Marul bitkisi bol güneşi sever, azot ve humus bakımından zengin olan topraklarda yetişir. Çoğu zaman, marul bitkileri arasında 20-30 cm ve sıralar arasında 50-60 cm mesafe bırakılır. 1 hektarlık olan bir alanda (10.000 metrekare), yaklaşık 50.000 adet bitki dikebiliriz. Sık sık sulama yapmalıyız.
Marul yetiştiriciliği, evde balkonda ve bahçede kolaylıkla yapılabilir. Marul serin ve fazla güneş almayan ortamı seven bir bitkidir. Yaz aylarında hafif gölgede diğer zamanlarda güneşe koyabilirsiniz. Kullanacağınız toprak gübreli olursa marul daha hızlı bir büyüme gerçekleştir.
Marul bitkisi azot, potasyum ve kalsiyum gübrelemesini çok sever. Özellikle ilk dönemde azot, sonrasında kalsiyum, hasada doğru ise potasyumlu gübreleme çok önemlidir. Eğer toprağınızın organik madde değeri yeterli ise çok rahat bir şekilde solucan gübresi veya gübre şerbeti ile üretim yapabilirsiniz.
Marullar fazla miktarda su tüketirler, çimlenmeden itibaren hasat edilinceye kadar bol su isterler. Suya en fazla ihtiyaç duyulan dönem normal hasat iriliğini aldıkları tarihten 15 gün önce başlar ve hasada kadar devam eder.
Marul bitkisinin toprağı her zaman nemli olmalıdır. Sulama sıklığını belirlemek için parmağınızla toprağa bastırabilirsiniz. Eğer toprak çok kuruysa su verin. Eğer toprak çamur kıvamındaysa bir süre sulama yapmayın.
İlgili 15 soru bulundu
Marulun Su İstekleri
Normalde az fakat sık sulama yapmak tercih edilir. Sıcak yaz aylarında, her gün marul bitkilerini sulamamız ve belki de bitkilere gölge sağlamamız gerekebilir. Bu mevsimde bitkilerimizi düzenli olarak sulamazsak, marul bitkileri ısıdan zarar görür ve bitki tohum üretmeye başlar.
Işık ve konum: Yaz aylarında saksılarda yetişen marul bitkisinin doğrudan güneş ışığı alması zararlı olacaktır, bu sebeple yarı gölge alanları tercih edebilirsiniz. Sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında ise gün ışığı alan, ancak yine doğrudan güneşe maruz kalmayacak yerlerde saksılarınızı muhafaza edebilirsiniz.
Marullar toprak isteği bakımından fazla seçici olmayan sebzelerdir. Ancak ideal topraklar marul kökleri 100-150 cm derine kadar inebildiği için derin bünyeli organik maddece zengin drenajı iyi kumlu-tınlı topraklardır. Marul üretimi yapılacak topraklarda pH değeri 6.0-7.0 arasında olmalıdır.
Marul Yetiştiriciliğinde Gübreleme
Çünkü PH derecesi düştüğünde, marullarda magnezyum eksikliği oluşur. Bu eksiklik ise marullarda yaprakların sarı olmasına sebep olur.
Marul, büyüme periyodu boyunca aynı miktarda toprak nemini, yetiştiği ortamda bulmak ister. Tarlaya dikimden sonra eğer yağış mevsimi değilse, en geç 12 gün içersinde sulama yapılmalıdır. Baş bağlama devresinin başından hasat sonuna kadar sulama aralıkları 8 günden daha uzun olmamalıdır.
Made in Italy MEGAFLOR, % 100 çabuk çözünebilirliği, saflığı ve ağır metal, klor ve kireç ihtiva etmemesinden dolayı dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak bilinir.
Marul, 2-3 ay sürede hasat ediliyor. Hem açıkta hem de örtü altında yetiştirilebiliyor. Ayrıca uygun çeşitlerle, arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün oluyor.
Marul, büyüme periyodu boyunca aynı miktarda toprak nemini, yetiştiği ortamda bulmak ister. Tarlaya dikimden sonra eğer yağış mevsimi değilse, en geç 12 gün içersinde sulama yapılmalıdır. Baş bağlama devresinin başından hasat sonuna kadar sulama aralıkları 8 günden daha uzun olmamalıdır.
Marul yapraklarını ayırdıktan sonra kök kısmının üstünde kalan küçük yapraklar ortadan bir bıçak yardımıyla ayrılır,yarısına kadar su ile dolu bardağa kök kısmı su alacak şekilde yerleştirilir.Bu bardak güneş alan pencere kenarına veya mutfak dolabınızın bir köşesine koyabilirsiniz,uzun süre geçmeden yaklaşık 4-5 gün ...
Ekim, çizilere 2 cm derinlikte ve 4-6 cm aralıklarla yapılır. Fideler 2-3 yapraklı olduklarında seyreltme yapılır. Dikim zamanı, kökler en az zarar görecekler şekilde topraklı olarak yerlerine 25x30 cm aralıklarla dikilirler Son yıllarda fide yetiştiriciliğinde saksılar da kullanılmaktadır.
Marul ve Yeşil Soğan En Az İki Kere Hasat Edilir - YouTube.
Sebzeleri Buzlu Suya Yerleştirin
Solmuş sebzeleri tekrar canlandırmak için bir kabın içerisine buzlu su doldurun ve sebzeleri bu suyun içerisine koyarak yaklaşık yarım saat buzdolabında bekletin. Süre sonunda sebzelerin canlandığını ve eski diriliğine kavuştuğunu göreceksiniz.
Kimyasal mücadelede Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmış Acetamiprid, Chlorpyrifos ethyl ve Cypermethrin gibi ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların da kullanım zamanı ve dozu bitki türlerine göre farklılık gösterebilir. Sebzede beyaz sinek ilacı seçenekleri, birbirine yakın bitki türlerinde kullanılır.
Çiçeğin geneli sağlıklı ve canlı görüntüsü olmasına rağmen birkaç yaprak kurumuşsa, bu hal doğal süreç ve yaprağın yaşı gereği gerçekleşmiş olmaktadır. Genel olarak çiçeğin en dibinde ve orta kısma en uzak tarafta bulunan bu yaprağın kesilmesi, genel görünüşü kurtarmak için yararlı olacaktır.
Taban gübresi olarak fosforun ve potasyumun %70′i kullanılır. Bu da dekara 12-18 kg fosfor ve 15-20 kg potasyum verilmelidir. Hasattan 30 gün öncesinde geri kalan miktarlar dekara 3-4 kg fosfor ve 6-8 kg potasyum olarak uygulanmalıdır. Azot, marul tarımında bitkilerin gelişimini tamamlaması için en önemli elementtir.
Marul yetiştirmek için en uygun sıcaklık 15-21 derece arasıdır. Marul fidelerinin ekimi için ideal aylar Eylül-Ocak ayları arasıdır.
Marul, kış sebzesidir. Kasım ayında hasat edilmeye başlar, hasat işlemi Şubat ayının sonlarına kadar devam eder.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Marul tohumunun ekilebilmesi için sonbahar, ilkbahar ya da yaz mevsimlerinin tercih edilmesi çok daha doğru olacaktır. Bu mevsimlerde ekilen tohumlar sağlıklı bir şekilde büyür.
Marulda hasat işlemi yapraklar yeterli gevreklikteyken yapılmalı geç kalındığında yapraklarda kartlaşmalar hatta acılaşmalar meydana gelmektedir. Hasada geç kalındığında marulda tohuma kalkma meydana gelmektedir. Tohuma kalkan bitkiler tüketime uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri