MADDE 162- (1) Kurul kararlarının iptali veya hükümsüzlük istemli davalarda verilen kararlar kesinleşmedikçe icra edilemez.
İtirazın iptali davasını (M.67) ve borçtan kurtulma davasını (M.69) kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz) isteyebilmesi (veya M.32 ye göre ilamlı icra takibi yapabilmesi) için itirazın iptali kararının kesinleşmesi şart değildir.
Yargıtay, güncel olarak da eski tarihli kararında da sadece tazminat talep edilmişse ya da marka hakkına / tasarım hakkına tecavüzün tespitine/önlenmesine ilişkin kısım kesinleşmişse tazminat talebi henüz kesinleşmemiş olsa bile bu kısmın icra takibine konu edilebileceği görüşündedir.
Hükümsüzlük kararları herkese karşı hüküm ifade eder (SMK md. 139/4). Hükümsüzlük kararları ve bu kararların ferileri kesinleşmedikçe icra edilmez (SMK md. 162).
Mahkeme kararın kesinleşmemiş olması kural olarak, kararın icraya konmasına engel değildir.
İlgili 27 soru bulundu
Örneğin, tescil davası, istihkak davası, irtifak haklarına ilişkin davalar, yolsuz tescilin silinmesi veya düzeltilmesi davası, ipoteğin kaldırılması gibi davalar sonunda verilen ilamlar kesinleşmeden icraya konulamazlar.
Kira bedelinin tahsili için ayrı bir hukuki süreç izlenmesi gerekir. Kira tespitine ilişkin kararlar kesinleşmeden icra takibine konulamazlar. Ancak kesinleştikten sonra, mahkemenin belirlediği yeni kira bedeline ilişkin genel haciz yolu ile ilamsız icra takibi başlatılabilir.
Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örneğin ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar kesin karar niteliğinde değildir.
Markanın Hükümsüzlüğü Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında açılabilecek hukuk davalarında görevli mahkeme, Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemeleri'dir.
HUMK'nun 443/4. maddesi gereğince gayrimenkule ve buna dair ayni haklara ilişkin hükümler kesinleşmedikçe icra olunamaz.Somut olayda, taşınmazın aynına ilişkin bir uyuşmazlık bulunmadığına göre, dayanak ilam kesinleşmeden takibe konabilir.
İlamların icra edilebilmesi için kural olarak kesinleşmesi gerekmemektedir. Ancak Hukuk Muhakemeleri Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve özel kanunlarda düzenlendiği üzere bazı mahkeme kararları kesinleşmeden icraya konulamayacak kararlardandır.
İİK'in 363 ve sonraki maddelerinde, İcra Mahkemesince verilecd kararlardan temyizi kabil olanlar belirlenmiş, bunların infaz edilebilmesi içi kesinleşmesi gerektiğine dair bir hükme yer verilmemiştir. Bir başka deyişi, icra mahkemesi kararlarının infazı için kesinleşmesi zorun bulunmamaktadır.
Bilindiği gibi, hukuk yargılamasında mahkeme ilamlarının yerine getirilmesi için (kural olarak) kesinleşme gerekmez. Bu kuralın temel istisnası (halen uygulanmakta olan) 1086 sayılı Kanunun 443'üncü maddesinde ve 6100 sayılı Kanunun 350'nci ve 367'nci maddelerinde düzenlenmiştir.
kararın kesinleşmesini beklemeyin.idari yargıda prosedür adli yargıdaki gibi yürümez.idari yargı kararının gecikmeksizin uygulanması gerekir. bu süre kararın idareye tebliğinden başlayarak 30 günü geçemez.
İtirazın iptali ilamı, itiraz üzerine duran icra takibinin devamını sağlayan bir ilamdır. İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
Yukarıda da ifade edildiği üzere, borçlunun malları üzerine konulan hacizlerin kaldırılabilmesi için takibin iptali, bunun için de imzaya itirazın kabulü yönündeki kararın kesinleşmesi gerekir.
Buna göre: Tescilli marka, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, marka sahibince veya marka sahibinin iznine binaen başkalarınca haklı sebep olmaksızın Türkiye'de ciddi bir biçimde kullanılmadığı takdirde, iptal edilebilir.
Diğer yandan Cumhuriyet Savcıları, kamu kurum ve kuruluşları, tüketiciler de markanın iptalini talep edebileceklerdir. Davalı ise iptali talep edilen markanın sicilde kayıtlı sahibi veya hukuki halefleridir (SMK md. 26/3).
2- Markanın Hükümsüzlüğü Davasında Görevli Mahkeme ve Yargı Çevresi Sorunu. Markanın hükümsüzlüğü davalarında kural olarak Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nin kurulu olduğu illerde bu mahkeme, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nin bulunmadığı illerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi görevli kılınmıştır.
Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.
Mahkeme kararının icraya konu olması için kesinleşmesine gerek yoktur. Mahkeme tarafından nafaka gibi belli dönemlerde ödenmesi gereken borçlar oluştuğu takdirde, mahkeme kararı vermesinden itibaren her döneme ilişkin olarak icra takibi yapılabilecektir.
Dolayısıyla bu talebin ferisi niteliğinde olan yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin de icraya konulabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmektedir.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
T. 9.11.2021. ÖZET : Kira farkı alacağının tahsili amacıyla kira tespit kararına dayanılarak yapılan genel haciz yolu ile icra takibinde borçlunun itirazının kaldırabilmesi için mahkeme kararının kesinleşmiş olması gerekir.
5 YIL DOLMADAN KİRA TESPİT DAVASI AÇILABİLİR Mİ? Türk Borçlar Kanunu'nun 345/1 fıkrası gereğince; "Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. "
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri