Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Marka hükümsüzlüğü davası kime karşı açılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Marka hükümsüzlüğü davası kime karşı açılır?

SMK m. 25/2'ye göre menfaati olanlar, Cumhuriyet savcıları veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları markanın hükümsüzlüğünü mahkemeden isteyebilir. Marka hükümsüzlük davası, dava tarihinde sicilde marka sahibi olarak kayıtlı kişilere veya bunların hukuki haleflerine karşı açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Marka iptal davası nerede açılır?

Markanın iptali davasında görevli mahkeme Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'dir. Söz konusu mahkemenin kurulu olmadığı yerlerde görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi'dir. Yetkili mahkeme ise davalı marka sahibinin yerleşim yeridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olcuhukuk.com.tr

Marka hükümsüzlük davası ne kadar sürer?

Hükümsüzlük Davaları (556 Sayılı Markalar Hakkındaki KHK) (449 gün) sürmesi öngörülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukmedeniyeti.org

Marka iptali nasıl yapılır?

10.01.2024 tarihine kadar açılabilen Markanın İptali Davalarında görevli mahkeme, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri olup bu mahkemelerin bulunmadığı yargı çevrelerinde Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir. Bu davalardaki yetkili mahkeme ise iptali istenen marka sahibinin yerleşim yeri mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Markanın iptalini kimler talep edebilir?

-Marka sahibi tarafından veya marka sahibinin izniyle gerçekleştirilen kullanım sonucunda markanın, tescilli olduğu mal veya hizmetlerin özellikle niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı konusunda halkı yanıltması nedeniyle ilgililer markanın iptalini isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

Tapu İptal ve Tescil Davası Nedir? Hangi Durumlarda ve Kime Karşı Açılır? Haklarınız Nelerdir?

İlgili 24 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Markanın hükümsüzlüğü hangi mahkemeden istenemez?

Eğer ilgili yargı çevresinde Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi yok ise, bu davalara Asliye Hukuk Mahkemesi, Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi sıfatıyla bakar. Markanın hükümsüzlüğü davasında yetkili mahkeme ise aleyhine hükümsüzlük davası açılan davalının yerleşim yeri mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Markanın hükümsüzlüğüne kim karar verir?

Markanın hükümsüzlüğü davası, Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) 25. Maddesinde düzenlenmiştir. 5 inci veya 6 ncı maddede sayılan hâllerden birinin mevcut olması hâlinde mahkeme tarafından markanın hükümsüzlüğüne karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reyhankayisli.av.tr

Kesin hükümsüzlük ileri sürme hakkı kaç yıldır?

olaya uygulanacak 556 sayılı KHK 41/a maddesi uyarınca marka hükümsüzlük davası 5 yıllık hak düşürücü süreye tabidir. Kötü niyetle tescil edilen markalar yönünden ise hükümsüzlük davasi açma hakkı hak düsürücü süreye bağlı değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fikrimulkiyet.com

Marka hakkını sona erdiren sebepler nelerdir?

Madde 28- (1) Aşağıdaki hâllerde marka hakkı sona erer: a) Koruma süresinin dolması ve markanın süresi içinde yenilenmemesi. b) Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi. (2) Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Iptal davası kime karşı açılır?

Bir başka ifadeyle iptal davası, ancak idarenin kamu hukuku alanında yaptığı tek yanlı, kesin ve doğrudan uygulanabilen idari işlemlere karşı açılabilir. Bir idari işlemin iptali istemiyle açılacak iptal davalarında davalı idare, kesin ve yürütülebilir nitelikteki idari işlemi tesis eden makam ve mercidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Iptal davası kim tarafından açılır?

İdari işlemin iptali davasını, idarenin hukuka aykırı işlemi nedeniyle menfaati ihlal edilen herkes açabilmektedir. Söz konusu ihlal edilen menfaatin meşru, güncel ve kişisel olması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Marka hükümsüzlük davası ne zaman açılır?

Marka hükümsüzlük davası, dava tarihinde sicilde marka sahibi olarak kayıtlı kişilere veya bunların hukuki haleflerine karşı açılır. Markanın hükümsüzlüğü davalarında Türk Patent taraf olarak gösterilmez. SMK m. 25/6'ya göre, hükümsüzlük davası beş yıl içerisinde açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Marka hakkının ihlali şikayete tabi mi?

Şikayet hakkı, bir suçun savcılık tarafından soruşturulması veya mahkeme tarafından kovuşturulması için suçtan zarar gören veya mağdura tanınan kişiye sıkı surette bağlı bir kamu hukuku hakkıdır. Marka hakkına karşı işlenen tüm suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

R harfi ne anlama gelir?

R işareti, kullanılan ülkede tescili alınmış markaların temsilinde kullanılmaktadır. R işaretinin bulunduğu markalara müseccel marka da denmektedir. R işareti İngilizce “registered” yani tescilli anlamına gelmektedir. R ürün satan ya da hizmet veren markaların tescilli olduğunu ifade etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alkanpatent.com.tr

Markanın hükümsüzlüğü davası nedir?

Marka hukuku anlamında hükümsüzlük ise: “Tescil edilmiş bir mar- kanın, gerekli koşullara sahip olmaması nedeniyle dava yoluyla iptali ve böylece evvelce elde edilmiş marka hakkının son bulması demektir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Kesin hükümsüz bir işlem nasıl geçerli hale gelir?

Kesin hükümsüz işlemde taraflardan birinin kusuru varsa, kusursuz olan tarafın menfi zararını ödemelidir. Kesin hükümsüz işlem sonradan geçerli hale gelmez, butlan sebebinin ortadan kalkması ile vs geçerli hale gelmez. Taraflar hukuki sonucu elde etmek istiyorlarsa işlemi şartlara uygun yeniden yapmalılardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuk.bikifi.com

Kesin hükümsüzlük ifadeleri nelerdir?

m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvaciborclarhukukugenelhukumler.com

Marka hükümsüzlüğü kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Hükümsüzlük kararları herkese karşı hüküm ifade eder (SMK md. 139/4). Hükümsüzlük kararları ve bu kararların ferileri kesinleşmedikçe icra edilmez (SMK md. 162).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olcuhukuk.com.tr

Haklı bir sebep olmaksızın markanın kaç yıl süreyle kullanılmaması marka hakkının iptaline sebep olur?

Söz konusu maddeye göre, tescil tarihinden itibaren 5 yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye'de ciddi biçimde kullanılmayan ya da kullanımına 5 yıl kesintisiz ara verilen markanın iptaline karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Tescilli markayı kullanma hakkı ne zaman sona erer?

Marka sahibi, tescilden itibaren 5 yıl içinde markayı haklı neden olmaksızın kullanmazsa veya markanın kullanımına kesintisizce 5 yıl ara verirse markanın iptal edilmesi gündeme gelir. Ayrıca marka hakkında iptal veyahut hükümsüzlük kararı verilmesi halinde de marka hakkı sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Marka davaları hangi mahkemede açılır?

Marka Hakkına tecavüze ilişkin hukuk davalarında görevli mahkeme fikri ve sınai haklar hukuk mahkemeleridir. Bu mahkemelerin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

Markası taklit edilen kimse mahkemeden hangisini isteyebilir?

Marka hakkı sahibi, marka hakkına tecavüz fiilinin tespiti için dava açabileceği gibi, tecavüz fiilinin önlenmesini, durulmasını yahut tecavüz fiilinin kaldırılmasını da mahkemeden talep edebilir. Aynı şekilde, hakkı ihlal edilen marka sahibinin maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Tescil edilmiş markalar hangi hükümlerle korunur?

Sınai Mülkiyet Kanunu'nun (“SMK”) 7'nci maddesi, marka tescilinden doğan hakların kapsamını açıklamaktadır ve bu maddeye göre marka hakkının korunması tescil yolu ile kazanılmaktadır. Dolayısıyla SMK, kural olarak, sadece tescili markaların korunmasını sağlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mondaq.com

Marka vekili olmayan avukat dava açabilir mi?

9. edilememektedir. Avukatlık bilgisine göre basit bir başvuru niteliğinde olan marka veya patent tescil talebini uzman olmadığı için yapamayan bir avukat, aynı konuda bir iptal davası açabilmektedir!!! Marka ve patent başvurusu yapabilmek hiç de iddia edildiği gibi uzmanlık gerektiren bir konu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: inanici-tekcan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT