Yaş hurmaların tazeliğini koruyarak uzun bir süre saklamak istiyorsanız mutlaka dondurucuda saklamanız gerekir.
Toplu bir şekilde hurma aldıysanız en iyi saklama yolu dondurucuda saklamaktır. Dondurucuda muhafaza ettiğiniz hurmaları istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Dondurucuya koyarken porsiyonlayarak poşetlere bölebilir o şekilde dondurabilirsiniz.
Yüksek nem içeren hurmalar (% 30-35) -15/0 sıcaklıklarda depolanmalıdır. Hurmalar depo içinde havadaki nemi alırlar bu nedenle deponun nemi %75 i geçmemelidir. Bu 0 °C'de depolanan ürün içinde geçerlidir. Ancak -18 °C'de depolama yapıldığı takdirde hurmalarda su kaybı olacaktır.
Uygun koşullar da saklanmadığı takdirde hurma bozulabilir ve kurtlanabilir. Bunun önüne geçmek için hem kuru hurmayı hem de yaş hurmayı uygun koşullarda muhafaza etmek gerekir. Yaş hurmayı buzdolabının derin dondurucu kısmında -16 derecelik bir ısıda muhafaza etmek gerekir.
Daha yüksek sıcaklıklarda zaman içerisinde kurtlanma gibi problemler yaşanabilir. Yaş Hurmalar; uzun süreli depolamalarda raf ömrünün uzayabilmesi için derin dondurucuda muhafaza edilmelidir. Daha kısa süreli depolamalarda buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
İşte, cennet hurması nasıl dondurulur: Hurma, tek başına veya unlu mamullerde yiyebileceğiniz tatlı, lezzetli bir ikramdır. Çok fazla hurmanız varsa ve ziyan olmasını istemiyorsanız, hazır olana kadar birkaç ay dondurucuda saklayabilirsiniz.
Yaş Hurma Nasıl Saklanır? Yaş hurmayı kurutmadan saklamak için en uygun yer buzdolabıdır. Çünkü yaş hurmanın bozulmadan yani çürümeden kalabilmesi için 10 derece sıcaklıkta hava almadan saklanması gerekmektedir. Yaş hurmayı bu koşulları sağladıktan sonra dolabın sebzelik bölümüne alabilirsiniz.
Kuru hurma saklanırken yıkanmamasına özen gösterilmelidir. Hurma yaş olarak da tüketilen bir meyvedir. Arap ülkelerinde yaş hurma dondurularak muhafaza edilmektedir. Evde taze hurma saklamak isteyenler derin dondurucuda saklayabilmektedir.
Kokusu: İyi bir hurmanın hoş bir kokusu vardır. Eğer hurmanın kokusu hoş değilse veya bozulmuş bir koku varsa, taze olmayabilir. Çekirdek: İyi bir hurmada, çekirdek kolayca çıkarılabilir ve yüzeyinde çatlak veya hasar yoktur. Çekirdeği zor çıkarılan veya çatlamış olan hurmalar bozulmuş olabilir.
Hurma Nasıl Tüketilir? Hurma, taze ya da kuru olarak tüketilebilir. Hurma tüketmek isteyen kişiler, tatlı veya tuzlu yemeklerine ekleyebilmektedir.
Öncelikli olarak meyvelerin kabukları soyulur. Kabukları soyulan meyveler saplarından birbirleri ile temas etmeyecek bir şekilde iplere asılır. Asılan hurma iplerinin gergin olması gerekmektedir. Bol güneş alan temiz bir alana asılan yaklaşık 1 ay kurumaya bırakılır.
Vücut için gerekli olan birçok vitamin ve minerale sahip olan mucizevi besin hurma, doğru şekilde tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur. Öğünlerden bir saat önce aç karnına yenildiğinde iştahı kapatıp bağırsakları çalıştırır ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
Bu durumda, olgunlaşmamış hurmadan ne yapılır sorusuna cevap olan 2. aşamayı öneririz. Sorbe benzeri bir tat elde edebileceğiniz ve cennet hurmasının kekremsi tadını gidererek tüketebileceğiniz diğer yöntem de, cennet hurmasını, bekletmeden buzluğa koymak ve yaklaşık 3-4 saat bekletmek.
Medine hurması diğer hurma çeşitlerinde olduğu gibi kolay bir şekilde kurutulur. Doğal tekniklerle güneş ışığında hurmayı kurutabilirsiniz. Meyve kurutucu dolap ve makineler de mevcuttur. Evde sıcak fırında da hurmayı kurutabilirsiniz.
Eğer dilimli şekilde kurutmak istiyorsanız cennet hurmalarını ince ince dilimleyin. Ardından meyveleri fırın tepsilerine aralıklı olarak dizin. Fırınınızı en düşük sıcaklığa, fanlı programda ayarlayın ve tepsileri yerleştirin. Bu şekilde yaklaşık 10-12 saat boyunca kurumaya bırakın.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Hurmada kurtlanma her zaman bozulma anlamına gelmez. Doğal bir ürün olduğundan ürünün bir kısmında kurtlanma görülebilir. Temizleyip yemekte hiçbir sakınca yoktur. Konuyla ilgili bir Hadis rivayeti: "Efendimiz(SAV) taze hurma yerken içine bakmadan yerdi.
Acve hurması, Peygamber hurması olarak bilinir. En pahalı hurma çeşitleri arasında sayılabilir. Acve hurmasını ülkemizde yaşayanlar yakından tanır. Çünkü bu hurma, Hac görevi için gidenlerin dönerken sevdiklerine hediye olarak getirdiği bir hurma türüdür.
Hurma yetiştiriciliğinin yapıldığı ülkelerde olgunlaşmamış hurmalar yemek içerisinde kullanılır, çekirdekler ise su içerisinde bekletilerek şişirildikten sonra öğütülür ve hayvanlara yem olarak verilir. Olgunlaşmış meyveler ise taze şekilde tatlı yapımında ve pastalarda değerlendirilir.
Satın alırken hurmanın derisindeki buruşukluklar sorun değil, ancak bastırınca sert hissetmemeli. Meyvenin dışında beyaz noktaların olması da şekerlenmiş, yani eski hurmanın işareti olabilir.
Hurmalar, güneşte hava sıcaklığına bağlı olarak 7-10 gün içinde kurur. Hurmaları yıkayıp kuruladıktan sonra kenara alın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve hurmaları birbirine değmeyecek şekilde tepsiye dizin. Hurmaları, 60 dereceli fırında yaklaşık 4 saat pişirerek kurutabilirsiniz.
Küflenmeye başlamış hurma çok kısa sürede ekşir ve bozulur, bildiğimiz kadarıyla bu aşamada meyveleri kurtarmanın bir yolu da yoktur. Kurumaya başlayan hurma günkurusu gibi çikolata rengini ve hatta tadını alır; üzeri pudra şekeri gibi beyaz bir tozla kaplanmaya başlar.
Bilhassa yaz mevsiminde, sıcaktan ötürü kolay bir şekilde bozulacak, sinek kapacak yerler olacağından, Trabzon hurması kurusunun saklanacağı en uygun yer buzdolabı olacaktır. Trabzon hurması, buzdolabında konduğu zaman belli oranda sertleşecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri