Mayo Clinic'e (2) göre, “Günlük sıvı alımının yaklaşık yüzde 20'si genellikle yiyeceklerden, diğerlerinden ise içeceklerden geliyor”. Karpuz ve ıspanak gibi birçok meyve ve sebzenin su içeriği neredeyse yüzde 100.
Su içeriği % 94-95, lifli ve kalorisi düşük olması nedeniyle iyi diyet sebzesidir. ➢ Marulların hepsi iyi bir klorofil ve K vitamini kaynağıdırlar.
Yüzde 94 su oranı olan domates tam bir likopen, beta karoten, folik asit, potasyum, C ve E vitaminleri ve flavonoid kaynağı.
Ayrıca karpuz, likopen de dahil olmak üzere güçlü antioksidanlar açısından zengindir. Çilek meyvesinin içerisinde %91 su bulunur. Çileklerin yüksek su içeriği vardır, bu da onları çok nemlendirici bir gıda yapar. Çileklerin ağırlığının yaklaşık %91'i sudan geldiği için onları yemek günlük su alımınıza katkıda bulunur.
İlgili 29 soru bulundu
Salatalık: Salatalık, içeriğinde yüzde 95 oranında su bulundurur. Dolayısıyla da yaz sıcaklarında kaybedilen sıvının yerine konulması açısından oldukça yararlı bir sebzedir. Ayrıca A ve C vitaminleri bakımından da zengin içeriklidir.
Brokoli (%91 oranında su), Havuç (%87 oranında su), Bezelye (%79 oranında su), Patates (%79 oranında su).
Lahana taze tüketilebilir veya salata, çorba ve sandviçlerde de tüketilir. Ayrıca, buğulama yöntemi ile pişirilebilir. Lahana, yüksek oranda su içeren (% 92'den fazla), besin değeri zengin ve son derece sağlıklı bir gıdadır.
Elmanın bileşiminde % 85 su, % 12 şeker, % 0,45 protein, % 0,4 yağ, %1 azotlu maddeler, pektin, organik asitler, Kalsiyum demir, fluor potasyum, magnezyum, silisyum, sodyum, manganez, çinko, bakır, fosfor, kükürt, bor, ve tanen ile A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, G, E, K ve PP vitaminleri bulunmaktadır.
Yüzde 92'si sudan oluşan karpuz, yüksek oranda su içermesi nedeniyle birim hacimde içerdiği enerji miktarı düşüktür. 100 gram karpuz, vücuda yaklaşık olarak 30 kilokalori enerji sağlar.
Taze üzümün 100 gramında yaklaşık 71 kilokalori (kkal) enerji, 81,3 g su, temelde glikoz ve fruktoz olmak üzere 15,6 g karbonhidrat, 0,7 g protein, 0,3 g yağ ve 0,8 g posa bulunuyor.
7. Çilek % 92
İçerdiği C vitaminiyle bağışıklığı da artıran çilek, su oranı bakımından yüksek olan meyveler arasında.
Marul su, vitamin ve mineraller içermektedir. Çok az kaloriye sahiptir, yağsız ve lif bakımından zengindir. 100 gram marulun besin değerleri şunlardır: 1.7 gr karbonhidrat.
Yoğurtta yüzde 80 oranında su bulunur.
Hangi sebze olduğuna göre: En çok su isteyen sebzeler kabak, salatalık ve fasulyedir. Balkonda bahçede kabak yetiştirirken gölge ve nemi sevdiğini unutmayın. Aynı durum fasulye yetiştiriciliği için de geçerlidir.
Hem yemeklerde hem salatalarda hem de söğüş yaptığınızda vazgeçilmeziniz olan domatesin yüzde 95 sudan oluştuğunu biliyor muydunuz?
Dünya geneline bakıldığında tüketimi ve üretimi oldukça fazla olan karpuz, domatesten sonra en fazla üretimi yapılan meyve türüdür. Su içeriği yaklaşık olarak %92 civarındadır. Kabakgiller familyasına ait besinlerin birçoğunda olduğu gibi karpuzun da su oranının oldukça yüksek olduğu söylenebilir.
11. Muz su içeriği en fazla olan meyvelerden biri. %75'i sudan oluşuyor.
İnsan su ihtiyacını: İçme suyu ile 1500-2000 mL/gün (8-10 su bardağı), yiyecek ve içeceklerle 1000 mL/gün, metabolizma sonucu oluşan su ile 260 mL/gün karşılar. Vücuttaki suyun dengesinin yaşamsal önemi vardır, günlük gereksinim 35 mL x vücut ağırlığı (kg) eşitliği ile basitçe hesaplanır.
Fidelerin dikilmesinden itibaren meyvelerin oluşmasına kadar geçen süre zarfında, çok olmamak koşulu ile, günde 1-2 defa sulanmaktadır. Böylece bu dönem esnasında fazla sulama yapılması beraberinde bitkinin sararmasına (boğulmasına) neden olmaktadır. Bu dönemden sonra her 3-4 günde bir kez sulama yapılmaktadır.
Böbrekler vücudumuzda her gün oluşan zararlı atık maddeleri (üre, kreatinin, ürik asit gibi) su ile seyreltip atıyorlar. Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabiliyor.
Çay, kafeinli ve diğer içecekler su gereksiniminizi karşılamaz. Bu içecekler idrar söktürücüdür, vücutta su kaybına neden olurlar" ifadelerini kaydetti.
Marulun bitkisinin onlarca alt çeşidi vardır, kıvırcıkta bu çeşitlerden biridir. Hatta kıvırcık marulunda yazlık ve kışlık olarak alt sınıfları vardır. Kıvırcık, göbek, yedikule gibi tüm bitkiler de bir marul çeşididir.
6 dönüm serada yılda 8 defa hasat aldık. Seralarımızı periyotlara böldük. Haftada bir hasat alıyoruz. Dönüme 20 bin marul ekiyoruz.
Marul serin ve fazla güneş almayan ortamı seven bir bitkidir. Yaz aylarında hafif gölgede diğer zamanlarda güneşe koyabilirsiniz. Kullanacağınız toprak gübreli olursa marul daha hızlı bir büyüme gerçekleştir. Öncelikle saksının içerisine üzerinde 8 cm boşluk kalacak şekilde toprak eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri