Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir.
Dünyanın En Derin Noktası: Mariana Çukuru
Mariana Çukuru, Pasifik Okyanusu'nda yer alan dünyanın en derin noktasıdır. Yaklaşık 11.000 metre derinliği ile Mariana Adaları yakınlarında bulunur. Bu çukur, adını Mariana Adaları'ndan alıyor.
Mariana Çukuru hakkında
Ünlü Amerikalı yönetmen James Cameron da 26 Mart 2012'de "Deepsea Challenger" adlı tek kişilik denizaltı ile Mariana Çukuru'nun 10 bin 908 metre derinine inerek 50 yıl aradan sonra çukura giden ilk insan olmuştu.
Dünya'daki sayısız gizemlerden biri de Mariana Çukuru. Mariana Çukuru, Dünya'daki okyanusların altındaki en derin çukur olarak biliniyor.1951 yılında Challenger 2 adlı bir gemi ile yapılan araştırmalar sırasında atılan bir sondanın tesadüfen on bin sekiz yüz metre derinliğe düşmesi sonucunda keşfediliyor.
Çukura ilk dalışı gerçekleştiren Donald Walsh, Vescovo'yu tebrik eden ilk kişilerden biri oldu. Mariana Çukuru, Pasifik Okyanusu'nun batısında yer alıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Mariana Çukuru'nda hayat belirtileri vardır. Yapılan araştırmalar, aşırı basınçlı ve soğuk ortamda yaşayabilen birçok mikroorganizma, balık ve yengeç türünü ortaya çıkarmıştır. Buradaki yaşamın temel dayanağı, 300 dereceye ulaşan volkanik püskürmeler ve buradan çıkan sülfürü metabolize edebilen bakterilerdir.
Mariana Çukuru, bırakın gizli bir popülasyonu, bir megalodonu bile besleyemeyecek mikroskobik yaşama sahip.” Megalodon (Carcharodon carcharias), yaklaşık 18 metre uzunluğa ulaşan, şimdiye kadar yaşayan en büyük köpekbalığıydı.
Mariana Çukuruna Düşen Cemil Çakır Bulundu Mu? 2013 yılında Tayvan'dan Meksika'ya yük taşıyan Türk şirketine ait Özgür Aksoy Gemisi'nde çalışan Cemil Çakır, Japonya açıklarında ilerlerken talihsiz bir olay sonucunda Mariana çukuruna düştü.
Mariana Çukuru mu Lut Gölü mü? Cevap: Rum suresinde geçen yer, içinde suyun olmadığı yer anlamındadır. Zira burada bir savaş olmuştur.
Okyanusal nitelikte iki plakanın çarpıştığı sınırda derin çukurlar oluşabilir. Mariana Çukuru da, Pasifik Plaka ile Mariana Plakası'nın çarpışması sonucu oluşmuş bir çukurdur ve iki plaka sınırındadır.
dünyanın en derin noktası olan mariana çukuru'na gemi kazası sonucu düşen türk.
Rekoru 11 metre geliştirdi
Victor Vescovo, 10,927 mertreye indiği son dalış ile en derine inme rekorunu 11 metre geliştirdi.
Dünyanın su altındaki en derin noktası Mariana Çukuru'nda mikroskobik düzeyde yaşam bulunduğu tespit edildi. Uluslararası bir bilim insanları topluluğu, Büyük Okyanusun 11 kilometre derinliğindeki çukurda hareketli bir misroskobik hayat bulunduğunu keşfetti.
En derin noktalar Atlas Okyanusu'nda Puerto Rico Çukuru'nda 8 bin 376 metre, Pasifik Okyanusu'ndaki Mariana Çukuru'nda 10 bin 925 metre, Hint Okyanusu'nda Java Çukuru'nda 7 bin 192 metre, Antarktika Okyanusu'ndaki Güney Sandviç Çukuru'nda 7 bin 434 metre, Arktik Okyanusu'ndaki Molloy Derinliği'nde 5 bin 550 metre ...
Mariana Çukuru'ndaki basınç 1.086 bar veya 108.6 Megapaskal'dır. Bu basıncı şöyle izah edebiliriz: 1 insanın 30 santimetreye 30 santimetrelik bir alana (yaklaşık olarak dik durduğumuzda yere bastığımız alan) uyguladığı basıncın neredeyse 10.000 katı. Yani, üzerinize 10.000 adet 100 kilogramlık insanın çıkması gibidir.
İki büyük levhanın çarpışması sonucu oluştu
Mariana Çukuru, iki tektonik plakanın çarpışması sonucu oluşan bir çukurdur. Çarpışma sonucunda Mariana Adaları olarak bilinen adalar oluştu. Bunun sebebi ise Pasifik Plakaları içinde bulunan suyun şiddetli bir şekilde salınmasının neden olduğu volkanik patlamalardı.
600 km2 civarında bir alanı kaplayan Lut Gölü'nün tabanı, su derinliği çok fazla olmasa da (yaklaşık 376 metre), göl seviyesi deniz seviyesinden 420 metre aşağıdadır.
Pasifik Okyanusu'nda en derin alan Mariana Çukuru olarak belirlendi. Batı Pasifik'te Mariana Adaları'nın yaklaşık 200 kilometre doğusunda yer alan bu bölge dünyadaki en derin okyanus çukuru. Buradaki en derin noktalar 10 bin 924 ± 15 metreyle Challenger Deep ve 10 bin 816 ± 16 metreyle Horizon Deep.
179,7 milyon km² yüzölçümüne sahiptir. Neredeyse Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu'nun toplamı kadar yüzölçümü vardır. En derin yeri 11.034 metre ile Mariana Çukuru olup burası aynı zamanda Dünya'daki en derin noktadır. En kalabalık ada Tahiti'dir.
Mariana Çukuru'na düşen Türk
2013 yılında Tayvan'dan Meksika'ya yük taşıyan gemide çalışan Cemil Çakır, 11 bin metre ile Dünya'nın en derin noktası olan Mariana Çukuru'na düştü.
Dalışta gördüğü manzarayı “Düz, ıssız bir arazi, Grand Canyon'dan 50 kat daha büyük” diye tanımlayan Cameron, “Gün ışığından, herhangi bir ısı ve sıcaklıktan mahrum olan bu yerde basınç o kadar fazlaydı ki su altı aracının yüksekliği birkaç santim içeri girdi” diye konuştu.
Antalya'da bir mermerin yüzeyinde, 195 milyon yıl önce denizel ortamlarda yaşamış ve nesli tükenmiş bir canlı olan "megalodon" fosillerine rastlandı.
Megalodon (Otodus megalodon), yaklaşık olarak 23 ila 3,6 milyon yıl önce Miyosen ve Pliyosen dönemlerinde yaşamış, soyu tükenmiş dev bir dik burunlu köpekbalığı türü. İsmi Grekçe "büyük diş" anlamına gelir. Uzunluğu 21-22 metreyi bulan bu büyük köpekbalığı büyük okyanusta ve atlas okyanusunda yaşamıştır.
Megalodon soyu tükenmiş dev köpekbalıkları içerisinde yer almaktadır. Büyük okyanus ile Atlas okyanusunda yaşamış, uzunluğu 15 ya da 16 metreye kadar uzanan bir köpek balığı olarak bilinir. Etobur bir köpek balığı olması ile beraber, aynı zamanda karanlık dip bölgelerde yaşamını sürdüren bir canlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri