Fiyat primi yaklaşımında; benzer nitelikli ürünler arasındaki fiyat farkı oransal olarak hesaplanır ve gelecek yıllara ait tahmin edilen satışlarla çarpılarak bulunan tutarlar bugünkü değere indirgenerek marka değeri hesaplanır.
Marka değeri, tüketicilerin markaya atfettikleri değere bağlı olarak oluşturulan ve diğer markalar karşısında markanın finansal gücünü gösteren sayısal bir değerdir.
Marka ismi farkındalığı, marka çağrışımları, markadan algılanan kalite ve marka sadakati tüketici temelli marka değerini oluşturan boyutlardır. Bu dört boyut, tüketicilerin algıladığı marka değerini oluşturmakta algılanan marka değeri hem işletmenin müşterilerine hem de işletmelere değer sağlamaktadır.
Marka değerlendirmesi, markanızın değeri hakkında objektif bir görüş sağlar. Ayrıca markanızla ilgili olası sorunları tespit etmenize de yardımcı olabilir. Günümüzün büyük küresel işletmeleri, marka gücünün itibar ve tüketici sadakatinden yararlanarak büyümeyi teşvik edebileceğini göstermektedir.
Marka değeri, tanımına bakıldığında bir şirketin finansal değeri anlamına gelir. Marka değeri, bir şirketin yıllık cirosu ve kârlılık değerlerinin yanında müşteri tabanı, tüketiciler ile arasındaki iletişimi ve marka bilinirliğini kapsamaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Brand Value yani marka değeri aslında markanızın finansal açıdan değeridir. Marka değerine ihtiyaç duyulan nokta ise genellikle satın alma işlemleridir. Örneğin markanız satın alınacaksa, logonuz veya marka kimliğiniz bir başka şirket tarafından kullanılmak isteniyorsa markanın gerçek sahibine bir ücret ödenmelidir.
Marka değeri, bir markanın tüketicilerin zihninde sahip olduğu etki düzeyini ifade eder. Kuruluşlar, tüketicileri benzer ürünler yapan rakipler yerine kendilerinden satın almaya devam etmeye ikna eden olumlu deneyimler yaratarak marka değeri oluşturur.
Marka değeri ile marka ve müşterilerin ürün ve ürün performansı hakkındaki hissettikleri ve algıları ortaya çıkmaktadır. Güçlü bir markanın değeri; markanın müşteri tercihini ve sadakatini yakalayabilme gücünü göstermektedir (Kotler ve Armstrong, 2004:291). Marka, işletmeler ile müşteriler arasında ilişki kurmaktadır.
Marka analizi, bir markanın güçlü ve zayıf yönlerini, pazar konumunu, tüketici algısını ve rekabet avantajlarını değerlendirmeyi amaçlayan kapsamlı bir inceleme sürecidir.
Bir markanın değer önermesi, marka tarafından müşteriye değer sağlayan fonksiyonel, duygusal ve kişisel faydaların özetlendiği bir ifadedir. Değer önermesi; müşterisini markaya yöneltmeli ve satın alma kararı için etkili bir itici güç olmalıdır.
İşletme değerinin hesaplanmasında farklı yaklaşımlar bulunmaktadır, bu yaklaşımlar arasında en yaygın olarak kullanılanları sırasıyla; net varlık yöntemi, iskontolu net nakit akımı yöntemi ve piyasa çarpanları yöntemidir. Her yöntemin kendi özgü bilimsel gerekçeleri bulunmaktadır.
Piyasa, bir malın fiyatını o malın ortalama emek maliyetine (ortalama sosyal olarak gerekli emek-zamana) göre belirler.
Marka Analizi Nasıl Yapılır? Marka analizi, pazardaki trendleri, tüketici davranışlarını ve rakip markaların aktivitelerini detaylı olarak inceleyerek gerçekleştirilir. Ayrıca, markanızın geçmiş reklam kampanyalarının performansını değerlendirerek, gelecekteki stratejilere yön verebilirsiniz.
Marka araştırma raporu, bir markanın performansını ve pazarlama stratejilerinin etkililiğini değerlendiren bir rapordur. Bu rapor, marka yönetimindeki kararları ve stratejileri belirlemede yardımcı olabilir.
Marka planlaması, markanın başka markalardan farklılığını ayırt, başka deyişle, markanın sahip olduğu ayrıcalığı ortaya çıkarıp marka yönetme faaliyetlerini bu doğrultuda yönlendirme sürecidir [3]. Marka planlama sürecinin ilk aşaması marka vizyonunun ve ve misyonunun belirlenmesidir.
Marka değerinin, müşterinin bilgiyi yorumlama, işleme ve satın alma kararını güvenle verme becerisini artırdığı da söylenmektedir. Böylece, yüksek marka değerine sahip bir kuruluş, rekabette ayrılmayacak sadık bir müşteri tabanı elde ederek gerekli pazar payının büyük bir bölümünü yakalayabilir ve elinde tutabilir.
Marka devir işlemi yazılı olarak ve noter huzurunda gerçekleşmelidir. Devir sözleşmesinin noter huzurunda yapılmış olması tek başına yeterli ve bağlayıcı değildir. Marka devir sözleşmesinin kuruma iletilmesi ve kurum nezdinde de marka devir işleminin yapılması gerekmektedir.
Marka değeri, marka öz varlığı ya da marka öz sermayesi; bir markanın hedef kitlesi tarafından değerlendirildiğinde ortaya çıkan bilgiler bütünüdür. Markanın bilinirliği, markaya duyulan sadakat, oluşturulan kalite algısı, marka değerine dair kriterleri sunan unsurlardır.
Marka varlığını oluşturan ögelerden biri marka unsurlarıdır. unsurlar; marka adı, logo, sembol, karakter, jingle, ambalaj, konuşma sesi ve sloganlardır. Marka unsurları marka farkındalığı yaratmak için de dikkatli bir şekilde seçilmelidir.
Marka bilinirliği, tüketicilerin belirli bir markaya aşinalık seviyesini ifade eder. Tüketicilerin markanın logosunu, adını, ürünlerini ve diğer varlıklarını tanıma derecesi ile ölçülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri