Bugünkü Bursa ilinin Gölyazı beldesi sınırları içinde yer alan Apollinia antik kenti, Bitinya'nın önemli bir kenti idi. Kentte, Antik Çağ kalıntılarının yanı sıra Hristiyanlık ve Osmanlı dönemine ait yapılar da bulunur.
Bursa ve çevresinin de Frigler tarafından iskan edildiği varsayılmaktadır. Frigler, Trakya üzerinden gelen yoğun göç dalgaları sonucu Orta Anadolu'ya kayarak Gordion'u başkent yaparlar. Batı Anadolu'da ise Lidya (M.Ö. 700-300) uygarlığı varlığını sürdürmekteydi.
Kent adını güneş, sanat ve kehanet tanrısı Apollon'dan almış. Apollon adına yapılan tapınaktan geriye birkaç parça dışında pek bir şey kalmamış. Apollon tapınakları su olan yerlere kurulur, böylece tapınak rahipleri suya bakarak kehanetlerde bulunurlardı.
Antalya, İzmir, Muğla, Aydın, Manisa, Denizli, Çanakkale, Burdur, Adana, Nevşehir, Adıyaman, Kars ve Bitlis gibi Türkiye'nin pek çok şehrinde yer alan antik kentler ile ören yerleri, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği noktaları olarak ön plana çıkıyor.
Bursa Orhan Gazi tarafından Osmanlı Beyliği'nin merkezi yapıldı. Orhan Gazi gümüş sikkesini (akçe) 1327'de burada darbettirdi. 1339-1340'ta kalenin doğu tarafında cami (Orhan Camii), imaret, medrese, hamam ve kervansaraydan (Beyhanı, Emirhanı) oluşan bir külliye vücuda getirdi.
İlgili 33 soru bulundu
1918 yılından sonra ise Hudavendigar adı, Bursa Vilayeti olarak değiştirilmiştir. 1924 yılında çıkarılan yasalar ile yönetsel örgütlenmede livalar kaldırılıp iller oluşturulmuştur.
TÜİK verilerine göre Bursa'nın 17 ilçesi içinde nüfusu en kalabalık ilçe Osmangazi. 2023 rakamlarına göre Osmangazi'nin nüfusu 885 bin 273 olarak açıklandı. Bursa'nın en az nüfusa sahip ilçesi ise 6 bin 334 ile Harmancık oldu.
İzmir'de bulunan Türkiye'nin en büyük antik şehri Efes. Peki ya neden? Çünkü dönemine göre bir şehirde olması gereken her şeye sahip.
Dünyada bir şehir olarak içerisinde en çok antik şehir Antalya'dadır.
Türkiye'de Kültür Bakanlığı tarafından belirlenen 77 adet antik kent var! Listeye dahil olmayanlarla birlikte antik kent sayısının 100 civarında olduğu tahmin ediliyor.
Bursa'ya 30 km mesafedeki Uluabat Gölü, doğu-batı doğrultusunda uzanır. Gölün uzunluğu 24 km, genişliği ise 10 km'dir. Gölü besleyen kaynak Mustafakemalpaşa Çayı'dır ve gölün güneyinden giriş yapar.
Bursa'dan İzmir istikametine giderken Uluabat Gölü'nü gördükten 5 kilometre kadar sonra Gölyazı tabelasını görürsünüz. Bu tabelayı görünce, sola dönerek zeytin ağaçlarıyla çevrili güzel bir yoldan 5 kilometre gittiğinizde, Gölyazı Köyü'nün girişine ulaşırsınız.
Pergamon (Grekçe: Πέργαμον), günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda Misya bölgesinin önemli merkezlerinden biriydi. MÖ 282-133 arasında da Pergamon Krallığı'nın başkentiydi.
Bugünkü Bursa şehrinin temelini oluşturan antik Prusıa kenti ise Bithynia krallarından I.Prusias (M.Ö.228-185) tarafından kurulmuş, adını bu kraldan almıştır. Tarihte Prusia Ad Olympum olarak anılan şehir Olympum takısı ile Olympos (Uludağ) eteğinde kurulmuş Prusias'ın kentini ifade etmektedir.
Bursa: Bursa'nın ismi hisar anlamındaki 'Pura' ile kent anlamındaki 'issa' sözcüklerinden geliyor. Bursa'ya ismini verdiği söylenen Bitinya krali Prousias ise Proasa'lı anlamına gelmektedir. Yani bilinenin aksine Bursa'ya adını kral Prousias değil bilakis Prousias'ın adını Proasa yani Bursa vermiştir.
Bursa yöresi 1900'lerin başında Hüdavendigar Vilayetinin sınırları içindeydi. Kentin belediyesi 1877'de kuruldu. Osmanlı Devleti'nin yıkılmaya başladığı dönemde, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye İtilaf Devletleri tarafından işgal edilir.
Türkiye'nin aydınlatıcı geçmişinin arasında yer alan en önemli merkezler Bergama, Assos, Truva, Kültepe Alacahöyük, Çatalhöyük, Sardeis, Milet, Dara, Perge, Side, Hierapolis, Anavarza antik kenti öne çıkıyor.
Dünya'nın en eski üç kenti Şam, Eriha ve Biblos'tur. Türkiye'nin hâlâ yaşanılan en eski kentleri ise sırasıyla Mardin, Nusaybin, Dülük, Harran ve Van'dır.
Kuruluşu Cilalı Taş Devri M.Ö. 6000 yıllarına dayanır. İzmir İli Selçuk İlçesi sınırları içindeki antik Efes kenti'nin ilk kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına, Neolitik Dönem olarak adlandırılan Cilalı Taş Devri'ne kadar inmektedir.
Karyalılar ve Lelegler kentin ilk sakinleri arasında yer alırken, İyon göçleri M.Ö. 1200 yıllarında başlamıştır. Esas olarak bir İyon Yunan şehri olarak bilinen Efes, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.
Bursa'nın en güzel ilçeleri arasında yer alan Nilüfer'de yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin uğrak noktası olan Gölyazı, sabah kahvaltıcıları ile ünlü Misi Köyü, Ayvaini Mağarası ziyaret edeceğin bazı doğal güzellikler arasında yer alıyor.
Bursa, Türkiye'nin bir ilidir. Merkezi Bursa olan il, 2023 sonu itibarıyla 3.214.571 nüfusa sahiptir. Bu nüfusuyla İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra Türkiye'nin 4. Büyük kentidir.
Bursa (Yunanca: Προῦσα Prussa, Latince: Prusa), Türkiye'de Bursa ilinin merkezi olan şehirdir. Nüfus bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından Türkiye'nin 4. Büyük kentidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri