marmelat, kuru ya da taze meyveler ile hazırlanan, tercihe göre şeker ve baharatlar ile tatlandırılan bir tür püredir. Kahvaltılarda ya da tatlılarda kullanılabilir. Kurabiyeler ile birleştirilebilir.
Kurabiye hamurunda şekeri minimum düzeye indirip hamurun arasına marmelat ekleyebilirsiniz. Sıcak suyun içine 1 yemek kaşığı kuşburnu marmelatı ekleyip karıştırın ve soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak pratik tatlı içeceğiniz yanı başınızda olsun!
Sözlükleri açtığımızda, “şeker karıştırılarak pişirilmiş meyve ezmesi” şeklinde bir tanımla karşılaşıyoruz marmelat için. Kahvaltı sofralarının da, marmelatlı kurabiye gibi atıştırmalık tariflerin de en leziz dokunuşu olarak bahsetmek mümkün kendisinden.
Marmelat; elma, ayva, erik, kayısı, şeftali, armut, üzüm, incir, portakal, greyfurt ve limondan yapılır. Marmelat yapmak, adı geçen meyvelerin piyasada, pazarlarda, manavlarda tutulmayan küçük ve fazla olgunlaşmış veya yaralanmış olanlarının kıymetlendirilmesinde kullanılan en iyi yoldur.
Meyveler ezim olmayacak kadar yumuşak kıvamlı olsun. Marmelat Yaparken Kavanozu Uygun Seviyeye Kadar Doldurun: Kaynatılan marmelat 1.5 santim boşluk kalacak kadar doldurulmalı. Aşırı boşluk, kavanozda daha fazla havaya neden olur.
İlgili 18 soru bulundu
Marmelat bozulur mu sorusu, marmelat severler tarafından oldukça sık araştırılan konu başlıklarından bir diğeridir. Bununla birlikte hali hazırda tükettiğiniz marmelat kavanozunuzu 2 sene muhafaza etmeniz gerekmeyeceği için yalnızca güneş görmeyen bir yerde saklamanız yeterli olacaktır.
Marmelat olarak hazırlandığından dolayı içeriğindeki şeker, vücut için aşırı tüketiminde çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Bununla birlikte özel rahatsızlıkları bulunan kişilerin de olası etkilerine karşı doktor kontrolü ile birlikte tüketmesi önerilir.
marmelat, kuru ya da taze meyveler ile hazırlanan, tercihe göre şeker ve baharatlar ile tatlandırılan bir tür püredir. Kahvaltılarda ya da tatlılarda kullanılabilir.
Ambalaj olarak cam kavanoz, teneke ve plastik kaplar kullanılabilir. Marmelat temiz ve kuru kaplara sıcak olarak doldurulur. Hava almayacak şekilde kapatıldıktan sonra ters çevrilip bırakılır. Marmelatlar rutubetsiz ve havadar yerlerde saklanmalıdır.
Marmelatlara da reçel gibi ateşten indirmeden önce limon ya da limon tuzu eklemek gerekir. Marmelattan bir parçayı tabağa koyup soğuttuğunuzda tabak sağa sola sallandığında akmıyorsa kıvamını bulmuş demektir.
Çoğu kişi reçel ve marmelatı eşanlamlı olarak kullanıyor ancak bunlar aralarında küçük bir fark olan iki ayrı lezzet. Peki reçel ve marmelat arasındaki fark nedir? Reçelde meyveler bütün veya küçük parçalar halindedir, marmelat ise meyve püresi veya ezmesinden yapılır.
Reçeller herhangi bir meyve veya sebze türünden yapılırken, marmelat yapımında narenciye kullanılmalıdır. Reçeller temel olarak meyvenin tamamını ezerek, püre haline getirerek ve pişirerek kullanır, marmelat ise turunçgillerin kabuğundan (kabuğundan), posasından ve suyundan (meyvenin tamamından değil) oluşur.
James Keiller tarafından İskoçya'nın Dundee kentinde ortaya çıkarılan ilk marmelat markası James Keiller & Son, 18. yüzyılın sonunda ve 19. yüzyılda ikonik markalardan biri haline geldi.
Marmelat Uzun Süreli Nasıl Saklanır - Marmeladı dolabınızın en alt rafında düz olarak saklayın. Bu alan dolabın en soğuk kısmıdır. Güneş gören yerlerde bozulma olabilir.
İçerisinde bulunan polifenolik maddesi sayesinde hücrelerin yenilenmesi ve korunmasında etkilidir. Bu sayede pek çok kanser çeşidine karşı faydalı olan kızılcık marmelatının diğer özellikleri ise, idrar yolu enfeksiyonuna kadar tedavi edici olup aynı zamanda kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini de azaltmaktadır.
Kayısı Marmelatı Yapılışı Tarifi - Yaş Kayısı Marmelatı Yapımı - Kayısı Marmelat Tarifi. Kayısılar iyice yıkanır ve ortalarındaki çekirdekler çıkarılır. Suyla beraber on - on beş dakika ocakta pişirilir.
Güneşte kurutarak meyvenin o güzel rengini bozmadan siz de nefis marmelatlar yapabilirsiniz.
Havasını aldığınız buzdolabı poşetinin ağzını güzelce bağlayın ve buzluğa koyun. Bu şekilde meyveleri 8-12 ay kadar tazeliğini koruyarak buzlukta saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzluktan çıkartıp, reçel, marmelat ya da soslarında kullanabilirsiniz.
1 kglık meyveden yaptığınız reçel için 3 su bardağı kadar su yeterli olacaktır. Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın.
Ya da reçele biraz daha su katılıp kaynatmaya bırakmak da şeker miktarını dengeli bir seviyeye getirecek ve tadını normalleştirecektir. Bir diğer yöntem ise limon kabuklarını reçelin içine atıp kaynamaya bırakmak olacaktır.
Dikenli bir çalı meyvesi olan kuşburnu bazen kurutularak çay olarak içilir, bazen ise reçel veya marmelat olarak hazırlanarak kahvaltılarda tatlı olarak tüketilir.
Marmelat, reçel ile oldukça sık karıştırılabilen bir besindir. Ancak marmelat ve reçel aynı şeyler değildir. Marmelat ile reçelin arasındaki fark ise tadında yatmaktadır. Marmelat, marmelat yapımında kullanılan meyvenin tadını daha baskın bir hale getirirken reçel daha çok şeker tadını baskın bir duruma getirmektedir.
Özellikle sabah kahvaltılarında yenmesi tercih edilen reçel ve marmelat müthiş bir tatlandırıcı olmanın yanı sıra diyet dostudur diyebiliriz. 100 gramında 275 kalori bulunur.
Şimdi de yapımı çok ama çok kolay olan şekersiz erik marmelatı tarifini paylaşacağım. Sadece bir fırın kabı kirleterek, fırın dışında hiç pişirme yapmadan, rengini bozmadan ve lezzetini kaçırmadan, kabuklarını atmadan nefis bir marmelat oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri