Mutfak görevlisi, mutfakta kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir. Mutfakta etrafı toparlar ve düzenli hale getirir. Mutfakta kullanılacak gerekli ekipmanları ve malzemeleri hazırlar. Yemeğin hazırlanma süresinde aşçıya yardım eder.
Mutfak personeli kademeleri ve görevleri
Mutfaktan çıkan yemekler bir ekip tarafından hazırlanmaktadır. Bu ekip; Aşçıbaşı, kalfa, usta aşçı, yardımcı aşçı, çırak ve bulaşıkçıdan oluşmaktadır. Ancak günümüzde bu kademelerin profesyonel isimleri vardır.
Mutfak elemanı, işletmelerin mutfak bölümünde değişik statülerle hizmet eden personeldir. Mutfakta aşçı, yardımcı aşçı, komi ve temizlik personeli bulunabilir. Hizmet ettikleri bölüm açısından, bu pozisyonların hepsine mutfak personeli denir.
Bu departmanda çalışan personelin hepsi genelde mutfak elemanı olarak isimlendirilir. Mutfak elemanları, yeme içme sektöründe hizmet veren çeşitli kurumlarda; aşçı, aşçı yardımcısı, komi gibi farklı pozisyonlarda görev alır.
Mutfak sorumlusu, işletme çalışanlarına veya müşterilere hizmet eder. İşyerindeki mutfaklarda yer alan görevliler, mutfak sorumlusu olarak çalışmalarını sürdürür. Hizmet ve gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmeler; aşçı, mutfak sorumlusu, komi veya şef unvanlarına sahip çalışan adaylarını istihdam eder.
İlgili 23 soru bulundu
Mutfakta çalışmak fiziksel olarak zorlayıcı ve stresli olabilir, ancak koşullar kuruluşa ve role bağlı olarak değişebilir.
Bu ana mutfak sıcak mutfak, soğuk mutfak, pastane, kasaphane, sebze hazırlama gibi kısımlardan oluşmaktadır. Ayrıca ana mutfak dışında otellerde ziyafet mutfağı, oda servisi mutfağı, snack yiyeceklerin hazırlandığı pool bar mutfağı, beach bar mutfağı ve a la carte mutfağı gibi mutfaklar da bulunmaktadır.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Mutfak Görevlisi maaş beklentisi aylık ortalama 17.000 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 17.000 TL ile 17.000 TL arasında değişmektedir.
Mutfak sorumlusu adayları, çalıştıkları işletmenin programı dahilinde yiyecek ve içecekleri hazırlar. Büyük otel ve restoranların yiyecek ve içecek işleri bölümünde görev alabilir. Ayrıca konaklama ve eğlence hizmeti sunan firmalarda gıda işleri ile de ilgilenir.
Buna göre bir mutfakta hazırlama ve pişirme bölümleri sıcak mutfak, soğuk mutfak, pastahane, kasaphane, sebze hazırlama, kahvaltı hazırlama seklinde sıralanabilir.
Yemeklerin pişirilmesi konusunda aşçılara yardımcı olur. Mutfakta kullanılacak malzemelerin dolaba veya depoya yerleştirilmesini sağlar. Yapılacak yemekler için hangi malzemelerin kullanılacağını öğrenerek eksik olan malzemelerin alınması yönünde aşçıya bilgi verir.
Şef yardımcısı; menü hazırlama, maliyet hesaplama, mutfakta yapılacakları koordine etme ve çalışanların görev dağılımını yapma gibi konularda şefe yardım eden meslek çalışanına verilen isimdir. Mutfak idaresinde şeften sonra sorumlu olan kişi tanımı ise şef yardımcısı nedir sorusuna cevap olarak ifade edilebilir.
Aşçı yardımcısı, bir aşçının yemekleri hazırlamasına yardımcı olan kişidir. Aşçı yardımcısı, malzemeleri keser, pişirir ve servis eder. Ayrıca, aşçının talimatlarını uygulamak ve mutfakta temizlik yapmak da görevleri arasındadır.
Aynı zamanda sıcak mutfak bölümünün şefi konumundadır. Mutfak şefinden sonra tüm mutfak bölümlerinde en yetkili kişidir. Mutfak şefi olmadığı zamanlarda tüm sorumluluklar sos şefine aittir. Ana mutfakta kullanılan tüm sıcak sosların hazırlanmasından, et yemeklerinin pişirilmesinden sorumludur.
Mutfak danışmanı, gastronomide Örnek Restoranlar, oteller ve diğer yiyecek servisi sağlayan işletmeler için mutfak operasyonları, menü geliştirme, ekipman seçimi, gıda güvenliği ve diğer mutfakla ilgili konularda uzman tavsiyesi ve yönlendirme sağlayan bir profesyoneldir.
Restoran, kafe, gemi, otel gibi birtakım işletmelerde mutfakta çalışan ve mutfak şefine ya da aşçıya yardım eden kişiye aşçı yardımcısı denir.
Mutfak şefi, restoran ve otel gibi yiyecek ve içecek hizmeti veren işletmelerde mutfak faaliyetlerinin başında bulunan kişidir. Mutfak şefinin temel görevleri arasında menü planlaması, yiyecek ve içecek malzemelerinin temini, personel yönetimi ve eğitimi ve mutfak prosedürlerini uygulama önceliği taşır.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 37.100 TL ile 55.000 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Mutfak Şefi maaşı 33.000 TL iken, en yüksek ise 112.500 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Aşçıbaşı maaş beklentisi aylık ortalama 42.200 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 38.000 TL ile 47.500 TL arasında değişmektedir.
eleman.net verilerine göre, Aşçıbaşı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 49.400 TL maaş alıyor. Aşçıbaşı, 2024 yılında en düşük 33.700 TL alırken, en yüksek 77.000 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Aşçıbaşı, Temmuz 2023 yılında ortalama 37.600 TL maaş alıyordu.
Mizanplas: Ön Hazırlık – Temel Yemek Planı
Örneğin tarifte kullanılacak malzemelerin hazır halde göz önünde bulundurulması, kullanılacak mutfak gereçlerinin temiz halde bekliyor olması, servis tabağı ve diğer yardımcı gereçlerine karar verilmiş olması mise and place dahilindedir.
Profesyonel Mutfaklardaki Sous Chef Kimdir? Su şefi nedir sorusuna verilebilecek en açıklayıcı tanımlama, executive şefin asistanıdır yanıtı olabilir. Bir başka deyişle su şefi için aşçıbaşı yardımcısı da diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri