Marmaray ve Avrasya Tüneli Aynı mı? Marmaray ve Avrasya Tüneli aynı değildir. Marmaray iki yakayı birbirine bağlayan İstanbul Boğazı'nın tabanına yerleştirilen bir tüp geçittir. Avrasya Tüneli ise deniz tabanına yerleştirilmiş 2 katlı bir karayolu tünelidir.
Avrasya Tüneli, kıtaları birbirine bağlayan dünyanın ilk iki katlı karayolu tünelidir. Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlıyor.
- 76 km iyileştirilmiş ve yeni demiryolu yapılacak. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerindeki trafiği hafifletmeyi hedefleyen proje; biri geliş, diğeri gidiş olmak üzere iki katlı bir karayolundan oluşacak. Tünel, Boğaz zeminindeki kayalara tünel açma makinesi aracılığıyla inşa edilecek.
Kumkapı ile Koşuyolu arasında kıtalararası geçişi sağlayan 5 km'lik Avrasya Tüneli ile Boğaz geçişi çok daha kısa sürede gerçekleştiriliyor. Sağlanan akıcı trafik ve mesafelerin kısalması sayesinde daha az yakıt tüketiliyor.
Tünelin giriş ve çıkış noktaları; Asya yakasında Koşuyolu Kavşağı ve Eyüp Aksoy Kavşağı arası mevkiide, Avrupa yakasında ise Kumkapı mevkiide yer almaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Avrasya Tüneli Nerede? Asya ve Avrupa kıtaları arasında geçişi sağlayan Avrasya Tüneli'nin açılışı 22 Aralık 2016'da yapıldı. İstanbul Boğazı'nı denizin altından geçen Avrasya Tüneli'nin güzergâhı; Avrupa'da Kumkapı, Asya'da ise Koşuyolu Kavşağı ve Eyüp Aksoy Kavşağı arasındaki bölgede.
2004 yılında yapımına başlanan Marmaray projesi kapsamında bazı istasyonların açılışı bugün yapılıyor. Marmaray ile İstanbul Boğazı'nın iki yakasındaki Üsküdar ve Sirkeci ise denizin altından, yere batırma tekniğiyle inşa edilen tüp geçitle birbirine bağlanıyor.
Şantiyeleri gezip, Boğaz'ın 60 metre derinliğindeki tüneli yürüyerek geçtik. Projenin tüm sahalarına indik. Büyük bir başarıya imza atan Türk ve Japon mühendislerin, işçilerin ve bilinmeyen Marmaray'ın hikâyelerine kulak verdik. Osmanlı'nın kurduğu bir rüyaydı Boğaz'ı deniz altında birleştirecek tüp tünel projesi.
1. Marmaray nedir? İstanbul'un iki yakasındaki demiryollarını, Üsküdar ve Sirkeci arasında yapılan tüp tünelle birleştiren ve şehre 76 kilometre uzunluğunda bir metro kazandıracak olan ve 29 Ekim'de açılan projedir.
Projenin 5,4 km'lik kısmı deniz tabanı altına özel bir teknolojiyle inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşuyor. Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor. Güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indi.
Türkiye'nin İstanbul ve Kocaeli şehirlerinde hizmet veren Marmaray'ın kırk üç istasyonu vardır. Otuz sekiz tanesi İstanbul'da, beş tanesi Kocaeli'de yer alan istasyonların tamamı engelli erişimine uygundur. Sirkeci, Üsküdar ve Yenikapı istasyonları yer altında, diğer istasyonlar ise hemzemindir.
Katar Yatırım Fonu, (Qatar Investment Authority-QIA), Avrasya Tüneli'nin yüzde 50 ortağı olan Güney Koreli SK Grup şirketinin bir kısım hisselerini alıp Avrasya Tüneli'ne ortak oldu.
Uzunlukları 98,5 metre ile 135 metre arasında değişen 11 tünel parçasının birleştirilmesiyle Boğaz'ın altında 1,4 km uzunluğunda batırma tüp tünel inşa edildi. Tüneller en derin oldukları noktada deniz seviyesinin yaklaşık 58 metre altından geçiyor.
Toplamda 14,6 kilometrelik uzunluğa sahip olacak Avrasya Tüneli Projesi, İstanbul Boğazı'nın 106,4 metre derinliğinde yer alacak. Deniz altında 3,34 kilometresi olan Avrasya Tüneli'nde kazılacak 2,5 kilometrelik mesafe kaldı.
6461 sayılı yasa gereği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ya da kısaca TCDD, Türkiye'deki demiryolu altyapısını yapan, trafiğini düzenleyen, kontrol eden kamu kurumudur. Marmaray istasyonları TCDD'ye bağlıdır.
Yüzyılın projesi olarak adlandırılan ve dünyanın en derin batırma tüp tüneli olan Marmaray, küresel ısınmadan ve olası tsunamiden etkilenmeyecek, istanbul'da meydana gelebilecek 7.5 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olacak.
31 Ocak 2042 itibarıyla kamu, borçsuz, masrafsız, işler vaziyette yatırım varlığının sahibi olacak ve tüm gelir kendisine ait olacak. Avrasya Tüneli'nin işletme süresi bittiğinde devlet, vergi ve diğer kazançlar hariç, üste en az 140 milyon dolar para almış olacaktır."
Bugüne kadar inşa edil- miş batırma tüp tüneller arasında en de- rine yapılmış tüneller olan Marmaray tü- nelleri en derin oldukları noktada deniz seviyesinin yaklaşık 58 metre altından ge- çiyor. Boğaz'ın altındaki kısımda Asya'dan Avrupa'ya doğru alçalarak giden tünelle- rin eğimi en fazla %1,8.
Selam, ilk önce şunu söylemeliyim ki Marmaray toplam 43 duraktan oluşmaktadır. Bu duraklardan sadece; Ayrılık Çeşmesi-Üsküdar-Sirkeci-Yenikapı arasında Marmara Denizi'nden dolayı yer altından gitmektedir.
Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), 2009 yılında Avrasya Tüneli'ni gerçekleştirmek üzere kuruldu. ATAŞ, Avrasya Tüneli Projesi'nin finansman, inşaat ve yaklaşık 25 yıl boyunca işletmesinden sorumludur. Türkiye'den Yapı Merkezi ve Güney Kore'den SK E&C şirketleri, ATAŞ'ın iki eşit ortağıdır.
Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti 2023
Avrasya Tüneli fiyatı, son güncelleme itibarıyla şu şekildedir: Tek yön geçiş ücretleri gündüz tarifesinde otomobiller için 53 TL, minibüsler için ise 79,5 TL'dir. Fiyatlara %8 KDV dahildir. Avrasya gece tarifesinde ise %50 indirimli ücretler geçerlidir.
İstanbul trafiğinden kaçmak için tercih edilebilecek bir diğer alternatif Avrasya Tüneli. Ancak bilmelisiniz ki bu tünelden yalnızca 1. ve 2. sınıf araçlar geçebiliyor. Tek yön olarak hesaplanan geçiş ücretleri 1. sınıf araçlar için 53 TL, 2. sınıf araçlar için ise 79,5 TL olarak değişiyor.
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Samanlı Dağı delinerek, 3 şeritli 2 tüp olarak yapılan Orhangazi Tüneli, 3 bin 590 metreyle Türkiye'nin en uzun otoyol tüneli unvanını taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri