Marmara hamsinin sırt rengi diğerinden daha açık ve beyaza yakın bir renk tonu vardır. Diğer yandan Karadeniz'den çıkan hamsinin vücudunun sırt kısmı siyaha yakın yeşilimsi, karın kısmı gümüşi beyaz ve yan tarafları parlak oluyor” diye anlattı.
Ayrıca Marmara hamsisi denilen yalnız Marmara'da çıkan daha küçük ve göç etmeyen bir hamsi türü de vardır. Aynı tür Kuzey Ege'de de bulunur. Bu hamsinin sırt rengi daha açıktır. Hamsi özellikle Karadeniz yöremizin temel gıdası, temel protein kaynağıdır.
Ordu'da, havaların da soğuması ile fiyatı 10 liraya kadar gerileyen hamsi tezgahlarda en çok tercih edilen balıklar arasında yer alıyor. Geçen yıllara göre boyutu küçük olan Karadeniz hamsinin, lezzet bakımından ise Marmara hamsinden daha güzel olduğu belirtiliyor.
Marmara hamsisi ise, yalnız Marmara'da çıkan, daha küçük ve göç etmeyen bir hamsi türüdür. Siyah etli bir balık olmasına rağmen buğulamaya oldukça uygundur. Kış aylarında yakalanan hamsinin tuzlanıp saklanmasına "ançavi" denir.
İlgili 21 soru bulundu
Karadeniz hamsisi orta boy olur, tombul olur ve lezzetli olur. Ege'deki hamsi iri olur ama saman gibi tadı, tuzu olmaz.
Balığı elinizle tuttuğunuz zaman balığın kendini salmaması lazım. Parlak olması lazım. Kulaklarının kırmızı olması lazım. Bu tarz balıklarda bir sorun olmaz. Asıl tazelik konusu hamsi ve istavritte.
Yakar, “Marmara hamsisi yetişmiş bir Karadeniz hamsisinden daha küçük ve göç etmediği için yıl boyunca bulunan bir hamsi türüdür. Bu tür hamsiler Türkiye'nin diğer denizlerden de zaman zaman çıkabiliyor. Marmara hamsinin sırt rengi diğerinden daha açık ve beyaza yakın bir renk tonu vardır.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Şu an itibariyle Marmara Denizi'nden çıkan balıkların yenilmesi ve tüketilmesi ile alakalı herhangi bir problem yok" dedi.
Marmara Denizi'nde hamsi çok bol. Göz ve radarlarla yapılan gözlemlerde bazı bölgelerde daha yoğun görünüyor. Gözlemlediğimiz kadarıyla şu anda Marmara Denizi'nde bol miktarda hamsi görülüyor.
Ekim ayının ikinci haftası av mevsimi açılır. Göçlerini batıya doğru sürdüren hamsi sürüleri Kasım ayı ortalarından itibaren Marmara Denizi'nde görülmeye başlanır.
Büyüğüne kofana, küçüklerine sarıkanat, çinakop ve defne yaprağı denir. Muamele istemez, sadece ızgara yeter. Bir coğrafyaya 'kimlik' olacak kadar yakışmıştır; onsuz Karadeniz düşünülemez. Karadeniz hamsisi Marmara hamsisinden daha lezzetlidir.
Kaynak: University of Delaware. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Levent Bat, 'beroe ovata' adlı bir tür deniz anasının, başta hamsi ve çaça olmak üzere çeşitli balık stoklarının artmasına neden olduğunu söyledi.
Dardanel; Atlantik ve Hint Okyanusu'nun derinliklerinden, sağlık dolu sofralara uzanan, başrollerinde Yellowfin ve Skipjack türlerinin yer aldığı, civasız bir lezzet hikayesi sunar.
Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor. Özkahya, balık taze ise toksik etki göstermeyeceği için beraberinde, öncesinde veya sonrasında yoğurt ve süt grubu besin tüketmenin hiç bir sakıncası olmadığını belirtiyor.
Marmara Denizi'nde de görülen dünyanın en yaygın yunus balığı türü Afalina'dır. Afalina (Tursiops truncatus), yunusgiller (Delphinidae) familyasından dünyanın bütün okyanuslarında yaygın olan bir yunus türü.
Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Lüfer de büyüdükçe ismi değişen balıklardandır.
Beşiktaş Sinoplular Derneği Başkanı Rıfat Örnek, Karadeniz'deki en güzel hamsinin Sinop'ta yakalandığını belirtti.
En çok Karadeniz, Azov Denizi, Marmara Denizi ve Akdeniz'de yaşamaktadır.
Gümüş balığı ılık denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla Akdeniz'e ve oradan diğer denizlere yayıldığı düşünülür. İspanya, Portekiz ve Fas kıyıları gümüş balığının yaygın olarak bulunduğu yerlerdir. Gümüş balığı ülkemizde de yaygın olarak bulunur.
Sedat Gönener, hamsinin bol ve lezzetli olabilmesi için kulağına kar suyunun kaçması gerektiğini belirterek, “Çünkü hamsi soğuk havayı sever. Eğer hava şartları uzmanların dediği gibi soğuk olursa hamsi de bol olur. Hamsi için deniz suyu sıcaklığının 10 derecelerde olması gerekiyor.
Kilosu 70 ila 80 TL arasında değişiyor.
Bu acılığı ana kaynağı balığın böbrekleridir ve bunun için de kanının mutlaka bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ve kesinlikle balığın böbrekleri de alınmalı ve balığın eti le kılçıkları ortaya çıkana kadar temizlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri