Yöreye özgü bitki ve sebze yemeklerinden, Gulik Yemeği, Mantar Yemeği, Döğme Çorbası, Döğme Pilavı, Gulik Çorbası, Guriz Yemeği ile kurutulmuş sebze yemekleri sayılabilir.
Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri arasında Zerefet (Babiko), Sirekurt, Sirepati, Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine örnek verilebilir.
Tunceli'de bolca yetişen dutun dalından taze taze koparıldıktan sonra irmik, çilek, süt gibi malzemelerle bir araya gelmesinden hazırlanan bu hafif ve mükemmel tatlıyı kesinlikle denemelisiniz. Tunceli mutfağının sevilen lezzetleri arasında yer alan Halbur Hurmasının yapımı oldukça basit.
İlgili 44 soru bulundu
14- Dut Tatlısı
Tunceli'de bolca yetişen lezzetli bir meyve olan kara dut ile birden fazla tatlı hazırlanıyor.
Tarım: Tunceli ilinde en çok yetişen tarım ürünü buğday olmasına rağmen miktarı azdır. Ayrıca, arpa, şekerpancarı, fasulye, soğan ve az miktarda pamuk ve iyi cins kokulu tütün yetiştirilir. Güney kısmında vâdilerde sebze ve meyve yetiştirilir. Başlıca meyveleri ceviz, dut ve bâdemdir.
tunceli nüfusunun büyük bir kısmı zazadır. buradaki zazaların hemen hepsi de alevidir. kürt elbette vardır ve bu kürtler de alevidir. fakat kürtlerin nüfusu zazalara ve hatta türkmenlere kıyasla çok azdır.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Yaz aylarının kısa ve serin geçtiği şehirde kışlar ise oldukça uzun ve yağışlı. Yıllık ortalama 1000 mm yağmur alan Tunceli'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gezmek için en iyi zamanlar ise ilkbahar ve sonbahar ayları.
Tunceli(Dersim)'de egemen dini inanç Aleviliktir.
Tunceli'nin yüksek dağlarındaki otlaklarda yetişen değişik otlarla beslenen hayvanların sütünden yapılan Türkiye'de meşhur dağ kokulu “Şavak Peyniri” Türkiye'nin her tarafından alıcı bulmaktadır. Ovacık ilçesinde tamamen organik olarak üretilen nohut ve fasulye son yıllarda önemli ölçüde talep almaktadır.
Tunceli'nin ilk sâkinleri Orta Asya'dan gelen Türk kavimleridir. Tunceli'nin târihi Orta Asya asıllı Türk kavimleriyle başlar. Daha sonra da Anadolu'da ilk siyâsî birliği kuran Hitit Türkleri bu bölgeyi kendi sınırları içine dâhil ettiler.
Kaç Günde Gezilir; Tunceli'yi 2-3 günde gezebilmeniz mümkün. Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Tunceli'yi özellikle Mayıs ayında ziyaret etmeniz oldukça uygundur. Yemyeşil doğasına tanıklık edeceğiniz ve doğa sporlarını daha rahat yapabileceğiniz bir zaman dilimidir.
bir yemek çeşidi. zıfret, babuko, zarfet gibi isimleri de olan kürt yemeğidir. özellikle dersim ve koçgiri bölgelerinde yapılır. hemen hemen çoğu kürt yemeği gibi un, tereyağı, tuz, sarımsak ve yoğurttan yapılır. öncelikle un, su, tuz yoğrulur ve mayasız bir çörek yapılır.
Yöre, Osmanlı yönetiminde 1847 yılında, Hozat merkez olmak üzere “Dersim Livası” adıyla sancak yapılarak Erzurum'a bağlanmıştır. 1879 yılında da Farsça "Gümüş Kapı" anlamına gelen “Dersim” adıyla ayrı bir il olan Tunceli, 1892 yılında tekrar sancak yapılarak Mamurat-ül Aziz (Elazığ) iline bağlanmıştır.
Tunceli şehrinde gelişmiş sektörler arasında tarım ve hayvancılık yer alır. Şehir gelişen ekonomisi ile geniş yelpazede iş imkânı sunar. Kent tarım ve hayvancılık haricinde ulaşım, sanayi, ormancılık ve madencilik sektörlerinde de istihdam alanlarına sahiptir.
Kış aylarında ise rüzgâr genellikle güneybatıdan hafif esmektedir. Meteorolojik verilere göre güney kesimlerinde yazın en yüksek sıcaklık 42.2 oC, kuzeydeki dağlık kesimlerinde ise kışın en düşük sıcaklık -26.6 oC dolayındadır. Tunceli merkez iklim verilerine göre ortalama sıcaklık 12.5 oC'dir.
Kutu Deresi denen bu bölge de bir çok plajlar vardır. Günübirlik Tunceli ve Erzincan dan vatandaşlar yüzmek ve güneşlenmek için buraya gelir.Bu bölge Tunceli girişine kadar yaklaşık 20 km.devam eder.Bu güzergah üzerinde,piknik yapabileceğiniz mekanlar, oyun alanları,çay bahçeleri ve restaurantlar da vardır.
Nüfusun büyük çoğunluğu Alevi inanışına bağlıdır. Nüfusun tamamına yakını Türkçe konuşmaktadır.
Tunceli, %80-%85 oranla Türkiye'nin diğer illerine nazaran en çok Alevi nüfusunu barındıran şehirdir.
Günümüzde Tunceli halkının büyük bir çoğunluğu iki dillidir. Bunlar Kurmanci veya Dımılki (Zazaca) ile birlikte Türkçeyi de bilirler.
Yönetim. Tunceli İli Bakanlar Kurulu tarafından 1945 yılında ''Şehir'' statüsüne kavuşturulmuş ve Valilik tarafından yönetilmesi kararlaştırılmıştır. Vali, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu'nun şehirdeki en etkili ve yetkili temsilcisidir.
Tunceli isminin ortaya çıkışı 1938 yılında bu bölgede gerçekleştirilen bir dizi operasyondan gelmektedir. 1938 yılında bölgede çok sayıda insanın katledildiği, sürgüne gönderildiği harekâtın ismi “Tunç Eli” olarak belirlenmiş ve sonradan bölgeye Tunceli ismi verilmiştir.
Doğal Göller
Turizm açısından önem taşıyan bu göller Karagöl, Koçgölü, Şer Gölü, Dilincik Gölü, Çimli Gölü, Mercan Gölleri, Katır Gölleri ve Buyer Baba Gölleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri