İşlenmiş toprağa marul tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız. Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla örtünüz. Düzenli olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-12 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun olarak ıslah edilmiş çeşitlerle arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün olmuştur.
Marul tohumunun ekilebilmesi için sonbahar, ilkbahar ya da yaz mevsimlerinin tercih edilmesi çok daha doğru olacaktır. Bu mevsimlerde ekilen tohumlar sağlıklı bir şekilde büyür. Tohumun kalitesi hasadı doğrudan etkileyen bir etmendir. Yani tohum ne kadar iyi olursa hasat veriminiz de o kadar iyi olacaktır.
Normalde az fakat sık sulama yapmak tercih edilir. Sıcak yaz aylarında, her gün marul bitkilerini sulamamız ve belki de bitkilere gölge sağlamamız gerekebilir. Bu mevsimde bitkilerimizi düzenli olarak sulamazsak, marul bitkileri ısıdan zarar görür ve bitki tohum üretmeye başlar.
-Tohumların çimlenmesi için uygun olan toprak sıcaklığı 6-24 derecedir. -Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir. -Işık alan yerlerde çimlendirme yapmanız gerekmektedir. -Tohumları ekmeden önce 2-3 saat oda sıcaklığındaki su veya nemli bez içerisinde bekletiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Işık ve konum: Yaz aylarında saksılarda yetişen marul bitkisinin doğrudan güneş ışığı alması zararlı olacaktır, bu sebeple yarı gölge alanları tercih edebilirsiniz. Sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında ise gün ışığı alan, ancak yine doğrudan güneşe maruz kalmayacak yerlerde saksılarınızı muhafaza edebilirsiniz.
Marul suyu çok seven bir bitkidir. Bu sebeple toprağı kurumadan nemini çektikten sonra her zaman sulanmalıdır.
Dona karşı dayanıklı olan sebze, -4,-5 derece soğuğa kadar sağlamlığını koruyor. Kumlu tınlı ile killi tınlı toprak arasındaki topraklarda, marul kolaylıkla yetiştirilebiliyor.
Bahçenizi veya balkonunuzu renklendirecek marulu, saksıda kolayca yetiştirebilirsiniz. Adım adım evde marul nasıl yetiştirilir, marul bakımı nasıl yapılır?
Marul bitkisi azot, potasyum ve kalsiyum gübrelemesini çok sever. Özellikle ilk dönemde azot, sonrasında kalsiyum, hasada doğru ise potasyumlu gübreleme çok önemlidir. Eğer toprağınızın organik madde değeri yeterli ise çok rahat bir şekilde solucan gübresi veya gübre şerbeti ile üretim yapabilirsiniz.
Marulda hasat işlemi yapraklar yeterli gevreklikteyken yapılmalı geç kalındığında yapraklarda kartlaşmalar hatta acılaşmalar meydana gelmektedir. Hasada geç kalındığında marulda tohuma kalkma meydana gelmektedir. Tohuma kalkan bitkiler tüketime uygun değildir.
Salatalığı saksıda yetiştirmeye niyetliyseniz, nemli bir bezde veya su içinde çimlendirebilirsiniz. Nemli bir bez veya su içinde 3 gün içinde tohumunuz çimlenecektir. Bahçede, tarlada salatalık yetiştirecekseniz, bir gün önceden suda beklettiğiniz tohumlar 8-10 gün içinde çimlenecektir.
Marul tohumları genellikle ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilir.
İyi bir baş oluşumu için düşük sıcaklıkta yavaş büyüme idealdir. Salata ve marul yetiştiriciliğinde en uygun sıcaklık derecesi 15,5 ºC ile 18,3 ºC arası ise de baş bağlama esnasında 8 ºC-12 ºC arasında olmalıdır.
Tek yıllık iklim sebzesi olan bu sebze ile serin iklim olması gerekmekte, bu iklim ile beraber yetiştirme süresi de kısadır. Yıl boyunca sadece 1 kere yapabilmekteisiniz.Ortalama 2 veya 3 aylık sürelerle birlikte salata ya da doğrudan yeşillik tipli marul yetiştirmekte mümkündür.
-Tohumun çimlenme süresi 6-12 gündür. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gerekmektedir. -Olgunlaşma Süresi 65-90 gündür.
Marul yapraklarını ayırdıktan sonra kök kısmının üstünde kalan küçük yapraklar ortadan bir bıçak yardımıyla ayrılır,yarısına kadar su ile dolu bardağa kök kısmı su alacak şekilde yerleştirilir.Bu bardak güneş alan pencere kenarına veya mutfak dolabınızın bir köşesine koyabilirsiniz,uzun süre geçmeden yaklaşık 4-5 gün ...
Marullar toprak isteği bakımından fazla seçici olmayan sebzelerdir. Ancak ideal topraklar marul kökleri 100-150 cm derine kadar inebildiği için derin bünyeli organik maddece zengin drenajı iyi kumlu-tınlı topraklardır. Marul üretimi yapılacak topraklarda pH değeri 6.0-7.0 arasında olmalıdır.
Ürün otu olarak da bilinen yabani bitki bienal türdendir. Yaklaşık iki senelik uzun bir süreçte yetişip çiçek açar.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Marul ve salatalar soğuğa kısmen dayanıklı, nemli hava koşullarına gereksinim duyan serin, ılık iklim sebzesidir. Yazları serin geçen bölgelerde yaz yetiştiriciliği de mümkündür. Bu bakımdan yaz aylarında 1000-1500 m olan yayla kesiminde yazlık çeşitlerin yetiştirilmesi mümkündür.
Marul, kış sebzesidir. Kasım ayında hasat edilmeye başlar, hasat işlemi Şubat ayının sonlarına kadar devam eder.
Verilere göre özellikle kırmızı marullardaki fenolik bileşikler, yeşil marullara oranla daha yüksektir. Bu nedenle kırmızı marul günlük beslenmede iyi bir antioksidan sağlar. Göbek marul olarak bilinen 'iceberg' marulu genellikle besin değeri en düşük marul çeşididir.
Marul tarımı yapılan arazilerde gübreleme şu şekilde yapılmalıdır; Taban gübresi olarak fosforun ve potasyumun %70′i kullanılır. Bu da dekara 12-18 kg fosfor ve 15-20 kg potasyum verilmelidir.
1 marulun maliyeti 3 buçuk TL demiştik. 70,000 marulun maliyeti 245,000 TL. ve size kalan kazanç 455,000 TL. bu kazancın 55,000 tl'lik kısmını. satılmayan ve giydirilmeyen giderlere sayarsak. senede ortalama 400,000 TL para kazanabilirsiniz. daha fazlası için takip etmeyi unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri