Orijinal dilinde ''marginale'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı, uçta ve kenarda olandır. Marjinal sözcüğü cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır: Örnekler: ''Marjinal bir oluşum'' - ''Marjinal bir sanatçı.'' Kelimenin fiil hali ise ''marjinalize etmek'' şeklinde yazılır.
TDK'ye Göre Marjinal Nedir? Türk Dil Kurumunun (TDK) resmi internet sitesinde yer alan Güncel Türkçe Sözlükte “marjinal” kelimesi şu şekilde tanımlanmaktadır: 1. sıfat, mecaz Aykırı. 2. isim, mecaz matematik Son birim.
Sözcük günlük yaşamda çoğunlukla aykırı, uç, alışılmışın dışında, sıradan olmayan, sınırları zorlayan anlamlarında kullanılıyor. Diğer insanlardan fiziksel olarak farklı bir görünümü ya da davranışları olanlara 'marjinal tip' deniyor.
TDK'ya göre, marjinal kelimesinin iki anlamı bulunmaktadır. İlk anlamı; kenara ait, asıl konuya dahil olmayan, bir kitabın dış kenarına yazılmış notlar veya süsleme anlamında kullanılır. İkinci anlamı ise; toplumun bildiği alışılagelmiş düzenin dışında özellikleri olan, anlamında kullanılır.
Toplumun koymuş olduğu kurallara uymayan ve uymak istemeyen kişilere marjinal denilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Lümpen iki farklı kelime üzerinden Türk Dil Kurumu'nda yer almaktadır. Bunlardan biri 'sınıfsız' diğeri ise 'ayaktakımı' olarak geçer. Sosyal yaşam içerisinde kişinin olmadığı etki ve davranışları gösterme bütünü olarak da söylenebilir.
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
Türk Dil Kurumunda marjinal kelimesinin iki ayrı anlamı bulunmaktadır. Birinci anlamı; aykırı, ikinci anlamı ise; matematik alanında son birim olması şeklinde olduğu açıklanabilir. Marjinal günlük yaşamda çoğu zaman aykırı manasında kullanılmaktadır. Kelimenin kökeninin ise Fransızca olduğu söylenebilir.
Toplumda kullanılan manası ile marjinal, toplumda genel olarak kabul görmüş kümelerin dışında yer alan, sınıflandırılmamış kişiler için kullanılır.
Marjinal dediğimiz gibi aykırı olan, sıradan olmayan, sınırları zorlayan manasında kullanılıyor. Diğer insanlardan fiziksel olarak farklı duranlara 'marjinal tip' diyebiliriz. Ancak marjinalliğin sıradan olmayı ötekileştiren bir üslupla kullanılması da doğru değil.
Sıra dışı olanı da olmayanı da betimlemek için kullanılan bu sıfat, çoğunlukla gereksiz yere ve laf kalabalığı yapmak için kullanılıyor. Hani “çok marjinalmiş, ay nasıl anlatsam işte, farklı biri yani marjinal bir tarzı var…” gibi sözler kullanınca, sanki daha etkileyici olunacakmış gibi!
Marjinal kelimesi önceden de belirtildiği üzere; aykırı olan, sınır ve limitleri zorlayan, sıradanlık taşımayan anlamlarında kullanılmaktadır.
MARJİNAL NE DEMEK TÜRKÇESİ
Sorusuna çeşitli yanıtlar verilebilir. Fransızca kökenli olan bu sözcüğün pek çok farklı anlamı bulunmaktadır. Sıradan olmayan, farklı, alışılagelenin dışında anlamlarıyla bilinen kelimenin matematikteki terim anlamı "son birim" olarak karşımıza çıkar.
Çoğunluğun beğenilerinden ve yönelimlerinden uzakta olan, tutum ve davranışları alışılmışın dışında olan kişilere marjinal denir. Bohem kelimesiyle yakın anlamlı olan marjinal sözcüğü, genellikle sanatçılar için kullanılır. Marjinal ve bohem olarak adlandırılan kişiler, toplumsal tabuları ve gelenekleri reddederler.
Genel anlam da Marjinal kişi : Toplumda görüş ve yaşayış biçimiyle uçlarda bulunan,çizgi dışı,aykırı kimse ya da kişiler olarak tanımlamak mümkündür.
Farklı amaçlar altında cümle içerisinde kullanırken bu iki kelimeyi bir bütün olarak ele almak ve değerlendirmek gerekir. Yeşil Zeytin Nasıl Yazılır? Bu iki kelime bir araya gelerek bitecek şekilde ele alınır ve yazılır. Yani doğru şekilde yazılışı yeşilzeytin olarak bütün şekilde değerlendirilir.
Marjinal fayda; tüketilen son malın, yine, tüketilen ürünlerin toplamına faydası şeklinde açıklanmaktadır. Ekonomi bilimine bağlı olan ve iktisat bilimi içerisinde yer alan marjinal fayda; bir hizmet ya da mal için, tüketim artışı durumunun sağlamış olduğu pozitif bir fayda olarak açıklanmaktadır.
Marjinal fayda eğilimi, bir tüketici veya yatırımcının her ek birim mal veya hizmet tüketiminden aldığı faydanın değişim oranını ifade eder. Genellikle tüketicinin bir malı veya hizmeti tüketmeye devam ettikçe her ek birimden elde ettiği faydanın azalma eğilimini gösterir.
Terimsel anlamına bakıldığında herhangi bir malın fiyatının bir birim artması sonrası malın toplam faydasında yarattığı değişikliğe marjinal fayda denmektedir.
Sır saklamasını bilen ve ağzı sıkı anlamlarında kullanılan ketum kelimesi, insanlar için kullanılır. Bir sırdaşınız varsa, şanslısınız. Edineceğiniz güvenebileceğiniz bir arkadaş, özel düşüncelerinizi bir sır olarak saklayabilir. Ketum ne demek sorusunun yanıtında sırrı saklayan kişinin ağzının sıkılığı yatar.
Allah'ı cisim olarak düşünenleri veya O'na cismanî özellikler nisbet edenleri ifade eden bir terim. Allah'ı yaratıklara veya yaratıkları Allah'a benzetme sonucunu doğuran inançları benimsemiş gruplara verilen ad.
Yalnız kendini düşünen (kimse), bencil, hodgâm, egoist.
Anlamı: "Muharrir" kelimesi, yazılı metinleri düzenleyen, düzeltme yapan veya yazıları düzenleyip yayınlayan kişiyi ifade eder. Bu kişi, gazete, dergi, kitap, makale gibi yazılı yayınların hazırlanmasına katkı sağlar ve metinlerin dilbilgisel ve içeriksel olarak düzeltilmesinden sorumludur.
Yeterlilik ilkesi olarak da adlandırabileceğimiz liyakat, verilen görevi başarı ile yapabilme yetisi olarak tanımlanabilir. Göreve kabul edilme ve yükselmelerde “bilgi, görgü ve diplomayı” esas alan bir anlayıştır.
Varoş, (Macarca: város) bir şehrin, kentin ya da kasabanın merkezin dışında, uzağında kalan mahalle, dış mahalleleri tanımlamak için kullanılan tabirdir. Kelime anlamı olarak kenar mahalle anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri