Marmelat, meyvelerin et ve şıralarının (ezmelerinin) şeker ile pişirilmesinden elde edilen ürüne denir. Marmelat; elma, ayva, erik, kayısı, şeftali, armut, üzüm, incir, portakal, greyfurt ve limondan yapılır.
Reçeller herhangi bir meyve veya sebze türünden yapılırken, marmelat yapımında narenciye kullanılmalıdır. Reçeller temel olarak meyvenin tamamını ezerek, püre haline getirerek ve pişirerek kullanır, marmelat ise turunçgillerin kabuğundan (kabuğundan), posasından ve suyundan (meyvenin tamamından değil) oluşur.
marmelat, kuru ya da taze meyveler ile hazırlanan, tercihe göre şeker ve baharatlar ile tatlandırılan bir tür püredir. Kahvaltılarda ya da tatlılarda kullanılabilir. Kurabiyeler ile birleştirilebilir.
Marmelat, kuru ya da taze meyvelerin rendelenmesinin ardından ezilerek şekerle kaynatılması yoluyla oluşturulan bir yiyecek türüdür. Reçele benzer bir yapısı vardır. Reçelden çok daha fazla kaynatılmaktadır.
En bilinen çeşitleri kuşburnu, kayısı, vişne, kızılcık, şeftali, ayva ve yaban mersinidir.
İlgili 36 soru bulundu
Dünyada marmelat yapımı için en uygun kabul edilen meyve ise acı, çukurlu Sevilla portakalları… Bu portakallar aslında yalnızca kışın sonundan, ilkbaharın başına dek bulunabiliyor ancak Sevilla portakalının posasını yıl boyunca bulmak mümkün.
Marmelat olarak hazırlandığından dolayı içeriğindeki şeker, vücut için aşırı tüketiminde çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Bununla birlikte özel rahatsızlıkları bulunan kişilerin de olası etkilerine karşı doktor kontrolü ile birlikte tüketmesi önerilir.
Meyveler ezim olmayacak kadar yumuşak kıvamlı olsun. Marmelat Yaparken Kavanozu Uygun Seviyeye Kadar Doldurun: Kaynatılan marmelat 1.5 santim boşluk kalacak kadar doldurulmalı. Aşırı boşluk, kavanozda daha fazla havaya neden olur.
Marmelat Uzun Süreli Nasıl Saklanır - Marmeladı dolabınızın en alt rafında düz olarak saklayın. Bu alan dolabın en soğuk kısmıdır. Güneş gören yerlerde bozulma olabilir.
Kayısı marmelatı yapmak için öncelikle kayısılar yıkanıp ortadan ikiye kesilir ve çekirdekleri çıkarılır. Tencereye alınır. Biraz kaynamaya başlayınca toz şeker üzerine dökülüp kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirilir ve blenderdan geçirilir. En son limon suyu sıkılır ve 5 dk. daha kaynatılıp altı kapatılır.
Marmelat, meyvelerin et ve şıralarının (ezmelerinin) şeker ile pişirilmesinden elde edilen ürüne denir. Marmelat; elma, ayva, erik, kayısı, şeftali, armut, üzüm, incir, portakal, greyfurt ve limondan yapılır.
Ambalaj olarak cam kavanoz, teneke ve plastik kaplar kullanılabilir. Marmelat temiz ve kuru kaplara sıcak olarak doldurulur. Hava almayacak şekilde kapatıldıktan sonra ters çevrilip bırakılır. Marmelatlar rutubetsiz ve havadar yerlerde saklanmalıdır.
Erikler yıkanır, çekirdekleri çıkarılır ve dörde bölerek doğranır. Üzerine şeker eklenip geceden sabaha bekletilir. Biz çok şekerli sevmiyoruz bu ölçülere göre daha fazla veya az şeker kullanabilirsiniz zevkinize göre. Suyunu salan erikler ocağa konarak pişirilir, yumuşayınca blender ile ezilir.
Eğer yapım aşamasında koyulaşmadığını fark ederseniz, kaynayan reçelin içerisine elma ekleyin. Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır.
Marmelatlara da reçel gibi ateşten indirmeden önce limon ya da limon tuzu eklemek gerekir. Marmelattan bir parçayı tabağa koyup soğuttuğunuzda tabak sağa sola sallandığında akmıyorsa kıvamını bulmuş demektir.
Çilek reçelinden marmelat yapılabilir ancak marmelattan reçel yapılmaz. Tekniği ve yapım aşaması birbirine benzeyen reçel ile marmelattan esas fark, meyvelerin tane ya da püre haline getirilmesi. Taneli olarak hazırlanan reçel, blender yardımıyla ezilip suyu boza kıvamına gelene kadar pişirilir.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Şekersiz Reçel Bozulur mu? Yeterince kaynamayan ya da doğru hazırlanmayan reçel, tıpkı şekerli reçel gibi bozulur Reçeli cam kavanozlarda, açık, serin ve güneş ışığından koruyarak muhafaza etmelisiniz. Aksi halde bozulacaktır. Şekersiz reçelin en büyük özelliği şekerlenme yaşamamanızdır.
Kışın tüketmeyi planladığınız reçellerin şekerlenmemesi için içerisine limon ya da limon tuzu katabilirsiniz. Böylece şekerlenmesini önlemiş olursunuz. Taze ve olgun meyvelerin kullanımı reçelinizin lezzetine doğrudan etki edecektir. Reçeli pişirme sırasında tahta kaşıkla hep aynı yönde karıştırmanız gerekmektedir.
Marmelat bozulur mu sorusu, marmelat severler tarafından oldukça sık araştırılan konu başlıklarından bir diğeridir. Bununla birlikte hali hazırda tükettiğiniz marmelat kavanozunuzu 2 sene muhafaza etmeniz gerekmeyeceği için yalnızca güneş görmeyen bir yerde saklamanız yeterli olacaktır.
Güneşte kurutarak meyvenin o güzel rengini bozmadan siz de nefis marmelatlar yapabilirsiniz.
Marmelat, reçel ile oldukça sık karıştırılabilen bir besindir. Ancak marmelat ve reçel aynı şeyler değildir. Marmelat ile reçelin arasındaki fark ise tadında yatmaktadır. Marmelat, marmelat yapımında kullanılan meyvenin tadını daha baskın bir hale getirirken reçel daha çok şeker tadını baskın bir duruma getirmektedir.
Şimdi de yapımı çok ama çok kolay olan şekersiz erik marmelatı tarifini paylaşacağım. Sadece bir fırın kabı kirleterek, fırın dışında hiç pişirme yapmadan, rengini bozmadan ve lezzetini kaçırmadan, kabuklarını atmadan nefis bir marmelat oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri