Sınav mevzuat ağırlıklı olup çoktan seçmeli yani test şeklindedir. İlgili 6769 sayılı SMK (Sınai Mülkiyet Kanunu) ve bu kanunun uygulamasını açıklayan SMK Yönetmeliği sınavın ana unsurudur. Mevzuat odağında sınav olup, 6769 SMK.
Sınav; iki yılda bir, patent vekilliği ve marka vekilliği için ayrı ayrı yapılır. Sınav, genel yeterlik sınavı ve mesleki yeterlik sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşur. Sınav, Kurum tarafından yapılabileceği gibi, Yönetim Kurulu sınavın başka kurum, kuruluş veya üniversite tarafından yapılmasına da karar verebilir.
Sınavlara gelecek olursak, patent vekilliği sınavı; daha önce başvuru hazırlamamış, istem yazmamış, araştırma raporuna göre düzenleme yapmayı deneyimlememiş kişiler için hayli zor sayılır.
- Marka Vekilliği Genel Yeterlik Sınavı sonucunun belirlenmesinde marka ve coğrafi işaretle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, tasarımla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, sınai mülkiyetle ilgili genel ve ortak konular ile hukuk sorularına verilen cevaplar dikkate alınacaktır.
(3) Sınav, yüz tam puan üzerinden değerlendirilir ve en az yetmiş puan alan aday sınavda başarılı kabul edilir.” Sadece Marka Vekilliği sınavına girecek adaylar esas alınacak olursa, bu adaylar geçtiğimiz üç sınavda, yani 2017, 2019,2021 yılı sınavlarında, toplam 60 soru çözmekle yükümlü olmuşlardır.
İlgili 34 soru bulundu
Marka Vekilliği Ne Kadar Kazanır? Marka vekillerinin genel maaş aralığı 5.000 - 20.000 TL arasında değişmektedir.
Patent Vekilliği ve Marka Vekilliği Sınavları ayrı ayrı olmak üzere genellikle iki yılda bir, tek yıllarda Ekim ya da Kasım ayında yapılmaktadır. Sınavlar ve Sicil Kayıt İşlemleri ile ilgili bilgiler Türk Patent ve Marka Kurumu'nun web sitesinde (www.turkpatent.gov.tr) yer almaktadır.
Marka ve Patent Vekili Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Marka ve patent vekili olma şartları Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından düzenlenen vekillik sınavını kazanmak ve Türk Patent ve Marka Kurum siciline kayıt olmaktır.
Sınav Süresi Kaç Dakikadır? 2017, 2019 ve 2021 yıllarında yapılan sınavlarda patent veya marka vekili adayının 60 soruya cevaplaması için 90 dakika verilmiştir. Bir aday hem patent hem de marka vekili olmak için sınava girebilmektedir.
En son 10.01.2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı Kanun kapsamında Patent ve Marka Vekilliği ile ilgili olarak Disiplin hükümleri getirilmiştir. Nisan 2020 itibariyle Türk Patent ve Marka Kurumu Patent ve Marka Vekilleri sicillerine kayıtlı aktif Marka Vekili sayısı 1057, aktif patent vekili sayısı ise 675'dür.
Avukatlar Marka Vekilliği Yapabilir Mi? Evet, aşağıdaki koşulları sağlayan gerçek ve tüzel kişiler vekillik yapabilir. a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. b) Fiil ehliyetine sahip bulunmak.
(6) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi çalışanların Patent ve/veya Marka Vekilleri Siciline kaydı yapılmaz.
Marka patent vekilliği unvanı, Türk Patent Kurumu'nun kuruluşundan bu yana kurum tarafından yapılan yazılı sınavla verilmektedir. Bu unvanın sınırlarını şu şekilde ifade etmek mümkündür: Kurum nazarında temsil edilen ilgili kimselerin sınai mülkiyet haklarının korunmasına aracılık edilmesi.
Her eklenen sınıf için 360 TL ödeme yapılması gerekir. Marka Tescil Ücreti; İşlem online olarak gerçekleşiyorsa Türk Patent ve Marka Kurumu'nun online ödeme sisteminden gerçekleştirilebilir. Marka Tescil Ücretinin tutarı 660 TL'dir.
Avrupa Patent Vekili olmak için Avrupa Patent Vekilliği Sınavı (EQE)'ye girmek ve başarılı olmak gerekir. Bu sınav, adayın Avrupa Patent Ofisi (EPO) nezdinde başvuru sahiplerini temsil etmek için gerekli yetenek ve bilgiye sahip olup olmadığını belirleyen sınavdır.
Patent avukatı, marka ve patent talebi olan müvekkillere sürecin takibi için gerekli olan hukuki desteği sunan avukattır. Patent avukatı aynı zamanda marka ve patent alınırken ortaya çıkabilecek sorunların çözümünde de hukuki bilgisinden destek alınacak olan kişidir.
Marka vekili ve patent ekili olarak faaliyet göstermek isteyen Lisans mezunu kişilerin yetkilendirilmesi amacıyla 2 yılda bir yapılan vekillik sınavı Aralık 2023 tarihinde yapılacaktır.
Marka vekilliği ve patent vekilliği birbirinden farklı iki farklı vekilliktir. Marka siciline kayıtlı vekiller marka tescili ile ilgili işlemlerini, patent siciline kayıtlı vekiller ise patent işlemlerini yürütürler. Tasarım vekilliğin işlemleri için ise marka ve patent vekili siciline sahip vekiller yapabilmektedir.
Marka Patent Vekilliği Sınavı TÜRKPATENT'ten yapılan açıklamaya göre 2024 yılının ilk çeyreğinde bir tarihte yapılacak. Türk Patent ve Marka Kurumu'nun iki yılda bir düzenlediği Marka Patent Vekilliği Sınavı Kasım 2023 tarihinde yapılacaktı.
Marka Patent Vekilliği sınavının 2023 yılında yapılması ön görülmektedir. Her tek yılda sınav yapılmaktadır. Marka vekilliği sınavları genelde yılın Kasım veya Aralık ayında yapılmaktadır. Marka Patent Vekilliği sınavının Kasım 2023 veya Aralık 2023 tarihinde yapılmasını bekliyoruz.
Sınav, en son 2021 yılında düzenlendiği için bu sene yani 2023'te yapılması bekleniyordu. Fakat TÜRKPATENT sınavın 2024 yılında yapılacağını duyurdu.
-Ancak,657 sayılı Kanun uyarınca memurlarının ortak olabildikleri anonim ve limitet şirketler adına marka tescilleri mümkün bulunmaktadır.
Marka patent uzmanı birçok farklı sektörde farklı alanda faaliyet gösteren kurumların satış ve pazarlama departmanında çalışır. Marka patent uzmanı olarak çalışmak isteyen kişilerin üniversitelerin İktisat, İşletme, Reklamcılık ve Pazarlama, Halkla İlişkiler ve Tanıtım gibi bölümlerinden mezun olmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri