Bir marka oluşturulurken “marka adı, URL, logo ve sembol, karakterler, slogan, jingle ve ambalaj” olmak üzere altı önemli unsur vardır ve bu unsurların uygun seçimi yapılarak sağlam marka varlıkları oluşturulur (Keller, 2012).
Marka; mal veya hizmetleri birbirinden ayırt etmeye yarayan ibarelere denilmektedir. Markanın fonksiyonları ise; kaynak gösterme, ayırt edicilik, reklam ve kaliteyi garanti etme fonksiyonudur.
Bir işaretin marka olarak değerlendirilebilmesi için şu koşullar vardır: Ayırt edici özelliği olmalı, çizimle görüntülenebilmeli, baskı yoluyla çoğaltılabilmeli. Bu koşullara uyan, kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar marka olarak tescil ettirilebilir.
Marka unsurları, markayı tanımlamaya ve farklılaştırmaya yarayan ticarileştirilebilir araçlardır. Başlıcaları; marka adları, URL'ler, logolar, semboller, karakterler, sözcükler, sloganlar, reklam müzikleri, ambalajlar ve işaretlerdir.
İlgili 29 soru bulundu
19 “Bir markanın esas unsuru, o markayı benzerlerinden tefrike yarayan unsurdur. Tescili istenen markada ilk bakıĢta göze çarpan kelime büyük harflerle yazılmıĢ HĠPO kelimesi olup, bu kelimenin tescilli bulunan HYPO markasına gerek telâffuz ve gerekse görünüĢ bakımından bezerliği açıktır.
Marka kimliği, markanın kişiliğini, değerlerini, misyonunu ve vizyonunu yansıtan bir kavramdır. Bu kimliği, markanın logo, renkler, tipografi, slogan, ses, grafikler ve diğer görsel ve işitsel unsurlarıyla ifade edilir. Bu unsurlar markanın görsel ve işitsel temsiliyetini oluşturur.
Markanın temel olarak; ayırt etme işlevi, kaynak gösterme işlevi, reklam işlevi ve garanti işlevi olarak dört işlevi öne çıkmaktadır.
Sınai mülkiyet açısından “Marka”: bir işletmenin ürettiği ya da sattığı mal ve hizmetleri diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmek için kullanılan her türlü; sözcük, şekil, renk, harf, sayı, sesler, hareket, koku veya ambalajdan ibaret olabilen İŞARETTİR.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim).
Bu 5 etmen Açıklık, Sorumluluk, Dışadönüklük, Uyumluluk ve Duygusal denge'dir (İngilizce'de Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness, Neuroticism olarak bilinir ve kısaca OCEAN olarak geçmektedir).
Marka tutumu, tüketicilerin belirli bir markaya olumlu tutum sergilemesine yönelik duygusal tepkidir. Tutum, sadece ürün kalitesi ve değer algılarını değil aynı zamanda tüketicilerin belirli bir markayı seçmeye istekli olmalarını da etkiler (Aaker, 1991).
Daha açık bir ifadeyle marka; bir ürün, hizmet, kişi ya da kurumun taşıdığı özelliklerin bütünüdür. Bunlar; imaj, bilinirlik, güvenilirlik, kültür, sürdürülebilirlik, itibar ve vaat şeklinde sıralanabilir. “Marka” kelimesine etimolojik açıdan baktığımızda.
Marka değeri, işletmenin, ürüne/ hizmete, marka adının/sembolünün ekle- miş olduğu değerler setidir (Aaker, 1991: 15). Bu set; diğer marka varlıkları(patent, ticari marka vb),algılanan kalite, marka çağrışımı, marka farkındalığı ve marka bağlılığından oluşur.
Marka nitelikleri tanım ve örnekleri
Marka niteliklerini, insanların kategori genelinde bir ürünle ilgili çağrışımları ve sizinki de dahil olmak üzere belirli markalarla ilgili çağrışımları olarak tanımlıyoruz.
Marka stratejisi, işletmenin sadece logosunu, adını ve reklam materyali öğelerini değil aynı zamanda amacını bildirmesine yönelik uzun vadeli bir plandır. Bu marka stratejisi, işletmenin öne çıkmasına ve tüketicilerle bağlantı kurarak marka bilinirliği ile sadakati artırmasına yardımcı olması nedeniyle önemlidir.
Marka hiyerarşisi, bir markanın alt ürünleri için ayırt edici unsurlarının sistematik dallanma yapısıdır. Şirketler ürünlerini yeni ürünler ve farklı konumlandırma şemaları ile çeşitlendirmeye başladıklarında, ürün ve hizmetlerinin tanımlanmasına yardımcı olmak için bir marka hiyerarşisi grafiği çizerler.
Kotler'e göre marka, tüketicinin zihninde ürün veya hizmetle ilgili algıları ve beklentileri yaratmak için kullanılan bir araçtır. Bu bağlamda, markanın taşıdığı anlamlar üç ana başlıkta ele alınabilir: İsim, kalite ve kurumsal kimlik.
Marka hukuku anlamında hükümsüzlük ise: “Tescil edilmiş bir mar- kanın, gerekli koşullara sahip olmaması nedeniyle dava yoluyla iptali ve böylece evvelce elde edilmiş marka hakkının son bulması demektir.”
Ürün, fabrikada; marka ise, zihinlerde üretilen benzersiz bir fikir ya da konsepttir. Ürün, rakipçe kopyalanabilir; marka ise benzersizdir. Bir ürünün modası çabucak geçebilir; başarılı bir marka ise sonsuzdur.
Markalaşma, bir ya da birden çok ürünün veya hizmetin, görsel ya da yazınsal ögeleriyle birlikte bir bütünlük arz edecek şekilde; nasıl algılanacağına ve etkileşim yaratacağına ilişkin sürecin stratejik olarak yönetilmesi ve sürdürülmesidir.
Bir markanın amacı, kendisini hedef kitle tarafından tanınır ve tercih edilen bir marka olarak görülmesini sağlamaktır. Bu amaç, bir markanın ürünlerini ve hizmetlerini satın almak isteyenlerin sayısını artırmak ve bu ürünleri ve hizmetleri satın alanların markayı tavsiye etmesini sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri