Hal böyle olunca Mars'a giden ve yakıt açısından en verimli olan güzergâh, Güneş'in etrafında eliptik bir yörünge takip ediyor. Sadece gidiş yolu olan bu güzergâh, en iyi durumda yüzlerce milyon kilometreyi kapsıyor ve bir buçuk yıl sürüyor.
Mars'a yolculuk yaklaşık yedi ay ve yaklaşık 300 milyon mil (480 milyon kilometre) sürüyor.
Yani Dünya ile Mars arası 9 ay ya da 273 gün veya 6 574,35958 saat olarak ifade edilebilir. Ayrıca, Mars gezegenine yolculuk yapacak olan insansız uzay araçlarının Mars'a ulaşabilmesi ise 128 ve 333 gün arasında zaman almaktadır.
Normal şartlarda Mars'a ulaşmak kağıt üzerinde 115 gün civarında sürmektedir. Ancak Dünya'nın ve Mars'ın güneşin etrafında dönüyor olmalarından ötürü seyahatler daha uzun sürmektedir. Bugüne kadar Mars'a en hızlı gitmeyi başarmış olan mekik Mariner 7'dir ve 131 günde Mars'a gitmiştir.
Ayla ilgili merak edilenlerden biri de Aya kaç günde gidildiğidir. Aya giden Apollo uzay aracı, bu yolculuğunu 3 gün 3 saat 49 dakikada tamamlamıştır. Aya yapılan yolculuklar insanlı olarak yapılabileceği gibi insansız şekilde de yapılmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
Kızıl Gezegen'in gizemlerini çözmek üzere NASA tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Mars yüzeyine inişini tamamladı. Tüm dünya bu anları canlı olarak takip etti. 480 milyon kilometrelik tarihi yolculuk başarıyla sona erdi. Perseverance aracının ilk mesajı ve Mars'tan gönderdiği ilk fotoğraf.
Bunun için gönderdiğimiz uzay aracına bolca su ve yemek koymamız gerek ( bu da fazladan ağırlık, dolayısıyla fazladan yakıt demek). Ayrıca astronotlar bu süre boyunca (Mars yolculuğu yaklaşık altı ay sürer) dümdüz oturamazlar. İkincisi, Mars'ın atmosferi bizim rahat solunum yapmamız için uygun değil.
Peki Mars'a bugüne kadar hangi uzay araçları gönderildi? Bilim insanları gezegen araştırmalarında elektronik, haberleşme ve bilgisayar teknolojilerini yoğun olarak kullanıyor. Bu teknolojilerin gelişmesiyle birlikte 1971 yılında Mariner 9, Mars'ın yörüngesine girmeyi başaran ilk uzay aracı oldu.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, "Perseverance" adlı keşif aracının Mars yüzeyine başarılı şekilde indiğini duyurdu. NASA'nın bir ton ağırlığındaki Rover tipi uzay aracı Perseverance, yaklaşık 7 aylık yolculuğun ardından, doğu Amerika yerel saati ile 15.55'te Mars'ın Jezero Kraterine indi.
Mars'ın kendi etrafında dönüşünü tamamlaması yaklaşık olarak bir Dünya gününe eşittir. Mars'ta bir gün 24,6 saat sürmektedir. Buna karşılık bir Mars yılı 687 Dünya gününe karşılık gelir.
Eskiden kalın bir atmosfere sahip olup olmadığını da bilmiyoruz. Yani kısacası; şu ana kadar elde ettiğimiz verilere göre, Mars hiç bir zaman yaşama ev sahipliği yapabilecek bir gezegen olmadı.
Mars'ın yüzeyinde buz hâlinde ve atmosferinde ise çok düşük miktarda su buharı ve buz kristalleri hâlinde suyun olduğunu artık biliyoruz. Su buzu Mars'ın kuzey yarı küresinde gözle görülebilir şekilde yüzeyde veya yüzeye yakın bölgelerde bulunuyor.
NASA'nın Juno sondası 4 Temmuzda Jüpiter yörüngesine giriyor. 5 yıllık yolculuktan sonra hedefine ulaşan Juno, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter'in içyapısını inceleyecek ve merkezinde kayalık bir çekirdek ile karanlık hidrojen olup olmadığına bakacak. 10 resimde görelim.
Mars'ta yalnızlıktan ve çevre değişikliğinden bunalıma giren bir kişinin geri dönme şansı olmayacak. Mars One projesi dönüş yolculuğu için uzay gemisi göndermeyi kapsamıyor ve bu konuda hiçbir taahhütte bulunmuyor.
122 metrelik dev uzay gemisi
SpaceX, Mars'a ilk insanlı uçuşu 2025'te gerçekleştirmeyi planlıyor. NASA ise SLS roketi ve Orion kapsülü ile kızıl gezegene 2035'ten sonra astronot gönderecek. Mars'a 1 milyon insanın yerleşmesi ise 50 ila 100 yıl alacak.
Dünya'da bir gün 24 saat iken, Mars'ta bir gün 24 saat 39 dakika. Bu iki gezegen arasındaki en benzer noktalardan biri. Dünya'da en düşük sıcaklık eksi 88 derece en yüksek sıcaklık 58 derece. Mars'ta en düşük sıcaklık eksi 140, en yüksek sıcaklık ise 30 derece.
Fakat Curiosity 7 Mars Rover aracının Mars'ta da tıpkı Dünya'daki gibi kar yağdığını tespit ettiğini ve 2017'de yapılan bir araştırmada da Mars üzerinde gerçekleşen fırtınalar süresince tipi şeklinde yağışların görüldüğünü söylesek bu sizi son derece şaşırtabilir.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars'ın yüzeyinde gezegende yaşam olasılığına işaret sayılan organik moleküller buldu. Science News internet sitesinin haberine göre, canlı sistemlerde de bulunan karbon ve hidrojenden meydana gelen organik moleküller, Mars'ta daha önce yaşam olabileceğine dair ipucu veriyor.
Ancak mevcut teknolojiyle Mars'a insansız uzay yolculuğu en az 7 ay sürüyor. İnsanlı yolculukta bu süre en az 9 aya çıkıyor.
Mars'ta yaşam bulmak
Bir teoriye göre dünyadaki hayat Dünya'daki çamurdan değil Mars'taki su kanyonlarından gelmektedir. Mikroorganizmalar taşıyan kayalar güçlü bir çarpışmayla dünyaya düşüp buradaki hayatı sağlamışlardır. Bu nedenle Mars'a gitmek orada bir hayatın varlığının araştırılması için de son derece önemlidir.
İnsanoğlu Ay'a son kez ayak bastığında tarih 11 Aralık 1972'yi gösteriyordu. Ay'a ulaşan son Apollo görevi olan Apollo 17'nin 3 kişilik mürettebatından 2'si (Eugene A. Cernan ve Harrison Schmitt) Ay'da son yürüyen kişiler oldular.
Mars'a gidiş süresinin bile bu sürenin 3 katı olduğu varsayılırsa, ne yazık ki yer çekimsiz ortamın insan için ne kadar tehlikeli olacağı büyük muamma. Sorun sadece bununla kalmıyor. Özellikle soğukluğu, yüksek radyasyon miktarı gibi daha birçok tehlikesiyle, insanlığa düşman bir çevreye sahip Mars.
Ay'a Yolculuk
İlk insanlı Ay yolculuğu, Apollo Projesi kapsamında 16 Temmuz 1969'daki fırlatışla hayata geçirilen Apollo 11dir. Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins isimli Ay astronotları taşıyan bu araç 20 Temmuz 1969 tarihinde ay yörüngesine girmiştir.
Mars, Güneş Sistemi'nin 4. gezegeni olup, en yakın konumuyla Dünya'dan 56 milyon kilometre uzaklıktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri