Marka ismi bir kurumun müşteriyle kurduğu ilişkinin temel taşıdır. Marka isimleri bir şirketin ne iş yaptığını açık açık ifade edebileceği gibi (Türk Hava Yolları gibi) tamamen kurgulanmış da (örneğin Lego latince güzel oyun anlamına gelen leg godt ifadesinden türetilmiştir) olabilir.
Marka denildiğinde pek çok insanın aklına ürün veya hizmet satan işletmeler gelir fakat marka tanımı bununla sınırlı değildir. Bir ürün veya hizmet sunan insanlar da marka olarak tanımlanır. Örneğin Şeyma Topaloğlu; Halkla ilişkiler, pazarlama, markalaşma, sosyal medya gibi konularda hizmet veren bir markanın adıdır.
Marka, üretici veya satıcıların malını tanıtan, onu başkalarının mallarından ayırmaya yarayan isim, terim, sembol veya şekillerin tamamını kapsamaktadır.
McDonald's ve Coca-Cola, fast food endüstrisindeki güçlü konumlarını birleştirerek başarılı bir ortak marka oluşturmuşlardır. Bu ortak marka, milyonlarca müşteriye ulaşma imkanı sağlamaktadır. Diğer bir başarılı örnek ise “Adidas x Stella McCartney” ortak markasıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Sınai mülkiyet açısından “Marka”: bir işletmenin ürettiği ya da sattığı mal ve hizmetleri diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmek için kullanılan her türlü; sözcük, şekil, renk, harf, sayı, sesler, hareket, koku veya ambalajdan ibaret olabilen İŞARETTİR.
Daha sonra bu kuruluş, markayı kullanan işletmeleri denetler ve kalite standartlarını yerine getirip getirmediklerini doğrular. Örneğin, ISO 9001 ile Garantili bir marka, bir ürünün belirli kalite standartlarına uygun olduğunu belirtir. Bu, müşterilere ürünün kalitesi hakkında güvence verir.
Marka, sadece bir ürün veya işletme ismi olmayıp aynı zamanda bir işletmenin veya ürünün benzersiz kimliğini ifade eden sembolik bir yapıdır. Marka, yalnızca bir ürünün adı olmayıp, onun tescilli bir şekilde tanımlanmış ve korunmuş kimliğidir.
Ürün, fabrikada; marka ise, zihinlerde üretilen benzersiz bir fikir ya da konsepttir. Ürün, rakipçe kopyalanabilir; marka ise benzersizdir. Bir ürünün modası çabucak geçebilir; başarılı bir marka ise sonsuzdur.
Bir işaretin marka olarak değerlendirilebilmesi için şu koşullar vardır: Ayırt edici özelliği olmalı, çizimle görüntülenebilmeli, baskı yoluyla çoğaltılabilmeli. Bu koşullara uyan, kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar marka olarak tescil ettirilebilir.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
İşletmeler için önemli bir unsur olan bu ayırt edici işaretler markalardır. Markalar özet bir tanımla; bir ticari işletmenin sunduğu ürün ya da hizmetleri başka bir ticari işletmenin ürün ve/veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Markalar bir yönüyle “bir işletmenin parmak izidir.” denilebilir.
Bir ürün ya da hizmetiniz var diyelim. Bunu tanıtmak, rakiplerden farklılaştırmak, ayrıştırmak için kullandığınız her türlü logo, görsel, simge, imge, kavram ve bütün bunların bileşkesi olan, somut ve soyut olarak kullandığınız her şey aslında markayı yaratır. Bu, markanın kitabi tanımı.
Marka, bir logonun, ismin veya tescile uygun işaretlerin bütününü ifade eder. Marka koruması, kural olarak sadece tescil edildiği için sınıf için geçerlidir.
Ürün, Ekonomide belirli bir malzeme ve insan hizmeti vererek meydana getirilen kullanılabilir yarı işlenmiş veya tamamlanmış maddedir. Ürün, yetiştirilen, yapılan ve bir yerden diğer bir yere taşınan şekillendirilmiş ticari eşyadır.
Marka Tarzı: Marka özünü ifade etmeye yöneliktir ve Marka Tarzını yaydığı kül- tür, kişilik, imaj vasıtasıyla yapar. Yansımaları • İlişki tarzı (prestij, vs) olarak üç gruba ayrılır. Her markanın tıpkı insanlar gibi bir kimliği, kişiliği vardır.
Marka Nedir? Markanın akademik, sektörel, sözlüksel, etimolojik, tarihsel ve hukuki olmak üzere birçok ayrı başlıkta tanımı mevcuttur. Hepsinin odaklandığı ortak noktaya göre marka; vaat, sorumluluk, farklılık, sürdürülebilirlik, güvenilirlik, bilinirlik gibi özelliklere sahip olmalıdır.
Öyleyse markanın tanımını kesin olarak anlayalım ve herkesin logo ile marka arasındaki farkı bildiğinden emin olalım. Bir logo, bir marka kimliği projesinin yalnızca bir unsurudur ve bir marka kimliği projesi, genel bir markalaşma sürecinin küçük bir parçasıdır.
Mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya üretim yeri, coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak işaretler marka olarak tescil edilemez. Yetkili mercilerden kullanmak için izin alınmamış işaretler marka olarak tescil edilemez.
Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaretlerdir.
Ticari marka bir varlığın mal veya hizmet kaynağını tanımlayan ve yasal olarak bir diğerinden farklı kılan bir kelime, sembol, ifade, tasarım, renk veya başka bir özelliktir. Ticari marka örnekleri arasında marka adları, logolar ve sloganlar bulunur.
5.3.
Ferdi marka, gerçek ya da tüzel kişiler tarafından tek başlarına kullanılan markaları ifade eder. Bir başka deyimle, bir marka gerçek ya da tüzel kişiye ait olup da o markanın sağladığı haklar sadece bir kişiye aitse bireysel –ferdi- markalardan söz edilebilir.
Marka, işletmenin mal/hizmetlerinin diğer işletmelerinkinden ayırt edilmesini sağlamak koşuluyla, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen işaretlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri