Marul bitkisinin toprağı her zaman nemli olmalıdır. Sulama sıklığını belirlemek için parmağınızla toprağa bastırabilirsiniz. Eğer toprak çok kuruysa su verin. Eğer toprak çamur kıvamındaysa bir süre sulama yapmayın.
Marul serin ve fazla güneş almayan ortamı seven bir bitkidir. Yaz aylarında hafif gölgede diğer zamanlarda güneşe koyabilirsiniz. Kullanacağınız toprak gübreli olursa marul daha hızlı bir büyüme gerçekleştir. Öncelikle saksının içerisine üzerinde 8 cm boşluk kalacak şekilde toprak eklenir.
Çimlenme döneminden hasat evresine kadar marul bol bol suya ihtiyaç duyuyor. Marulların en çok su istediği zaman dilimi ise normal hasat iriliği ile başlıyor. Bu tarihten 15 gün kadar önce başlayan ve hasada kadar devam eden su ihtiyacı, toprağın sürekli nemli tutulması ile karşılanıyor.
Marullar donlara karşı da oldukça dayanıklıdırlar. Açıkta yapılan yetiştiricilikte bitkiler -4 -5 ºC'lik düşük sıcaklıklara fazla bir zarar görmeden dayanabilmektedirler.
İlgili 26 soru bulundu
Tohum ekiminden 7-10 gün sonra tohumlar çimlenir. Tohumlar çimlenip fideler 3-4 yapraklı olduğunda seyreltme işlemi yapılmalıdır. Tek yıllık serin iklim sebzesi olan marulun yetişme süresi 2-4 ay olarak değişir. soğuğa kısmen dayanıklıdır, nemli havalara gereksinim duyar.
Salata ve marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun olarak ıslah edilmiş çeşitlerle arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün olmuştur.
Marul tarımı yapılan arazilerde gübreleme şu şekilde yapılmalıdır; Taban gübresi olarak fosforun ve potasyumun %70′i kullanılır. Bu da dekara 12-18 kg fosfor ve 15-20 kg potasyum verilmelidir. Hasattan 30 gün öncesinde geri kalan miktarlar dekara 3-4 kg fosfor ve 6-8 kg potasyum olarak uygulanmalıdır.
Marul tohumu ekimi genelde yaz sonunda havaların artık serinlemeye başladığı dönemde yapılmaktadır. Sonbaharın ilk iki ayında marul ekimi yapımı hız kazanmaktadır. Ekimler suya yakın ve güneşi iyi alan bir bölgede yapılmaktadır.
Marulun bitkisinin onlarca alt çeşidi vardır, kıvırcıkta bu çeşitlerden biridir. Hatta kıvırcık marulunda yazlık ve kışlık olarak alt sınıfları vardır. Kıvırcık, göbek, yedikule gibi tüm bitkiler de bir marul çeşididir.
Tohumlar işlenmiş, ilaçlı tohumlardır. Dikim Yeri: Bahçe ve tarla üretimine uygundur. Çimlenme: Marul her mevsim rahatlıkla ekilebilir. Soğuğa karşı dayanıklıdır.
Yaprak sararması genelde mildiyö hastalığından kaynaklı ve mangan eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Ancak, anlaşılması zor olmaktadır. Yaşayış ve bitkide belirtilerinden anlamak mümkün olmaktadır. Yaprak sararması hastalığına maruz kalan bir marul görülmektedir.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Tüm marulu Koroplast Buzdolabı Poşetine koyup buzdolabının sebzelik bölümüne koyun. Sirkeli suda bekletip yıkadığınız marulları havlu kağıtlarla kurulayıp kilitli poşet içerisine yerleştirin. Ve kilitli poşetin havasını alarak kilitleyin. Buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştirin.
Öncelikle, marul fidesi elde ederken marul tohumları çimlendirilir. Marul tohumun ekilmesi için sonbahar, yaz ve ilkbahar mevsimleri tercih edilir ya da serada yılın herhangi bir zamanında yetiştirilir. Marul tohumları çimlendirmek için bir kasaya torf koyup tohumları yerleştirmek gerekir.
1 hasatta haftalık 11 bin marul topluyoruz. 30-40 kuruş masrafımıza gidiyor. Komisyoncular tanesini 90 kuruş-1 TL arasında alıyor. Bize ortalama bir maruldan 50 kuruş kar kalıyor.
Marul fidelerinin dikim zamanı ise eylül- ocak aylarında yapılmaktadır. Hasat işlemine ise eylül ayında başlanmaktadır. Çok fazla soğuk kış ayları haricinde haziran sonuna kadar devam etmektedir. Yayla şartları göz önüne alındığı zaman tohum mart ayında ekilir ve nisan-mayıs gibi dikim işlemi yapılır.
Marulu kesme tahtası üzerine alarak kesin. Marulu kağıt havluya sarın. Bu sayede marulun nemi içerisinde kalacaktır ve marul çıtır kalacaktır. Kağıt havluya sarılı marulları buzdolabı poşetlerine ya da plastik kaplar içerisinde saklayın.
Marul bitkisi bol güneşi sever, azot ve humus bakımından zengin olan topraklarda yetişir. Çoğu zaman, marul bitkileri arasında 20-30 cm ve sıralar arasında 50-60 cm mesafe bırakılır. 1 hektarlık olan bir alanda (10.000 metrekare), yaklaşık 50.000 adet bitki dikebiliriz. Sık sık sulama yapmalıyız.
Solmuş marulları canlandırmak için derin bir kabın içine soğuk su ve buz doldurulur. Ardından solmuş marullar bu suda bir süre bekletilir ve marulların canlandığı görülür.
Marul Toprak Hazırlığı Ekim ve Dikim;
İyi bir çimlenme için toprak sıcaklığı 4,4 ºC ile 26,7 ºC arasında, en uygun hava sıcaklığı 24 ºC olmalıdır.ekimden 6-10 gün sonra tohumlar çimlenir ve toprak yüzüne çıkarlar. Bitkiler 3-4 yapraklı olduğu zaman yastıklarda seyreltme yapılır.
Turp, marul, süsen ve arpa, buğday gibi pek çok tahıl çeşitleri de uzun gün bitkileridir. -Kışa doğru çiçek açarlar. -Örnek çilek, sütleğen, kazayağı, soya fasulyesi, patates uzun-gece bitkilerine örnek olarak verilebilir.
Evde marul yetiştirmek için seçeceğiniz saksının çok derin olmamasına özen gösterin. Birden fazla marul ekecekseniz marulların büyüdükçe yapraklanıp birbirinin üstünü kapatmaması için ya uzun saksıları seçmelisiniz ya da her bir marul fidesi için ayrı ayrı küçük saksılar almalısınız.
Dönüme 20 bin marul ekiyoruz. 1 hasatta haftalık 11 bin marul topluyoruz. 30-40 kuruş masrafımıza gidiyor. Komisyoncular tanesini 90 kuruş-1 TL arasında alıyor.
Maydanoz ocak-eylül arası ekilebilir bir bitki olsa da en uygun ekim zamanının mart sonu-nisan başı olduğunu unutmamalısınız. Maydanoz farklı koşullarda yetişebilen, oldukça uyumlu bir bitki. Ocak ayından eylül ayına dek, yani yılın büyük bir kısmında ekimi yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri