Edirne mutfağının en bilinen, en sevilen lezzetlerinden biridir tava ciğeri. İçerisinde piştiği derince sini şeklindeki tavaya binaen bu ismi almıştır. Ciğerin incecik, kağıt gibi doğranmasından sebep “yaprak ciğeri” ismiyle de bilinir.
Tarihi. Arnavut ciğerinin kökeni, on beşinci yüzyılda Rumeli'deki savaşlarla beraber İstanbul bölgesine göç eden Arnavutlara dayanmaktadır. Balkanlardan Anadolu'ya göç eden insanlar kültürlerini de Anadolu'ya getirdiler. Seyyar karaciğer satıcılığı Arnavutların İstanbul'a getirdiği geleneklerden biridir.
gaziantep te hemen her kebapçıda bulabileceğiniz kavurma çeşidi.
Edirne tava ciğeri dana ciğerinin zarı alınıp denk geldikçe sinirleri ayrılarak ince, ipince şekilde doğranıp iyice yıkanıp süzüldükten sonra tuzlanıp unlanarak, unu elendikten, iyice elendikten sonra da kızgın, kıpkızgın ayçiçek yağında bir dakikayı geçmeyecek şekilde kızartılarak yapılır.
İlgili 25 soru bulundu
Ciğer kebabı, menşei Diyarbakır,Gaziantep ve Şanlıurfa olan fakat Türkiye'nin güney illerinde sıklıkla yapılan bir kebap türü. Ayrıca Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır illerinde sabahları kahvaltı olarak da tüketimi söz konusudur.
Edirne'nin beyaz peyniri bütün Türkiye'de ünlüdür. Edirne'nin en ünlü ürünlerindendir. Bölgede sütün bol ve kaliteli olması ve işlenen sütün peynir olarak soğuk hava depolarında uzun süre kalmasıyla Edirne Peyniri tam yağlı ve lezzetli olarak ününü bütün dünyaya duyurmuştur.
“Ciğerin anavatanı Urfa'dır”
Urfa ile Diyarbakır arasında uzun yıllardır süren ciğer kebabı rekabeti, Diyarbakır ciğerinin de tescillenmesiyle arttı. Urfa Lokantacılar, Köfteci ve Tatlıcılar Odası Başkanı Mehmet Şakak, Urfa'da ciğer kebabının sabahtan akşama kadar tüketildiğini söyledi.
“Ciğerin başkenti, Horhor-Aksaray”
Ciğer denilince akla ilk gelen Edirne olur haliyle. Bu işi bilen ustaların elinden geçen lezzetler, küçük esnaf dükkânlarında buluşur, tadına doyum olmaz. Edirne mutfağının en bilinen, en sevilen lezzetlerinden biridir tava ciğeri. İçerisinde piştiği derince sini şeklindeki tavaya binaen bu ismi almış.
Edirne'nin meşhur lezzetlerinden olan ciğer sarma yemeği, coğrafi işaretle tescillendi. Böylelikle kentin coğrafi işaretli ürün sayısı 10'a çıktı. Trakya'nın seçkin lezzetlerinden Edirne Ciğer Sarma coğrafi işaret aldı.
Lezzetli bir ciğer pişirmenin ilk sırrı ciğeri doğru seçmektir. Tarifleriniz için dana veya kuzu ciğeri seçebilirsiniz. Kuzu ciğeri tercih ederseniz kavururken ufalanabileceğini ve kıvamında pişmezse de sert kalabileceğini aklınızda tutun.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, bağlı bulunduğu ciğercilere 120 lira tavan fiyatı uygulamasıyla tarife belirlerken, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de 75 liradan satılan ciğerin porsiyonunu aynı tarifeden 120 liraya yükseltti.
Yaprak ciğer; Edirne yöresine has lezzetlerden biridir. Zengin yemek kültürümüzde ki muhteşem lezzetlerden biri olan yaprak ciğer adından da anlaşılacağı gibi ciğerlerin yaprak şeklinde doğranması ve pişirilmesi ile servis edilen yöresel yemeklerden biridir.
Dana ciğeri, çok lezzetli çok de besleyici bir et çeşidi. Ancak dana ciğerinin yumuşacık olması için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.
Yağda kızaran ciğerin çok lezzetli olduğunu fark eden Arnavutlar, pişmiş ciğeri satıp bu işi paraya döndürmek isteyip ve seyyar olarak satmaya başladılar. Bu seyyar satıcılardan dolayı da ciğere Arnavut ciğeri denmiştir.
"Diyarbakır ciğerinin lezzeti kuzu ciğerindendir. Burada dana ciğeri tüketilmez, Urfa ciğeri ise dana ciğeri ile yapılır. Diyarbakır'daki dana ciğeri dışarıya satılır ve bunun yüzde ellisi Urfa'ya gider."
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da yaptıkları başvuruyla Türk Patent ve Marka Kurumunca ciğer kebabının tescillendiğini, kentte 300'ü aşkın işletmede aynı tat ve şekilde kebabın hazırlandığını söyledi.
Sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra zengin mutfağıyla ön plana çıkan Diyarbakır'ın "ciğer kebabı", Türk Patent ve Marka Kurumunca tescilledi.
Diyarbakır'ın nüfusu bir milyon 607 bin 437, Şanlıurfa'nın ise bir milyon 801 bin 980 oldu.
Diyarbakır'a gelen turistlerin yüzde 90'ı öncelikle burada ciğer yer” dedi. 2022 yılında Diyarbakır'da ortalama 3 bin ton ciğerin tüketildiğini belirten Erdin, “2022 yılında biz Nur Ocakbaşı olarak tek şubemizde yaklaşık olarak 20 ton ciğer tüketmişiz. Günde 50-60 kilo arası ciğer satışı gerçekleştiriyoruz.
Tekirdağ, üzüm bağları ve lezzetli şarapları ile ünlü olduğu kadar, Türkiye'de rakı üretiminin de önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bölgede rakının tarihi 19.yüzyılın sonlarında başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri