Marmara Denizi altında Marmara fayı ya da fayları olarak da bilinen, Kuzey Anadolu Fay hatının batısında yer alan sismik olarak harketli bir fay bölgesi vardır. Tarih boyunca ürettiği depremlerle büyük yıkıma yol açan bu faylar 1509 Büyük İstanbul Depremi ve 1999 Gölcük Depremi gibi depremlerin sorumlusudur.
Byras Sarayı, Satyros Manastırı ve Vordonisi gizemi
Günümüzde Küçükyalı, Çınar mahallesi semt camisinin ve muhtarlık binasının yanında bulunan yıkıntının 9. yüzyıldan kalma Satyros Manastırı veya Bryas Sarayı olduğu belirlendi.
Marmara Adaları veya Güney Marmara Adaları Marmara Denizi'nde, Balıkesir iline bağlı takımada. Kapıdağ yarımadasının kuzeyinde yer alır. İrili ufaklı pek çok adanın bulunduğu bu bölgede, Marmara adası, Avşa, Paşalimanı, Ekinlik adalarında yerleşim bulunmaktadır.
Ortada Marmara Ereğlisi ile Kapıdağ Yarımadası arasında yer alan Marmara Ereğlisi Çukuru'nun derinliği 1.390 m.'dir. Bu çukur aynı zamanda Marmara Denizi'nin en derin noktasını oluşturur.
Marmara Denizi, Karadeniz'i Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir içdenizdir. Denizin kuzeydoğusundan İstanbul Boğazı ile Karadeniz'e, güneybatısından Çanakkale Boğazı ile Ege Denizi'ne bağlanır.
İlgili 40 soru bulundu
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara'da meydana gelebilecek herhangi bir depremin tsunamiyi de beraberinde getirebileceğini belirterek, “Bu açıdan en potansiyel tehlike yeri Doğu Marmara'dır.
İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, "Marmara Denizi özelinde çok kirli bir denizdir. Yani özellikle körfezler kısmı insan etkisi altında kaldığı için kirli bir deniz olarak kabul edebiliriz.
Marmara korunmalı
Çift sıra vantuzlu ahtapot türünün kıyıya yakın alanlarda kayalık, kumlu ve çamurlu diplerde gözlenir. Deniz tabanındaki kabuklularla beslenir. Marmara Denizi ve İzmit Körfezi'nde alt tabakada oksijen azalması yaşanıyor. Canlıların yaşam alanı daralıyor.
* Fotoğraf: İstanbul Boğazı'nda görülen yunuslar. (Anadolu Ajansı). İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizi'ndeki kirlilik ve aşırı avlanma yunus ve balina türlerinin varlığını tehdit ediyor.
M.Ö. 4000 yıllarında küresel deniz seviyesinin yükselerek bugünkü düzeyine ulaşmasıyla Marmara Denizi'nin kapladığı alan genişlemiş, daha önce akarsuların kıyı kesiminde oluşturduğu vadiler sular altında kalarak tektonik çukurların dolmasıyla körfezler oluşmuştur.
Zehirli pusula denizanaları Marmara Denizi'ni istila etti. Deniz suyu sıcaklığındaki artış, denizanalarının çoğalmasına neden oldu. Uzmanlar, kirlilikle mücadele edilmemesi halinde, zehirli pusula denizanalarının daha da artmasından endişe ediyor. Böyle bir durumdaysa, turizm sektörü sekteye uğrayabilir.
Marmara Denizi'nde öğle saatlerinde hortum çıktı. O anlar kaydedildi. Marmara Denizi'nde, Adalar civarında çıkan hortum sahillerden görüntülendi. Vatandaşlar çektikleri hortum görüntülerini sosyal medyada paylaştı.
Nüfus yazın artar ve birçok otel, hotel, pansiyona ev sahipliği yapmaktadır. Adanın merkezinden başka, köyleri de turizm amaçlı hizmet verir. 2014 yılında Balıkesir'in büyükşehir olması ile birlikte Marmara Adası'na bağlanan diğer ada ve köyler; Avşa Adası, Ekinlik Adası ve Yiğitler Köyü'dür.
- Türkiye çevresindeki en büyük deniz olan Akdeniz'in kapladığı alan 2.500.000 km²dir. - Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'na, Süveyş Kanalı ile Hint Okyanusu'na bağlanmıştır.
En derin yeri Bebek ve Kandilli semtleri arasında 110, ikinci derin yeriyse Arnavutköy ve Vaniköy arasında 106 metredir. Ortalama su derinliği 60 metredir. Derinlik güneyden kuzeye çıkıldıkça artış gösterir.
Torik, palamut, lüfer, çinekop, tekir (barbun), yunuslar, köpek balıkları, kaya balığı, kırlangıç, trakonya, iskorpit, istavrit, kıraça, izmarit, sdlya, hamsi, gümüş balığı, zargana, dil balığı, kalkan yavrusu, lapin, kayış balığı, kefal, mercan, bakkaroz, midye, levrek, karagöz,orfoz,lahoz.
Genel olarak Türkiye'nin denizlerinde balina yaşamadığı belirtilir. Ancak Akdenizde dağılın gösteren oluklu balina Balaenoptera physalus Türkiye' kıyılarında görülebiliyor.
Deniz Memelileri Araştırma Derneği'nin (DMAD) Akdeniz'de yürüttüğü araştırma seferinde, Kaş ve Fethiye açıklarında, boyu 20 metreyi, ağırlıkları 57 tonu bulabilen ispermeçet (kaşalot) balinaları görüntüledi.
Karaya vurduklarında, söz konusu kaldırma kuvveti ortadan kalkar. Bu da, ağırlıklarının iç organlarını ezmeye başlamasına neden olur. Dolayısıyla, teknik olarak bu hayvanlar nefes almayı sürdürebilecek olsalar da, organlarının ezilmesi ve hasar görmesi nedeniyle yavaş yavaş ölürler.
Kilyos sahilinde tüm dünyada nesli tükenen hayvanlar arasında sayılan su samurunun görüntülenmesi vatandaşlarda heyecan uyandırdı. Uzun süredir Türkiye'de görüntülenmeyen su samuru, geçtiğimiz günlerde Kilyos sahilinde bir kaya parçası üzerinde görüldü.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi kıyılarında zehirli pusula denizanasının da aralarında bulunduğu denizanalarının artmasına denizdeki kirliliğin neden olduğunu söyledi.
Denizlerin sığ ve kumlu yerlerinde kuma gömülü olarak yaşayan vatozlar, Marmara Denizi'nin derinliklerinde su altı kamerası ile görüntülendi. Vatozların yüzerken süzülerek ilerlemeleri ise masalsı bir görüntü oluşturdu. Marmara Denizi'nin derinliklerinde yaşayan vatozlar su altı kamerası ile görüntülendi.
Baltık Denizi çevresindeki ülkelerin liderleri 'dünyanın en kirli denizi' olarak nitelenen bölgenin nasıl temizleneceğini tartışmak üzere Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de toplandı. Bölgeden dokuz ülke, üç yıl önce Baltık Denizi'ni 2021 yılında yeniden sağlığına kavuşturmak hedefiyle anlaşmıştı.
Marmara Denizi'nden sonra Fatsa kıyılarında da müsilaja rastlandı. Karadeniz de Marmara gibi kirli bir deniz midir? Karadeniz, bugüne kadar Marmara Denizi'nden çok daha temiz bir denizdi.
Balıkesir'in Marmara Denizi'ne kıyısı olan Erdek için ülkemizin ilk sayfiyelik yeri diyebiliriz. Ayrıca konumu itibariyle tam körfez noktasında olduğundan Marmara'nın en temiz denize sahip yerlerinin başını çekiyor. Erdek'e ulaşımda özel aracınızı yoksa da feribot ya da otobüsü kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri