Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Marka hükümsüzlük davası ne zaman açılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Marka hükümsüzlük davası ne zaman açılır?

Marka hükümsüzlük davası, dava tarihinde sicilde marka sahibi olarak kayıtlı kişilere veya bunların hukuki haleflerine karşı açılır. Markanın hükümsüzlüğü davalarında Türk Patent taraf olarak gösterilmez. SMK m. 25/6'ya göre, hükümsüzlük davası beş yıl içerisinde açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Markanın hükümsüzlüğü kimler isteyebilir?

556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 3. maddesine göre, bir markanın hükümsüz kılınmasını, zarar gören kişiler, Cumhuriyet Savcıları veya ilgili resmi makamlar, açılacak bir dava vasıtasıyla, görevli ve yetkili ihtisas mahkemelerinden talep edeceklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Markanın hükümsüzlüğü davası nerede açılır?

2- Markanın Hükümsüzlüğü Davasında Görevli Mahkeme ve Yargı Çevresi Sorunu. Markanın hükümsüzlüğü davalarında kural olarak Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nin kurulu olduğu illerde bu mahkeme, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nin bulunmadığı illerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi görevli kılınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

Markanın hükümsüzlüğü hangi mahkemeden istenmez?

Eğer ilgili yargı çevresinde Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi yok ise, bu davalara Asliye Hukuk Mahkemesi, Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi sıfatıyla bakar. Markanın hükümsüzlüğü davasında yetkili mahkeme ise aleyhine hükümsüzlük davası açılan davalının yerleşim yeri mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Markanın hükümsüzlüğüne kim karar verir?

Markanın hükümsüzlüğü davası, Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) 25. Maddesinde düzenlenmiştir. 5 inci veya 6 ncı maddede sayılan hâllerden birinin mevcut olması hâlinde mahkeme tarafından markanın hükümsüzlüğüne karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reyhankayisli.av.tr

Marka Hükümsüzlük Davaları

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Marka kaç yıl sonra iptal edilir?

Buna göre: Tescilli marka, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, marka sahibince veya marka sahibinin iznine binaen başkalarınca haklı sebep olmaksızın Türkiye'de ciddi bir biçimde kullanılmadığı takdirde, iptal edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Marka hükümsüzlüğü kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Hükümsüzlük kararları herkese karşı hüküm ifade eder (SMK md. 139/4). Hükümsüzlük kararları ve bu kararların ferileri kesinleşmedikçe icra edilmez (SMK md. 162).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olcuhukuk.com.tr

Haklı bir sebep olmaksızın markanın kaç yıl süreyle kullanılmaması marka hakkının iptaline sebep olur?

Söz konusu maddeye göre, tescil tarihinden itibaren 5 yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye'de ciddi biçimde kullanılmayan ya da kullanımına 5 yıl kesintisiz ara verilen markanın iptaline karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Marka hakkı ihlali halinde ne yapılabilir?

Marka hakkı sahibi, marka hakkına tecavüz fiilinin tespiti için dava açabileceği gibi, tecavüz fiilinin önlenmesini, durulmasını yahut tecavüz fiilinin kaldırılmasını da mahkemeden talep edebilir. Aynı şekilde, hakkı ihlal edilen marka sahibinin maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Marka tesciline itiraz gelirse ne olur?

Marka tescil başvuru sahibi, itiraz üzerine verilen red kararına itiraz ederse, dosya ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' gider. Her iki durumda da ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' giden dosya kurul tarafından her iki tarafın itirazları ve gerekçeleri ele alınarak bir karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: liderpatent.com.tr

Marka hükümsüzlük davası ne kadar sürer?

Hükümsüzlük Davaları (556 Sayılı Markalar Hakkındaki KHK) (449 gün) sürmesi öngörülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukmedeniyeti.org

Markanın iptalini kimler talep edebilir?

-Marka sahibi tarafından veya marka sahibinin izniyle gerçekleştirilen kullanım sonucunda markanın, tescilli olduğu mal veya hizmetlerin özellikle niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı konusunda halkı yanıltması nedeniyle ilgililer markanın iptalini isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

Markanın iptali davasını kimler açabilir?

Diğer yandan Cumhuriyet Savcıları, kamu kurum ve kuruluşları, tüketiciler de markanın iptalini talep edebileceklerdir. Davalı ise iptali talep edilen markanın sicilde kayıtlı sahibi veya hukuki halefleridir (SMK md. 26/3).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olcuhukuk.com.tr

Marka hakkının ihlali şikayete tabi mi?

Şikayet hakkı, bir suçun savcılık tarafından soruşturulması veya mahkeme tarafından kovuşturulması için suçtan zarar gören veya mağdura tanınan kişiye sıkı surette bağlı bir kamu hukuku hakkıdır. Marka hakkına karşı işlenen tüm suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Marka hakkının sona erdiren sebepler nelerdir?

Madde 28- (1) Aşağıdaki hâllerde marka hakkı sona erer: a) Koruma süresinin dolması ve markanın süresi içinde yenilenmemesi. b) Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi. (2) Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Marka tescili kaç yıl korunur?

Marka Koruma Süresi

Tescilli markanın koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl sürmektedir. Bu süre, başvuru üzerine 10 yıllık dönemler halinde istenildiği kadar yenilenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Marka ihlali cezası ne kadar?

Yetkisi olmadığı hâlde başkasına ait marka hakkı üzerinde devretmek, lisans veya rehin vermek suretiyle tasarrufta bulunan kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aeylegal.com

Marka ihlali cezası nedir?

Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Marka suçları nelerdir?

Kanunun 30. Maddesinde marka hakkına tecavüz suçu, markayı koruyan işareti mal veya ambalaj üzerinden yetkisiz kullanma suçu ve yetkisi olmadan başkasına ait marka hakkı üzerinde tasarrufta bulunma suçu düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: algur.av.tr

5 yıl aralıksız Kullanılmayan marka hakkı sona erer mi?

Sicile tescil ettirildiği tarihten itibaren beş sene içerisinde sahibi tarafından kullanılmayan veya kullanımına haklı bir sebep olmaksızın beş sene ara verilen markaların, ilgili kişilerine talebi üzerine TÜRKPATENT tarafından iptaline karar verilebilecektir. markanın iptaline karar verilir”.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Marka hakkının tükenmesi ne demek?

Eğer marka sahibi tarafından ülke dışında piyasaya arz edilen mal, o ülkede ilk kez piyasaya sunulmamış ve fakat daha önce kaynak ülkede piyasaya sunulduktan sonra ihraç edilmiş mal ise; bunun ülkeye tekrar ithali paralel ithalat değil geri ithalat olduğundan marka hakkı tükenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rekabet.gov.tr

Marka ne kadar süre kullanılmazsa iptal edilir?

556 sayılı KHK'nın “Markanın Kullanılması” başlıklı 14. maddesi uyarınca markanın, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, haklı bir neden olmadan kullanılmaması veya bu kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilmesi halinde, marka iptal edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kesikli.com

Marka iptal davası kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

MADDE 162- (1) Kurul kararlarının iptali veya hükümsüzlük istemli davalarda verilen kararlar kesinleşmedikçe icra edilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaimulkiyetkanunu.com

Marka tazminat kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Yargıtay, güncel olarak da eski tarihli kararında da sadece tazminat talep edilmişse ya da marka hakkına / tasarım hakkına tecavüzün tespitine/önlenmesine ilişkin kısım kesinleşmişse tazminat talebi henüz kesinleşmemiş olsa bile bu kısmın icra takibine konu edilebileceği görüşündedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

Tescil edilmiş markalar hangi hükümlerle korunur?

Sınai Mülkiyet Kanunu'nun (“SMK”) 7'nci maddesi, marka tescilinden doğan hakların kapsamını açıklamaktadır ve bu maddeye göre marka hakkının korunması tescil yolu ile kazanılmaktadır. Dolayısıyla SMK, kural olarak, sadece tescili markaların korunmasını sağlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mondaq.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT