
Tereyağı severlere, hem de %100 bitkisel!
Becel Tereyağı Severlere Vegan sertifikalı bir üründür, süt ve süt ürünleri içermez. Laktoz içermez. Gluten içermez.
İlgili 43 soru bulundu
Bitkisel margarin; çeşitli bitkisel yağ karışımlarının değişik oranlarda su veya süt yağı karıştırılmasıyla elde edilen bir yağdır. Piyasada bulunan birçok margarin de bitkisel yağlardan üretilir.
Yeni Sana Klasik %70 bitkisel yağ içerir. Trans yağ içermez. %100 Helal Sertifakalıdır.
Tereyağı, her ne kadar günümüzde marketlerden alabilsek de evde de yapılan bir ürün olma özelliği taşır. Öteki yandan margarin evde yapılabilen bir ürün değildir. İçinde birçok bileşen bulunduğu için sanayileşmiş bir üründür ve bitkisel temellidir. Bu açıdan tereyağından ayrılır.
Bitkisel yağ, bitkilerden elde edilen yağdır. Bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Bitkisel yağ üretiminde kullanılan en önemli bitkiler soya, palmiye yağı, kolza, kanola, zeytin ve ayçiçeği ile yer fıstığıdır (yer fıstığı yağı).
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Margarin üretimi, nebati yağların bir dizi kimyasal süreçten geçirilmesi ilkesine dayanır. Bu süreç sonunda süt veya su, lesitin, aromalar, renklendiriciler içeren bir yağ fazının emülsiyonuyla gerçekleştirilen bir maya elde edilir.
Margarin yerine kullanılabilecek neredeyse tek alternatif tereyağıdır.
Veganlar, daha az ayçiçeği yağı, mısır yağı ve aspir yağı kullanarak ve bunların yerine kanola yağı, soya fasulyesi ve ceviz yağı gibi daha fazla alfa-linolenik asit içeren yağlar tüketerek vücutlarındaki PDYA oranlarını daha dengeli bir hale getirebilir. Böylece dokular daha fazla DHA üretir.
Piyasada başka rakibi olmadığı ve ABD'den ithal edilen soya fasulyesi yağından üretildiği için, onlarca yıldır lider margarin markası oldu. Türkiye'de üretilen margarinlerin genel markasıdır. Türkçede herhangi bir margarine genellikle Sana yağı denir.
Margarin sebze yağlarından yapılır, o yüzden kolesterol içermez. Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir. Bu yağ türleri, doymuş yağların yerine kullanıldığında düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), başka deyişle “kötü” kolesterolün düşürmeye yardımcı olur.
Margarinler sağlıklıdır çünkü margarin bitkisel yağlardan üretilir. Kolesterol ve trans yağ içermez, beslenme çeşitliliğine katkı sağlar. Margarin, Omega 3 ve Omega 6 yağları içerir. Ayrıca margarinde A ve D vitaminleri bulunur.
Bunların dışında bitkilerden elde edilen acı badem yağı, avokado yağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı, çörek otu yağı, fesleğen otu yağı, gül yağı, keten tohumu yağı gibi binlerce yağ çeşidi bulunmaktadır.
Bitkisel yağ üretiminde kullanılan tohumlar, ayçiçeği tohumu, soya fasulyesi, fındık, keten tohumu, hardal tohumu, pamuk tohumu, yer fıstığı vb. tohumlardır. Zeytinyağı üretimi ise meyve hamurundan bitkisel yağ üretimi olarak kabul edilmektedir.
Aldığınız tereyağı hakkında kuşkularınız varsa, tereyağından küçük bir parça alıp sıcak suya atın. Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar.
Tereyağ vurgusuyla satılan margarinlerden birini inceleyeceğiz; Becel Tereyağ Keyfi. Ürün aslında bir bitkisel margarin ve üründe tereyağı aroma vericisi yer alıyor. Ürün bunların yanısıra yayık altı olarak bilinen tereyağı altı suyu tozu içeriyor.
Ticari olarak satılan tereyağının en az yüzde 80'i yağ olmalıdır. Kalan yüzdesi ise su ve süt proteinlerinden oluşmalıdır. Margarin ise; yağ, tuz, su ve emülgatörler gibi birkaç ilave bileşenden yapılır. Bitkisel temellidir ve içinde birden fazla bileşen bulunur.
Konumuzun neticesine gelirsek; Torku helal sertifikalıdir.
CEVAP: Margarin yağları, sıvı bitkisel yağların hidrojenle dondurulması yoluyla elde edilmektedir. Sofralık margarinlere ayrıca taze pastörize süt ve vitamin ilavesinde bulunmaktadırlar. Bunların içerisine domuz yağının katılması söz konusu olmamaktadır.
Yapısı Margarin hayvansal yağlar, bitkisel yağlar ve sudan oluşan bir emülsiyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri