Masallar, ahlaki değerleri ve davranışları öğretmek için kullanılabilir. Hikayeler, doğru ile yanlışı, dürüstlüğü, paylaşmayı ve diğer önemli değerleri vurgulayabilir. Hikayeler, karakterlerin karşılaştığı sorunları çözmeleri ve sonuçlarıyla başa çıkmaları üzerine odaklanabilir.
Masallar, sihirli hikayelerdir. Fantastik canavarlar, büyücüler, çok uzak ülkeler ve hayallerden bahseder. Masal dinleyen çocuğun hayalgücü artar, dikkati, hafızası, dil becerisi ve kelime dağarcığı gelişir. Okuma alışkanlığı kazanır.
Çocuğunuza eğitici masal okumak, çocukların hayal güçlerini ve eleştirel düşünmelerini harekete geçirerek bilişsel becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. Zeka geliştirici masallar ile kendi deneyimleri arasında bağlantı kurmayı, eleştirel düşünme, problem çözme becerileri geliştirmeyi ve sonrasında ne olabileceğini ...
Bilinmeyen bir yerde ve zaman içinde geçen durumdaki olayların anlatılmasının söz konusu durumda olduğu yazın türüne masal denir. Masalların yazılmasındaki amaç ise çocuklara öğüt vermektir. Bu bakımdan da sözlü edebiyat geleneğinin çok önemli bir parçası olarak varlık gösterirler.
Özetle kitaplar çocuklara; anne, baba, kardeş dışında ilişki kurabilecekleri yeni arkadaşların, başka insanların yer aldığı çevreyi tanıtır. İçinde sorunların, sevinçlerin, dayanışmanın ve paylaşımın olduğu bu ilişkileri örneklendirerek, çocuklara yaşayabilecekleri sorunların çözümüne ilişkin ipuçları sunar.
İlgili 41 soru bulundu
Masallar, salt metinlerden ibaret olmayıp toplumun ve doğal olarak toplumu oluşturan bireylerin hoşça vakit geçirmesi, eğlenmesi, eğlendirmesi; değerlere, toplum kurumlarına ve törelere göre toplumun eğitilmesi; kültür aktarımını sağlayarak topluma yardım etmesi fonksiyonlarıyla öne çıkar.
Hemen hemen bütün masallarda dinleyicilere verilen mesaj: Onları iyiliğe, dürüstlüğe, güzelliğe, doğruluğa, çalışkanlığa yöneltecek evrensel, ortak bir mesajdır. Kültürlerarası evrensel ortak değerlerin oluşup yayılmasında masalların son derece önemli bir yeri ve rolü olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Çocuklar, eğitici masalları dinleyerek çok şey öğrenebilir. Masal, sadece genç beyinlerin hayal gücünü cezbetmekle kalmaz, aynı zamanda yaratıcılıklarını ve akıl yürütme becerilerini de geliştirebilir. Ayrıca, ebeveynler çocuklarına masal okuduklarında aralarında özel bir ebeveyn-çocuk bağı yaratabilir.
Ahlâka dayalı, yararlı, eğitici anlatılar olarak düşünülürler. Kaynakları çok eski devirlere dayanan, söylendiği zaman ve devirden izler taşıyan bir edebiyat ürünüdür. Mensur bir türdür. Kalıplaşmış bir tekerleme ile başlar, kalıplaşmış tekerlemelerle biter.
Masallar hayal gücüne sınır tanımayan sihirli bir dünya gibidir. Bu nedenle çocuklar masal dinlemeyi ve okumayı çok severler. Masallar çocukların gelişiminde önemli rol oynar. Kitap kahramanları sayesinde pek çok tecrübeler ve duygular yaşarlar.
Masallar sayesinde çocukların, kötü davranışların cezalandırıldığını, iyi davranışların ise ödüllendirildiğini görmeleri sağlanır. Kuşaklar arasında kültürel aktarım da yine masallar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Masal Anlatıcılığı Kursu Ne İşe Yarar? Etkili ve başarılı bir konuşma yapmayı kolay hale getiren masal anlatıcılığı kursu, toplumsal geleneklerin gelecek nesillere aktarılması için etkilidir. Çocuklar gelişme çağındayken onların hayal güçlerini geliştirecek ve ders veren öğütler sağlayacaktır.
Uyku öncesi okunan masallar, çocuğun hayal dünyası ve bakış açısını geliştirmesine yardımcı olurken onun sakin bir şekilde uykuya dalmasına da yardımcı olur. Bunun yanında uyku öncesi okunan masallar, ebeveyn ile çocuk arasında bir bağ oluşturmaya katkı sağlar.
Masal türlerinde kahramanlar olağanüstü yaratıklar ve hayali karakterlerden oluşmaktadır. Anlatılan olaylar tümüyle gerçek dışıdır, zaman ve mekan kavramı bulunmaz. Masalı, öykü ve destan gibi türlerden ayıran en temel özellik ise gerçek dışı ögeler barındırması, zaman ve mekan kavramının bulunmamasıdır.
Masal; genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağandışı olayları anlatan edebî türdür. Masallar; olaya dayalı, sanatsal metinlerdir. Genellikle bir tekerleme ile başlar. Masallarda yer ve zaman belirsizdir.
Masal, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde: “Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağza, kuşaktan kulağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağan dışı olayları anlatan öykü türü.” şeklinde tanımlanır.
Masal ve mitolojilerde sıkça görülen bir tema, kahramanın yolculuğudur. Kahraman, genellikle olağanüstü bir görevi yerine getirmek veya bir zorluğu aşmak için yola çıkar. Bu yolculuk, fiziksel, duygusal veya manevi bir değişimle sonuçlanır. Masal ve mitolojiler, iyilik ve kötülük arasındaki savaşı sıkça işler.
Masallarda yer ve zaman her daim belirsizliğini korurken sürekli geçmiş zaman dili ile hareket edilir. Özellikle hedef kitlesi çocuklar olduğu için eğitici ve güldürücü özellikleri de bulunmaktadır. Okuyucularına öğüt verme niteliği taşımaktadır. Aynı zamanda masal okuyan kişi, okuduklarından ders çıkarmaktadır.
Araştırmanın sonucunda Türk masallarında en sık görülen değerler duygu, duygulanım, itaat, itibar, dindarlık, destek ve güç olduğu, Japon masallarında ise sık görülen değerler olarak başarı, duygu, duygulanım, güç, dindarlık ve destek değerlerinin ön plana çıktığı görülmektedir.
'Arapça "mesel" kelimesinden dilimize geçmiş olan ve Anadolu'da , "masal" olarak kullanılan terim, diğer Türk diyarıarında "ertegü, ertek, erteki, çöçak" gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Halk anlatılarının, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan türlerine masal denir.
Masallar, genellikle ahlaki ve etik değerleri öğretmek veya vurgulamak için kullanılan hikayelerdir. Bu değerler, çocuklara ve yetişkinlere toplumun kabul ettiği davranışlar, dürüstlük, adalet, sevgi, sadakat gibi önemli kavramları öğretmeye yardımcı olur. Birçok masal, karakterlerin dürüst olmanın önemini vurgular.
Masal anlatıcılığı, bir masalı etkileyici ve çarpıcı bir şekilde anlatmak için kullanılan bir tekniktir. Masal anlatıcısı, hikâyeyi sözlü olarak aktarırken, kullanılan tonlama, jestler ve vurgularla dinleyicilerin hayal gücünü canlandırmak ve masalın atmosferini yaratmak için çaba sarf eder.
Masalı anlatan kişi masal anlatırken özenli olmalıdır, yani işinin titizlik içinde yapmalıdır. Masalı belli bir ciddiyetle okumalıdır ki okunan çocuklar da ciddiye alarak dinlesin. Masal anlatan kişi masal esnasında sesini çok iyi kullanmalıdır. Karakterler değiştiğinde ses tonunda da değişiklik yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri