Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın. Suyunuz o şekilde kaynamadan makarnalarınızı ilave etmeyin. Suyu ocağa aldığınızda hafif ısınmaya başladığında mutlaka tuzunu da ekleyin. 1 paket makarna için 1 tatlı kaşığı dolusu tuz yeterli olacaktır.
Makarna yapımı için orta boy bir tencereye 8 bardak soğuk su dökülür ve üzerine 1 silme yemek kaşığı tuz eklenip, tencerenin kapağı kapatılır ve açık ateşte makarna suyu kaynayana kadar bırakılır.
Makarnayı bol tuzlu suda haşlamalısınız. Kaynama noktasını yükselterek süreyi uzatmamak için tuzu, su kaynadıktan sonra 5 litre suya 1 yemek kaşığı olacak kadar ekleyebilirsiniz. Haşlama suyuna yağ koymanın amacı makarnanın yapışmasını engellemek değildir.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Doğru: Makarnanızın çabuk soğumasını istiyorsanız soğuk suyun altına tutmaktan vazgeçin. Soğuk su makarnanın nişastasını kaybetmesine ve makarnanın ipeksi dokusunun bozulmasına neden olur.
İlgili 21 soru bulundu
Çünkü makarna suyundaki birçok vitamini de böylelikle ziyan ediyorsunuz. Şöyle açıklayalım; makarnanın içerdiği tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminler suda çözülebiliyor ve makarnayı haşladığınız suyu döktüğünüz anda aslında bu sağlık deposunu da boşa harcamış olabiliyorsunuz.
Makarna haşlarken suyuna biraz tereyağı veya birkaç çay kaşığı bitkisel yağ katarsanız, tenceredeki suyun taşmasını önleyebilir ve makarnaların daha parlak görünmesini sağlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız makarna soslarını makarna haşlanırken pişirip, makarna süzüldükten hemen sonra üzerine dökün ve karıştırın.
Haşlanacak makarnanın miktarına göre, 8-10 misli su kullanılır. Yapışmayı önlemek için 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ veya margarin eklenir.
Suyunuz artık mümkün olduğunca sıcak. 4- Asla altını kısmayın: Suyun sıcaklığını kaynama noktasında tutmalısınız. Böylece makarna daha hızlı pişer ve al dente sonuç elde etmenin tek yolu budur. Ocağı kıstığınız anda makarnanızın hamur olmasına neden olursunuz.
9- Makarnayı suyu tamamen akana kadar süzmek gerekir
Tam aksine makarnayı süzerken biraz sulu bırakmak gerekir. Özellikle de sonrasında sosla karıştıracaksanız. Zira makarna suyundaki nişasta sayesinde hem sosun kıvamı artar hem de sosla makarnanın bağlanması kolaylaşır.
Makarnayı suya çok erken atıyorsunuz
Günün sonunda tabaklara koyduğunuz makarna eğer yapış yapış ve pişmemişse bunun tek bir sebebi var: Sabırsız olup makarnayı henüz tam olarak kaynamamış suya atmanız. Dolayısıyla makarnayı eklemeden önce suyun kaynama noktasına ulaştığından ve fokurdamaya başladığından emin olun.
Makarna suyu kaynadıktan hemen sonra tuzu ekleyin. 4 su bardağı su için 1 tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır. Tuzu ekledikten sonra suyun altını kısın. Makarna pişirirken yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Tencere uygun olmazsa ya da su az gelirse kurtarıcı olacaktır.
Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın. Suyunuz o şekilde kaynamadan makarnalarınızı ilave etmeyin. Suyu ocağa aldığınızda hafif ısınmaya başladığında mutlaka tuzunu da ekleyin. 1 paket makarna için 1 tatlı kaşığı dolusu tuz yeterli olacaktır.
Bu yüzden, bu kadar ferahlatıcı ve sağlıklı bir yemeği çok ağır yapmak istemiyoruz. Hala gram konusunda net değilseniz, normal büyüklükte bir bardak suyu bir metre olarak kullanabilirsiniz. Bir bardak makarna iki kişiye karşılık gelir.
Makarnanın soğuk mu, sıcak mı yendiği de önemli. Soğuk makarna, sıcak makarnadan daha az insülin-şeker patlamalarına yol açıyor, makarnayı soğuk yemek daha doğru gibi görünüyor. Tekrar tekrar soğutulup ısıtıldığında ise makarnanın glisemik yükü (yani kilo aldırıcı etkisi) biraz daha azalıyor.
Öncelikle tencereye sıvı yağ baharatlar ve doğranmış sarımsaklar ilave edilip 5 dakika kadar kısık ateşte kavrulur. Sonra salça eklenip 5 dakika daha kavrulur. Sonra istenilen makarna eklenip 5 dakika daha kavrulup suyu eklenerek kaynayana kadar yüksek ateşte daha sonra orta ateşte 15, 20 dakika pişirilir.
Genellikle makarnalar 10-12 dk gibi sürede pişer. Bu sürede makarna çok pişmiş sekilde pişer. Eğer al dente yani dişe dokunur dirilikte pişirmek istiyorsanız; 8-10 dk gibi bir süre pişirmeniz gerekir. Bu süreler kaynayan suya makarnayı attığımız zamandan itibaren geçen sürelerdir.
Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Makarnada bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar.
kulaktan dolma bilgilerle yemek yapıyor, üstüne üstlük yağın su üstünde kalacağından da bihaber. bunu yapan bir insan gördüğünüzde hemen uyarınız. makarna suyuna yağ koymanın bir anlamı yoktur çünkü. tuz kafidir. makarna zaten yapışmaz. yağ konulucaksa piştikten sonra konur, sosuna yani.
İkiye kırılmış makarna eklenip, üzerini bir parmak geçecek kadar su ilave edilir (5 veya 5,5 su bardağı kadar). Arada bir karıştırarak, makarna yumuşayana kadar pişirilir. Kapağı kapatılıp, 10 dakika dinlendirilip servis edilir. Fotoğrafta iki çeşit makarna çeşidi var, ben spagetti olanı daha çok beğendim.
Makarna İçin Malzemeler :
1/2 paket makarna (250 gr) 8 su bardağı su. 1 silme yemek kaşığı tuz.
SOS TUTUŞUNU AZALTIYOR
Çünkü pişmiş makarnayı soğuk sudan geçirmek, makarnanın sos tutuşunu ve lezzetini azaltır. Mümkünse makarnayı hızlı bir şekilde süzüp yağda veya sosta çevirmek üzere tencereye alın. Mutlaka sudan geçirecekseniz de soğuk su yerine ılık suyu tercih etmelisiniz.
Makarnamızı ilave edelim. Makarnanın haşlama suyundan 2 kepçe kadar ilave edelim karıştıralım. Limon suyu ve kabuk rendesini ekleyin. Karabiber ve sıvı kremayı ekleyelim.
Cevabınız suyunu dökmek için süzgeçten geçirmek ise şu an usta İtalyan şefler tarafından kınanıyorsunuz. O bulanık, nişastalı suyu lavaboya dökerek altın bir fırsatı kaçırdığınızı biliyor muydunuz? Makarnalarınızın lezzetini bir üst seviyeye taşımak için makarna suyunu sakın lavaboya dökmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri