Tencerede fırında kavanozda yoğurt nasıl yapılır, evde kaldığımız bu dönemlerde çiğ sütten yoğurt mayalama imkanımız kısıtlandı.Yine de marketten hazır yoğurt almak yerine evde günlük sütten yoğurt mayalayabiliriz. Hazır sütten yoğurt yapımı için sütün UHT değil pastörize günlük süt olması gerekir.
Hazır Sütle Evde Yoğurt Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır? Sütümüzü tencerede ısıtalım kavanozlara ağzına kadar ısınan sütü koyup yoğurta 2 yemek kaşığı ısınan ılık sütten ekleyip bir kaşıkla karıştırın ve kavanozlara paylaştırın.
Çiğ Süt Seçimi
Yoğurt yapabilmek için en önemli kural antibiyotik içermemesi ve sütün daha önceden herhangibir ısıl işleme tabi tutulmuş olmamasıdır. Yoğurt sütünün mutlaka çiftçiden alınması gerekmektedir. Marketlerde satılan UHT ve Pastörize sütlerden kaliteli yoğurt yapmak mümkün değildir.
Nohuttan yoğurt mayalama
Evde yoğurt mayalarken eğer önce ev yoğurdundan kalmış ise maya olarak kullanabilirsiniz yoksa hazır yoğurtla mayalayabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Yaptığınız yoğurda lezzetini verecek olan seçeceğiniz sütün kalitesidir. Sorulması gereken soru: ''Pastörize süt mü kullanılır yoksa çiğ süt mü?'' Pastorize süt ile de yoğurt yapılabilir.
Eski yoğurdumuzdan aldığımız iki kaşık yoğurdu tenceremize döküp bir güzel karıştırıyoruz. Sonra, serin bir odada, üstünü güzelce örtüyoruz ve bu şekilde yaklaşık 5 saat bekliyoruz.
Nohuttan Yoğurt Mayası Yapımı
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
Comments110. Efendim iki çeşit tereyağı vardır. Yoğurttan (ayrandan) yapılan, sütten yapılan. Süt tereyağı ile yoğurt mayalanmaz.
Sütü kaynatıyoruz. Altını kapatıp ılımasını bekliyoruz. Elimiz hafif yanacak kıvamda soğuyunca 2 kaşık yoğurdu süte ekleyip karıştırıyoruz. Kullandığınız yoğurt ne kadar sert olursa mayaladığınız yoğurtta o kadar kıvamlı olur.
Pastörizasyon işlemi, çiğ süte 72 derecede yaklaşık 15 saniye kadar ısı verilmesidir. Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Yoğurdun daha sert olması için yoğurdu buzdolabına koyduktan sonra bir gün üstü açık şekilde bekletmelisiniz. Böylece, elde ettiğiniz yoğurt daha sert ve kıvamlı olur. Yoğurt yapımı tamamlanana kadar yoğurttan yememelisiniz.
4- Süt çiğ olarak içilebilir mi? Hayır. Sütün çiğ olarak içilmesi önerilmemektedir. Isıl işlem (kaynatma, pastörizasyon, sterilizasyon, UHT sterilizasyon) uygulamasına tabi tutulmayan çiğ süt tüketimi, sağlığa zararlı birçok bakterinin de vücuda alınması demektir.
Bir kasede 1 kaşık yoğurt tuz ve şeker sütten de de 2_ 3 kaşık süt alıp karıştırıyoruz ( püf; tahta kaşık kullanıyoruz ve sütün ortasından dökerek ) süte ekliyoruz, bir iki karıştırdıktan sonra ağzını bez sonra kapağı kapatıyoruz ve güzelce sarıp sarmalayıp 4_5 saat mayalamaya bırakıyoruz.
Ancak yoğurdun tutması için, sütün faydalarından daha fazla yararlanabilmek adına yoğurt yaparken çiğ süt kullanmanızı öneririz. Pastörize sütler birçok işlemden geçmeleri nedeniyle yoğurdun kıvamının tutmaması gibi durumlar da oluşacaktır.
Serçe parmağınızla sütün sıcaklığını kontrol edin. Eğer parmağınızı 8 saniye sütün içerisinde tutabiliyor ve sonrasında sütün sıcaklığı parmağınızı yakıyorsa olmuş demektir. Maya için 3-4 yemek kaşığı yoğurdun içerisine sütten birkaç kaşık dökelim mayamız ılınsın.
Evde Yoğurt Mayası Yoksa Ne Kullanılır? Yoğurdu mayalarken kullandığınız maya yerine bu kez tereyağı kullanacaksınız. 1 kilo süte iki tatlı kaşığı tereyağı yeterli olacaktır.
Sütün önce yoğurda ardından da yayık vasıtası ile tereyağına dönüştürülmesi ile halk dilinde "yayık tereyağı" elde edilir. Sütün yağınının seperatör adı verilen bir makine vasıtası ile çekilmesinden elde edilen ürünün sanayideki adı "krema", köylü ve halkın bir kısmının bildiği adı ise "kaymak" dır.
Göçebe bir biçimde yaşayan atalarımız ilk yoğurt bir karınca yumurtası kullanılarak elde edildi. Karınca yumurtası yoğurdun mayalanması için kullanılmış oldu. Yapılan araştırmalar sonucunda ise karınca toprağı ile birlikte yapılan mayalar en iyi şekilde yapılan mayalar olarak kabul edildi.
Tereyağımızı tencereye alıp sütümüzü karıştıralım ve yağı eritelim üzerine buharı emecek temiz bir bez örtüp kapatalım iyice sarıp en az 6 saat mayasının tutmasını bekleyelim. Mayası tuttuktan sonra buzdolabına ağzı açık bir şekilde yerleştirip 6 saat soğumasını bekleyelim.
Isınınca yoğurdun miktarına bağlı olarak (1 kg yoğurda 1/3 çay bardağı kadar) sirke ilave edin. Sirkeyi ilave ettikten sonra güzelce karıştırın. Sikeyi ilave ettikten sonra yoğurdunuzda kesilmeler olmaya başlayacaktır. Bir süre daha kaynattıktan sonra dilerseniz içerisine tuz ilavesinde bulunabilirsiniz.
Evde yapacağımız doğal yoğurt mayası için organik nohut ve taze inek sütü kullanıyoruz. Doğal yoğurt mayası için bir bardak süte 15 tane nohut yeterli olacaktır.
1 litre süt için 1 yemek kaşığı dolusu (daha katı olmasını isterseniz 2 yemek kaşığı) katı yoğurt yeterli olacaktır. Kullandığınız mayanın sulu olmayan, ekşimemiş bir maya olmasına çok özen gösterin. Ardından bu karışımı sütün içerisine, sütü karıştırarak azar azar ilave edin. Sütü kavanozlara pay edin.
Pastörize sütü kaynatmak zorunda kalmadan doğrudan kullanabilirsiniz. Çiğ süt olmadığı için uzun uzun kaynatma işlemini istemeyen bir süt türü olarak buzdolabında yerini alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri