Maddesinde "Türkiye'de ticari, sınaî, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu" hükmü yer almaktadır. Anılan kanun hükmünde değer artış kazançlarının yer almaması nedeniyle, marka satışı KDV'ye tabi tutulmayacaktır.
Dar mükellef kurumların marka satış gelirleri de %20 oranında vergi stopajına tabi olup başka gelirleri yoksa ayrıca beyanı gerekmez.
Gelir vergisine tabi gelir unsurları; ticari kazanç, zirai kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlardan oluşmaktadır.
Bu menkul kıymetlerden elde edilen gelirler üzerinden vergi kesintisi yapılmıyor. Bu nedenle bazı durumlarda gelirin beyan edilmesi gerekiyor.
Arızi kazanç ile ilgili kanun birçok durumu kapsar. Her yıl tekrar belirlenen miktarın altındaki arızi kazançlar gelir vergisine tabi değildir. Sürekliliği olmayan kazançları bu miktardan fazla olan mükellefler, gerekli kurumlara vergi ödemelerini yapmak zorundadır.
İlgili 30 soru bulundu
İş sahibi esnafın sürekli olarak bu işi yapmıyor oluşu, bu geliri arızi kılacaktır. Ticari faaliyetlerin yapılmasında aracılık faaliyeti devamlılık arz ediyorsa, bu ticari bir kazanç yerine geçecektir. Genellikle bir takvim yılı içerisinden bir veya ikiden fazla yapılıyor ise arızi kazanca girmez.)
Arızi Kazançlarda İstisna: Gelir Vergisi Kanunu'nun 82. Maddesinde yer alan arızi kazançlar toplamının 2023 yılı için 129.000 TL'si Gelir Vergisinden istisnadır.
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
Gerçek kişilere ait hisse senetleri veya ilmühaberler; edinim tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde elden çıkartılması halinde elde edilen kazanç gelir vergisine tabidir. Edinim tarihinden 2 yıl sonra yapılan hisse satışları ise Gelir Vergisine tabi değildir.
Stopaja tabi olmasına rağmen hisse senedi alış satış işleminin vergisi yok. Stopaj %0 olarak belirlenmiştir. Alış ve satış işlemlerinde sadece aracı kurumlara komisyon ödemesi yapılmaktadır. Hisse senedi işlemlerinden elde edilen gelir yada kar vergilendirmeye tabi değildir.
Söz konusu gelir sahibi 70 bin TL'nin 32 bin TL'sinin 4.800 TL, fazlasının %20 şeklinde vergilendirildiği dilime girer. 60.000 x %20 = 12.000 TL vergi ödenmelidir.
Şahıs işletmeleri gelir vergisi mükellefi olarak her yıl 25 Mart'a kadar bir önceki yılın mali kar ya da zararını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan ederler. Beyanname üzerinden bir yıl içinde ödenen geçici vergiler mahsup edilir.
Küçük işletme düzenlemesini göz önünde bulundurmadığımızda işletme amaçlı gelirler %20'lik vergi tarifesine, kiradan elde edilen gelirler ise %10'luk vergi tarifesine tabi tutulurdu. İşletmeci küçük işletmeci düzenlemesinden faydalanabilir. Beş yıl içinde bir defalığına mahsus bu sınır azami %15 oranında aşılabilir.
Türk Patent'e Ödenen Resmi Ücretler
3. ve sonraki her sınıf için 1.142 TL'dir. Türk Patent'e ödenecek diğer ücret ise, resmi marka tescil ücretidir. Bu ücret, markanın tesciline karar verilmesi halinde ödenmekte olup, başvuruda seçilen sınıf sayısından bağımsız olarak, 2023 yılı için 2.536 TL'dir.
Marka tescil başvurusunu ilk kez 2022 yılında yapacak olanların maliyet hesabı ise şöyledir: -Tek sınıflı marka başvurusu yapılacaksa 380,00 TL ve 1.020,00 TL olmak üzere toplamda 1.400,00 TL Türk Patent ve Marka Kurumu'na ödenecek başvuru ve tescil ücretidir.
Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 116,53 lira olarak tespit edildi.
Limited şirket paylarının devri halinde devir dolayısıyla devredenin elde ettiği kazanç gelir tabi olabilir. Ayrıca devir işlemi katma değer vergisine, devir sözleşmesi damga vergisine-d4vir işlemleri harca tabi olabilir. Vergi istisna ve muafiyetleri vergilemeyi önler.
Limited şirket hisse devrinin geçerli olabilmesi için esas sermaye payının devrine ilişkin yazılı bir sözleşme yapılması gerekir. Bu sözleşmeye uygulamada limited şirket hisse devri sözleşmesi deniyor. Bu sözleşme ile şirket payı şirketin diğer bir ortağına veya dışardan üçüncü bir kişiye devredilebilir.
Anonim şirketlerde hisse devri, hissenin tamamı veya bir kısmının devredilmesi suretiyle yapılabilir. Bu devir işlemi, mevcut hissedarlara yapılacağı gibi, şirket dışındaki bir kişiye de yapılabilmektedir. Hisse devri yapılırken şirket esas sözleşmesine ve kanuna uygun bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Brüt takastaki hisselerde günlük alım satım işlemleri yapılamıyor. Nakit dışında işlem gerçekleştirilemez ve kredi yasağı bulunur. Bu uygulamayla satın alınan hissenin aynı gün içerisinde satılaması engellenir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama bulunmamaktadır.
İnternet üzerinden ticari faaliyet ile ilgili satış, şirket olarak gerçekleştiriliyorsa “Kurumlar vergisi”, şahıs olarak gerçekleştiriliyorsa “Gelir vergisi” mükellefiyeti söz konusudur. Yapılan satışlardan elde edilen gelir Kurumlar vergisi veya Gelir vergisine tabi olmakla beraber Katma değer vergisine de tabidir.
Devamlılık yoksa, arızi mesleki kazanç tutarı (2021 yılı için) 43 bin TL'yi aşıyorsa bu kazanç sahiplerinin yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekir.
Serbest Meslek Kazancı: Sunduğunuz hizmet süreklilik içeriyorsa, yaptığınız iş serbest meslek kazancına girer ve bu kapsamda vergilendirilir. Arızi yani Süreklilik İçermeyen Kazanç: Tek seferlik olmak üzere freelance hizmeti sunuyorsanız ise bu kazanç 58.000 TL'nin altında ise vergilendirilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri