Marka Başvuru Sahibi, yapılan itirazı marka tescil kriterleri, marka hukuku ve fiili durumları dikkate alarak inceleyip savunma yapmalıdır. İtiraza karşı savunma yapmak şart değildir fakat faydalıdır. Savunma ve delil sunulmaması halinde TürkPatent sadece itiraz dilekçesi ve delillerini inceleyerek karar verecektir.
Marka tescil başvuru sahibi, itiraz üzerine verilen red kararına itiraz ederse, dosya ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' gider. Her iki durumda da ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' giden dosya kurul tarafından her iki tarafın itirazları ve gerekçeleri ele alınarak bir karar verilir.
Aynı zamanda marka itirazına karşı görüş bildirme, marka tescil başvurusu sahibinin şahsi başvurusuyla ya da vekiller aracılığıyla yapılabilmektedir. İlgili kurum gerekli gördüğü taktirde marka tescil başvurusu sahibinden ek bilgi veya belgeler isteyebilmektedir.
İtiraz TÜRKPATENT tarafından başvuru yapanın ve uzman kurum ve kuruluşların görüşü alınarak incelenir. İtirazlar TÜRKPATENT elektronik başvuru sistemi (EPATS) üzerinden yapılmalıdır (e-devlet üzerinden yapılan talep). İtirazlar Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Dairesince incelenir.
Başvuru TPE tarafından incelenir ve yayına çıkar itiraz süreci üç aylık dönemi kapsar. Tescil süreci itiraz gelmezse hemen tamamlanır üç ay sonunda ancak itirazların gelişi ve TPE'nin tekrar karar vermesinden sonra süreç şekillenir.
İlgili 33 soru bulundu
Ceza Hukukunda İtiraz Kanun Yolundaki Yetkili Makam
Soruşturma aşaması işlemlerinde görevli mahkeme sulh ceza mahkemesidir ve aldığı kararlara itiraz şu şekilde olmalıdır. İtirazın incelenmesi numara olarak kendisini izleyen hakimliğe, son numaralı hakimlikte ise bir numaralı hakimliğe ait sorumluluktur.
Marka yayınına itiraz, markanın tescili istenilen sınıf veya sınıflarda daha önce başvurusu yapılmış veyahut tescilli aynı veya benzer bir marka bulunması halinde, önceden başvurusu veya tescili gerçekleşmiş marka sahipleri adına itiraz edilmesi işlemidir.
Markanın iptali davasında görevli mahkeme Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'dir. Söz konusu mahkemenin kurulu olmadığı yerlerde görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi'dir. Yetkili mahkeme ise davalı marka sahibinin yerleşim yeridir.
Buna göre: Tescilli marka, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, marka sahibince veya marka sahibinin iznine binaen başkalarınca haklı sebep olmaksızın Türkiye'de ciddi bir biçimde kullanılmadığı takdirde, iptal edilebilir.
Marka tescil başvurularının reddedilme nedenleri genel olarak marka araştırma işlemlerinin detaylı yapılmamasından kaynaklıdır. Yani marka başvurusu yapılmadan önce detaylı bir şekilde marka sorgulama işleminin yapılmaması marka red sonucunu doğurabilir.
Marka araştırma, marka tescil çalışmaları için ilk aşamadır. Marka tescili başvurusu yapmadan önce marka araştırması yapılarak marka tescil uygunluğu tespit edilir.
Marka tescil başvurusundan önce yapılacak bu işlem tescil ettirilmek istenen markanın belirlenen alanlarda ön incelemesi yapılarak benzeri ya da aynısının başka birileri tarafından önceden tescil ettirilip ettirilmediğinin belirlenmesi işlemidir.
İtiraz üzerine tutuklama kararını veren yargıevi bu kararını ya 3 gün içinde düzeltir ya da itiraz dilekçesinin kendisine verildiği tarihin- den itibaren 3 gün içerisinde bu kararından dönmezse (tutuklamaya devam kararı verirse) en geç 3. günün sonunda itirazı bir üst dereceli yargıevine kendiliğinden gönderir. (CMK ...
-Marka sahibi tarafından veya marka sahibinin izniyle gerçekleştirilen kullanım sonucunda markanın, tescilli olduğu mal veya hizmetlerin özellikle niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı konusunda halkı yanıltması nedeniyle ilgililer markanın iptalini isteyebilir.
m. 5/1- (ç): Aynılık, başvuruya konu işaretin daha önce tescil edilmiş (veya başvurusu yapılmış) marka ile bire bir aynı olması anlamına gelirken ayırt edilemeyecek kadar benzerlik, markaların özdeş olmamalarına karşın ortalama tüketici nezdinde aynı marka olarak algılanmasını ifade etmektedir.
Yetkili mahkeme ise, marka hakkı sahibinin yerleşim yeri veya hukuka aykırı fiilin gerçekleştiği yahut bu fiilin etkilerinin görüldüğü yer mahkemesidir. Marka hakkına tecavüz nedeniyle açılabilecek ceza davalarında görevli mahkeme Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesidir.
Bunlar; İdari İşlemin Tamamlanmış Olmalıdır: İdari işlemin tamamlanmasından anlaşılması gereken işlemin kanunda öngörülen tüm evrelerden geçmiş ve hukuken ortaya çıkmış olmasıdır. Tamamlanmayan idari işlemlere karşı iptal davası açılamaz.
Madde 28- (1) Aşağıdaki hâllerde marka hakkı sona erer: a) Koruma süresinin dolması ve markanın süresi içinde yenilenmemesi. b) Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi. (2) Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade eder.
SMK m. 25/2'ye göre menfaati olanlar, Cumhuriyet savcıları veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları markanın hükümsüzlüğünü mahkemeden isteyebilir. Marka hükümsüzlük davası, dava tarihinde sicilde marka sahibi olarak kayıtlı kişilere veya bunların hukuki haleflerine karşı açılır.
(6) Tescil başvurusu yapılan markanın başkasına ait kişi ismini, ticaret unvanını, fotoğrafını, telif hakkını veya herhangi bir fikri mülkiyet hakkını içermesi hâlinde hak sahibinin itirazı üzerine başvuru reddedilir.
Türk Patent Kararının Yargısal İncelemesi
İptal davasında mahkeme, YİDK'nın karara itirazın incelenmesi aşamasında taraflarca ileri sürülen iddia ve cevaplar kapsamında verdiği kararın yerindeliğini inceleyecektir. Davanın kabul edilmesi hâlinde, Türk Patent'in ilgili nihai kararı iptal edilmiş sayılır.
Kararına itiraz edilen hâkim veya mahkeme, itirazı yerinde görürse kararını düzeltir; yerinde görmezse en çok 3 gün içinde, itirazı incelemeye yetkili olan mahkemeye gönderir. Cumhuriyet savcısının kararlarına karşı itiraz ise doğrudan sulh ceza hâkimliğine yapılır.
UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.
Davalı cevap dilekçesi vermediği takdirde davalının ileri sürdüğü bütün vakıaları inkâr etmiş sayılır. Davalının cevap dilekçesi vermediği hallerde dava, davacı tarafından dava açarken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak görülüp sonuçlandırılır çünkü artık davalı delil listesi sunulamayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri