Bitkisel margarin, çeşitli bitkisel yağların kısmi hidrojenasyonu sonucu elde edilen sertleştirilmiş rafine yağlardan veya bu yağlara çeşitli bitkisel rafine yağların karıştırılmasıyla elde edilen ve içerisinde emülsiyon halinde su, süt veya sıvı süt ürünleri bulunabilen yağlardır.
Margarin; çeşitli yağların, su ve yağsız süt gibi malzemelerin karışımından oluşan ince kristalli bir besin maddesidir. Tamamen bitkisel kökenli yağlardan yapılır. Kase margarinlerin doymuş yağ içeriği zeytinyağı, ayçiçek yağı vb. sıvı yağlarla neredeyse aynıdır.
Margarin yapımı, yıllar önce tereyağı yerine geçecek bir ürün arayışı olması sonucunda başlamıştır. Margarin yapılışı sırasında çeşitli yağlar kimyasal uygulamalar sonucunda farklı bir hal alırlar.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba, Margarin, Sıvı yağ ve hayvan yağından elde edilen katı yağ. Margarin genelde mutfaklarda kullanılan bir malzemedir ve çörek, börek, bazlama gibi hamur işlerin de kullanılır.
İlgili 25 soru bulundu
Margarinlerin yapımında hangi yağlar kullanılmaktadır? Türkiye'de üretilen margarinlerde genellikle ayçiçeği, soya, pamuk, kanola, palm ve türevleri gibi bitkisel yağlar kullanılmaktadır.
Doymamış yağ, oda sıcaklığında sıvıdır. Çoğunlukla bitkilerden elde edilen yağlarda bulunur. Doymuş yağ yerine doymamış yağ tüketmeniz, kolesterol seviyenizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Tekli doymamış yağ ve çoklu doymamış yağ, doymamış yağ türüdür.
Vita yağ içeriği, palmiye ağacının meyvelerinden elde edilen ve Palm yağı olarak tanımlanan bir yağ çeşidinden oluşur. Anavatanı Endonezya, Malezya, Batı ve Orta Afrika ülkeleri olan Palm yağı, kökeni neredeyse 5000 yıl öncesine dayanan bitkisel bir yağdır.
Ticari olarak satılan tereyağının en az yüzde 80'i yağ olmalıdır. Kalan yüzdesi ise su ve süt proteinlerinden oluşmalıdır. Margarin ise; yağ, tuz, su ve emülgatörler gibi birkaç ilave bileşenden yapılır. Bitkisel temellidir ve içinde birden fazla bileşen bulunur.
Nötral yağları oluşturan yağ asitleri, doymuş ve doymamış yağlar olarak iki grupta incelenir. NOT: Doymamış yağ asitleri yüksek basınç altında hidrojenden geçirilerek doymuş hale getirilir. Buna margarinleşme denir.
Sıvı yağlar ile tepkime vererek margarin elde edilmesinde kullanılan element Hidrojen dir.
Ayçiçek yağı elde edebilmek için öncelikle olgunlaşmış ayçiçeği bitkisinin tohumları toplanır. Bu tohumlar soyularak öğütülür. Ardından pek çok bitkisel yağ üretme yöntemi olan soğuk presleme kullanılır. Bu şekilde soyulmuş ve öğütülmüş tohumlardan yağ elde edilir.
Doğrulanmış Cevap. Açıklama: Kimyasaldır . kimyasal olaylar geri dönüşsüz olaylardır.
Doymuş yağlar, hidrojen içeriğiyle oda ısısında dahi katı halde bulunur. Hemen örnek verelim: Margarin, palm yağı, et, sakatat, kümes hayvanlarının derisi, yumurta, peynir, süt, tereyağı vb. tam yağlı mandıra ürünleri, hindistan cevizi, kakao yağı, hurma yağı.
Teknik olarak keçi, koyun gibi evcil hayvanların sütü de tereyağ yapımına elverişli olmakla beraber, tereyağı hemen takiben inek sütünden elde edilir. Anadolu'da tereyağı genelde kendi ihtiyacı için yayık ayrandan üretilen tereyağıdır.
Bitkisel yağ, bitkilerden elde edilen yağdır. Bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Bitkisel yağ üretiminde kullanılan en önemli bitkiler soya, palmiye yağı, kolza, kanola, zeytin ve ayçiçeği ile yer fıstığıdır (yer fıstığı yağı).
Türkçede herhangi bir margarine genellikle Sana yağı denir.
Kesin miktar, margarini üretmek için hangi bitkisel yağların kullanıldığına bağlıdır. Örneğin, soya fasulyesi yağı bazlı margarinler yaklaşık olarak %20 oranında çoklu doymamış yağa sahiptir ve çoklu doymamış yağ genellikle sağlıklı kabul edilir. Doymuş yağa kıyasla da kalp sağlığı için faydalı sayılabilir.
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
Pastanelerden alınan yiyeceklerin içerisinde Alba yağ bulunur.
Palm yağı, palmiye yağı veya hurma yağı, palmiye meyvesinden elde edilen bir yarı katı bitkisel yağdır. Gıda üretiminde, kozmetik ürünlerinde ve biyoyakıt olarak kullanılmaktadır. Palm yağı bileşenlerine palm stearini, stearik asit, linoleik asit, miristik asit, oleik asit, palmik asit dahildir.
Düşündüğünüzde palm yağı helal mi diye, bu sorunun cevabı ise sizin tercihinize kalmıştır diyebiliriz; ancak helal olmadığına dair bir görüş de söz konusu değildir.
Yağ Çeşitleri
Bitki ve hayvan hücrelerinde depolanmış halde bulunan yağlar nötral yağlardır. 3 molekül yağ asidi ile 1 molekül gliserolün ester bağı ile birleşmesi ile oluşur.
Çoğunlukla doymuş yağlar ( tereyağı gibi ) oda sıcaklığında katılaşırken, çoğunlukla doymamış yağlar ( zeytinyağı gibi ) oda sıcaklığında sıvıdır. Diğer yağlar gibi, doymuş yağ gram başına 9 kalori içerir. Doymuş “yağlar”, çift bağ içermeyen yüksek oranda doymuş yağ asidi içeren yağlardır.
Lipitler, doymuş ve doymamış yağlar olarak ayrılır. Doymamış yağlar, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan lipitler; doymuş yağlar ise oda sıcaklığında katı hâlde bulunan lipitlerdir. Biyolojik önemi olan lipitler için yağ asitleri, nötr lipitler (trigliserit), fosfolipitler ve steroitler örnek gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri