Araç alıştığınızın dışında bir ses çıkarıyorsa ya da sarsıntı ile çalışıyorsa mazot filtresi tıkalı olabilir. Bu gibi bir durumda aracı daha fazla zorlamadan en kısa sürede teknik servise götürmeniz gerekir. Mazot filtresi tıkalıysa ve aracı kullanmaya devam ederseniz motorun zorlanmasına yol açabilirsiniz.
Araç Çalışmayabilir
Daha ciddi mazot filtresi arıza belirtisi arasında aracın hiç çalışmaması yer alır. Eğer filtredeki arıza ileri seviyedeyse ve filtre tamamen tıkandıysa araç çalışmaz. Motora yakıt gitmeyeceği için aracı çalıştıracak yeterli yakıt olmayacaktır.
Teklemeler ve rölanti sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle sabahları ilk çalıştırmanızda geç çalışma gibi sorunlar yaratabilir. Bu geç çalışma sorunu gün içinde başka çalıştırmalarda da görülmeye başlayabilir. Çok uzun süreler değiştirilmeyen yakıt filtresi artık görevini yerine getirememeye başlayabilir.
yakıt filtresi tıkanmış demektir ve bir an önce değiştirilmelidir. Yakıt filtresi, zamanı geldiğinde değiştirilmez ise yakıt pompası arızası oluşmasına sebep olarak motorun gücünü etkiler ve zaman içinde motor çalışamaz duruma gelir.
Aracın sarsıntılı çalışması yakıt filtresinde bir sorun olduğunu gösterebilir. Genellikle yakıt filtresi arızası, filtrenin tıkanmasından kaynaklanır. Filtre tıkandığı zaman yakıt deposundan gelen yakıt motora pompalanamaz. Motor yeterli yakıtı almadığı için ya sarsıntılı çalışır ya da hiç çalışmaz.
İlgili 41 soru bulundu
Ancak mazot filtresinin değişim aralıkları yağ filtresine göre daha geniştir. Aracınızda kullandığınız yakıtın kalitesi, mazot filtresini ömrünü doğrudan etkileyen bir unsurdur. Mazot Filtrenizi, her 30.000 km. de bir kez yada iki yılda bir kez değiştirin.
Benzin filtresi kaç km bir değişir sorusuna baktığımız zaman birçok durumda 30.000 ila 40.000 km arası yeterli olacaktır. Bu da normal bir kullanımda bir yıla karşılık gelmektedir. Diğer yandan ticari araçlar gibi daha sık kullanılan araçlar için benzin filtresi değişme sıklığı daha fazla olur.
Mazot filtresi tıkalıysa aracın motoru normalin dışında ses çıkaracaktır. Filtrenin tıkalı olması aracın motoruna yeterli yakıtın gitmesini engeller. Motor yakıtsız kaldığı zaman ise çalışma konusunda zorluk yaşar. Tıkalı motor filtresinin bir numaları belirtisi motorun sarsıntılı çalışmasıdır.
Mazot filtreniz tıkandığında;
- Sürüş anında aracın motoru sık sık stop eder. - Basınç sensörü, yakıt basıncı eksikliğini tespit ettiğinde motor ışığı yanar. - Arabanız normalden daha fazla egzoz dumanı üretir.
Bu nedenle de yakıt filtrelerinizi düzenli periyotlarda değiştirmeniz tavsiye edilir. Değişim süreci genelde her 30.000-40.000 kilometrede bir ya da iki yılda bir şekilde belirlenmiştir. Bu süre zarfında aracınızın yakıt filtresi çeşitli nedenlerden ötürü arıza da verebilir.
Genellikle mazot filtresi 4 yılda bir ya da 40 bin km'de bir değiştirilir. Bunun yanında her yağ değişiminde ya da 2 periyodik bakımda bir olmak üzere mazot filtresi değiştirilebilir.
Motor kumandasını "Yakıt Yok" konumuna getirin. Marş motorunu çalıştırın ve motoru ters çevirin. Gevşemiş yakıt cıvatasından sızan yakıtları gözlemleyin. Tüm havanın dışarı çıkmasına izin verin ve yakıtın saf olduğu görüldüğünde, hava kabarcığı görülmeden yakıt cıvatasını bir anahtarla tamamen sıkın.
Yakıt filtresi sensörü, motorda bulunan yakıt filtresi bölümünde yer alan bir sensördür. Aynı zamanda mazot filtresi sensörü adıyla da bilinir. Bu sensör sayesinde filtrenin doğru şekilde yerleştirilip yerleştirilmediği ya da filtrede herhangi bir arıza olup olmadığı tespit edilebilir.
Fren müşürü arızası halinde ilk olarak stop lambalarında sürekli bir yanma söz konusu olacaktır. Aynı zamanda ECU yakıt enjeksiyon durumunu azaltır ve bu duruma göre motor çekiş sistemi düşer. Hız sabitleme sistemi araç içerisinde bulunuyorsa, çalışmaz.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Otomobillerin yakıt sisteminde oluşan sorun sonucunda aracın yakıtı geri kaçmaktadır. Bunun sebebi de genelde motor bölümünde bulunan yakıt hortumlarıdır. Mazot geri kaçtığında araç zor çalışacaktır. Motor bölümü açıldığında manuel olarak yakıt pompalamak için el pompası vardır.
Egzoz borusundan bazı zamanlarda da beyaz duman çıkmasına şahit olabilirsiniz. Eğer bu durum çok soğuk günlerde aracınızı ilk kez çalıştırdığınızda karşınıza çıkıyorsa bir sorun teşkil etmiyor. Ancak aracınız egzozdan beyaz duman atmaya devam ediyorsa bu durum motorun yanma odasına su girdiğini gösteriyor.
Beyaz duman çıkması
Bu dumanın su buharı gibi ince şekilde çıkması normal kabul edilir. Ancak duman çok beyaz ve yoğunsa dikkat edilmelidir. Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır.
Dizel otomobillerde yanma kalitesini arttırmak için turbo vardır. Bu turbolar egzozda oluşan atık dumandan alınan itme enerjisini döndürerek motora soğuk hava basmaya yarar. Turbo pervanelerinde veya milinde oluşan boşluk sonucu turbo motora hava basamaz. Yakıt düzgün bir şekilde yakılamadığı için sonuç kara dumandır.
Yakıt filtresi yakıt tüketimini etkilemektedir. Araç motorunuz temiz bir filtrede daha saf yakıt alacağı için hem performansını hem de cebinizi etkileyecektir. Tıkalı bir filtre kullanmak yakıt sisteminizi gereksiz yere zorlayacaktır.
Filtreler periyodik bakım aralıklarında değiştirilir. Bakım, markaya bağlı olarak 10.000 km ile 30.000 km arasında değişmekte veya 1 yıl sürmektedir.
Arızalı bir filtreyle aracı kullanmak motora daha fazla zarar verecektir. Bu nedenle araçta motor yağ filtresi arızası ışığı yandığı zaman filtrenin en kısa sürede değiştirilmesi gerekir. Diğer yandan arıza olmayan durumlarda yağ filtresini 8000-12.000 km arasında yol yapıldığı durumda değiştirmek gereklidir.
Su, haznenin altındaki bir valfı açarak ve haznenin sadece dizel içerinceye kadar akmasını sağlayarak boşaltılabilir. Pek çok yakıt filtresi, su uyarı seviyesine ulaşırsa, motor kontrol ünitesine veya doğrudan sürücüye (kontrol panelindeki lamba) sinyal göndermek için bir su sensörü içerir.
Mazotun donmaması için belirli adımların uygulanması gerekmektedir. Çok soğuk havalarda yakıtın depoda donmasını önlemek oldukça önemlidir. Bu noktada sıklıkla akıllara gelen bir diğer soru da “Dizel motor donar mı?” sorusudur. Dizel motor, sıcaklık -40 derecenin altına düştüğünde donar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri