Bu balık türleri de yüzeye yakın yüzdüğü için köpek balığı olarak adlandırılabiliyor. İşte, Akdeniz, Marmara, Ege ve Karadeniz sularında görülen köpek balığı türleri: Altıyarıklı bozcamgöz (Hexanchus griseus): Türkiye kıyılarında en çok olan, deniz tabanı yakınında yaşayan türdür.
Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında en çok görülüyorlar.
TÜRKİYE'DE KÖPEK BALIĞI SALDIRILARI
1960larda Tuzla'da zıpkınla dalış yapan Güngör Güven'in sadece eli bulunabilmişti. 30'lu yıllarda Küçüksu Kasrı önünde bir tekneye saldırıldığı da bahsediliyor. 1960larda Antalya'da, 1980lerde de İzmir'de saldırı sonucu ölümler görülüyor.
Marmara Denizi'nde 1,2 Tonluk Köpek Balığı Yakalandı - İstanbul. Marmara Denizi'nde avlanan balıkçıların ağlarına yaklaşık 4 metre boyunda, 1,2 ton ağırlığında köpek balığı takıldı.
Yaşam Alanları Hem okyanusta hem de tatlı sularda bulunabilirler. Tropik sularda, kuzey denizlerinde ve Akdeniz'de çoğunlukla derinlerde rastlanırlar.
İlgili 30 soru bulundu
Sapan köpekbalığı (Alopiidae ailesi): Ege ve Akdeniz'de görülür. Büyük beyaz köpekbalığı (Carcharodon carcharias): Akdeniz'de görülebilir. Küt burunlu camgöz (Dalatias licha) ve Yutucu köpekbalığı (Centrophorus uyato): Marmara'dan Akdeniz'e kadar görülür.
Çıplak ellerinizi ve ayaklarınızı kullanmayın. Özellikle köpek balıklarının en hassas olduğu yerler olan gözlere ve solungaçları hedef alın. Köpek balığının ağzına girmeniz durumuna mümkün olduğunda agresif savunma yapın. Ölü taklidi yapmak kesinlikle işe yaramaz.
Balık sürüleriyle ve ahtapotlarla beslenen ve bu sürüleri takip eden, kendisi de sürü oluşturan bayağı köpek balığı, çok keskin dişleriyle profesyonel balıkçıların ağlarına büyük zarar verir. Kırlangıç türü dip balıklarını avlayan amatör balıkçıların oltalarına nadiren takılır. İnsanlara saldırmaz.
Bu türlerden biri olan kum köpekbalıkları ya da büyükcamgöz balığı (Carcharinus plumbeus), Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz bölgelerinde dağılım göstermektedir.
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
Katil Köpek Balığı Nerede Yaşar ve Bulunur? Katil köpek balıkları okyanuslarda yaşar ve daha çok ılıman iklimleri tercih ederler. Aynı zamanda Türkiye'de Akdeniz, Ege ve Marmara'nın kıyı bölgelerinde yaşadıklarını söylemek mümkündür.
Karadeniz, yapısı itibariyle tehlikeli türdeki köpek balıklarına bir set oluşturuyor. Karadeniz'deki beslenme rejimi, denizin tuzluluk oranı gibi faktörler kaplan köpek balığı gibi tehlikeli türlerin bu havzaya geçişini engelliyor. Bu nedenle Karadeniz'de insana zarar verecek bir köpek balığı riski bulunmuyor.
Çünkü köpekbalıklarının vücut sıvılarını yüzlerce metre öteden tespit edebilir. Bir köpekbalığı ile yüz yüze gelirseniz, ne yaparsanız yapın, arkanızı dönmeyin. Av gibi görünürsünüz ve köpekbalığı size saldırır. Saldırı başladıysa, gözlere ya da solungaçlara yumruk atmanız gerekir.
Diğer küçük balıkları yiyerek beslenen köpek balıklarının boyu 6 metreye kadar uzayabilir, ağırlığı ise 1.7 tonu bulabilir. Türkiye'de köpek balığının olmadığını merak ediyorsanız Akdeniz, Ege Marmara'da bulunduğunu hatta bazı kaynaklara göre Karadeniz'de de yer aldığını söyleyebiliriz.
Bu artışın köpekbalıklarının daha saldırgan hale gelmesinden ziyade, özellikle Güney Avustralya ve ABD'nin doğu kıyılarında sahil şeridinde ikamet eden ve plajlara akın eden insan sayısının yükselmesinden kaynaklandığı açıklandı.
İnsanlar İçin En Büyük Tehlikeyi Oluşturan Köpek Balığı Türü: Boğa Köpek Balığı Bilimsel adı Carcharhinus leucas olan Boğa Köpek Balığı, 4 metreyi bulabilen boyu ve inanılmaz keskin dişleriyle insanlar için tehlikeli olabilen bir tür.
Daha çok sakin koylarda, özellikle de deniz tabanının birkaç düzine metreden sonra keskin bir şekilde alçaldığı ve köpekbalıklarının tipik avları olan balık ve deniz kaplumbağalarının yaşadığı bölgelerde bulunurlar.
Büyük beyaz köpek balığı (Carcharodon carcharias), Lamnidae familyasından bir köpek balığı türü. Boyu 6 (nadiren 7) metreye ağırlığı 1.7 tona kadar ulaşabilen bu köpek balığı, bütün dünyadaki ılıman sularda, dolayısı ile Türkiye'nin Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarında bulunur.
Çok sayıda vatandaş, köpek balığının İzmir Körfezi'nde Karşıyaka sahiline gelmesini şaşkınlık içinde karşıladı. Oldukça büyük olduğu gözlenen köpek balığı kıyıya çok yakın bir mesafeye kadar geldikten sonra bir süre gezindi ve daha sonra gözden kayboldu.
Bu türün canlı bir üreme şekli vardır ve her iki yılda bir 55 yavru doğurur. Potansiyel olarak tehlikeli olmasına rağmen, büyük çekiç kafası nadiren insanlara saldırır.
Uzmanlar küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle köpek balıklarının Ege ve Akdeniz'de kıyıya yakın yüzebileceğini ifade etmişti.
Ancak 350 tür içinde insanlara saldıran ve tehlikeli olduğu bilinen 4 köpekbalığı türü var. Bu türlerden 3'ünün Türk denizlerinde var olduğu biliniyor. Bu türler, Boz Camgöz, Büyük Beyaz Köpekbalığı ve Büyük Camgözdür.
Bunun en güzel örneği de denizlerin en yırtıcı ve en tehlikeli canlılarının yunus balıklarından korkmasıdır. Köpek balıklarının yunuslardan korktuğunu biliyor muydunuz?
Köpek balığı, hem tuzlu sularda hem de tatlı sularda rahatlıkla yaşayabilen canlılar arasında yer alır. Okyanuslarda yaşamını sürdüren köpek balıkları, genellikle diğer balıklardan daha büyük olan balıklarıdır.
Köpek balıklarının diğer canlılara üstünlük sağlamalarına yarayan bir başka özellikleriyse duyu organları. Koku alma ve işitme duyuları iyi gelişmiş olan köpek balıkları kan kokusunu 3 km uzaktan alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri