Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen bir reçinedir. Geleneksel olarak Sakız Adası ve Çeşme'de üretilmektedir. Aslında sıvı olan damla sakızı güneşte kurutularak sert ve dağılgan yarı saydam damlacıklar haline getirilir. Ağızda çiğnendiğinde yumuşar ve mat parlak beyaz renk alır.
Bir tür dolgu malzemesi olan mastik, yapılarda kullanılan beton, ahşap, metal, cam gibi farklı malzemeler bir araya getirildiğinde bağlantılarının kuvvetli ve sızdırmaz olmasını sağlamaya yardımcı olmaktadır.
Silikon PVC, ahşap doğramalarda ve küvetlerde tercih edilirken mastik de küçük çatlak aralarında, su ve toz yalıtımında tercih edilir. Aynı zamanda iki üründe ultraviyole ışınlarına dayanıklıdır.
Akrilik mastik, temel olarak su bazlı akrilik reçinelerinden elde edilen sızdırmazlık malzemesidir. Doğrudan suya maruz kalacak yerlerde kullanıma uygun değildir. Boyanabilir bir malzeme olması, iç ve dış dekorasyon için akrilik sızdırmazlık maddesini ideal kılar.
Silikon Mastik ve Akrilik Mastik, su bazlı reçinelerden elde edilen sızdırmazlık malzemeleridir ve boyanabilirler. İç ve dış mekana kullanıma uygundurlar, kullanım sonrası sertleşirler ve suyla temasından kaçılması gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Bazı bölgelerde mastik kullanımı uygunken, bazılarında silikon daha etkili bir sonuç verecektir. Silikon ve mastik kullanımı yüzeye göre şekillenmediğinde, etkili sonuç alınamaz.
Selsil Ultra Tack tek komponentli, nem ile 5 saniye içinde yüzey kuruması başlayan, yüksek mukavemetli hibrit bazlı mastiktir. Montaj yapıştırıcılar arasında en kuvvetli olanı, ayrıca çevre ve insan sağlığına zarar vermeyenidir.
Bunun için bir ısı tabancası veya saç kurutma makinesi ile ısıtılan silikonun büyük parçaları, bir pens ile alınabilir ve devamında nemli bir bez ile silerek yapışmış olduğu yerden çıkması sağlanır. Yine ilk defada sonuç alınamadığında yeterli tekrarla temizliğin bitirilmesi mümkün olur.
Yüzeyde donmuş silikonu temizlemek için ısıdan faydalanabilirsiniz. Eğer silikonu temizlemek istediğiniz yüzey ısıya dayanıklıysa önce kurutma makinesi ya da ısı tabancası gibi bir aletle yüzeyi ısıtın. Sonrasında silikon yavaş yavaş yüzeyden ayrılma kıvamına gelecektir. Nemli bezle temizleme işlemi yapabilirsiniz.
ŞÖMİNE VE SOBA DÖKÜM MACUNU (MASTİK) 1300 DERECEYE DAYANIKLI
1300 Derece ısıya dayanıklıdır.
Derzlerin diğer yapı elemanları ile etkileşimlerinden ve hareket etme eğilimlerinden dolayı mastiklerin özellikle esnek olmaları gereksinimi doğmuştur. Sert ve mastik gibi elastik olmayan boyaların kullanılması sonucu mastik ile aynı hareket kabiliyetinde olmayan boyalarda çatlamalar oluşabilir.
Asetoksi ve akrilik esaslı mastikler oldukça iyi renk kararlılıklarına sahiptirler. Nötr esaslı silikonlar ise kimyasal sıvılar veya buharları ile temasın olduğu birçok durumda sararmalara karşı daha hassas yapıdadırlar.
GS505, banyo, mutfak duş kabini gibi alanların sızdırmazlığında kullanılan dayanıklı, esnek ve üstün kaliteli, asetik esaslı 100% silikondur.
Mastit meme dokusunun iltihaplanmasıdır. Özellikle emziren kadınlarda görülür. Şiddetli ağrıya ve memede şişkinliğe neden olabilir.
Poliüretan mastik, +5 ve +30 derece arasında ki sıcaklıklarda uygulanmalıdır. Eğer poliüretan mastik aşırı rüzgar veya sıcak olan ortamlarda uygulanırsa gereken önlemlerin muhakkak alınması gerekmektedir. Kesinlikle poliüretan mastik'in ıslak ve donmuş yüzeylerde kullanılmaması gerekmektedir.
Beyaz çekomastik daha çok derz, duş, seramik, cam gibi yüzeylerde tercih edilirken siyah çekomastik daha çok dış cepheler için uygundur.
Gerekli durumlarda düz bir yüzey için zımparalama yapılabilir. Daha iyi bir yapışma elde etmek için zımparalama gerekmeyebilir, oluşacak yapışmanın bağ kuvvetini olumsuz etkileyebilir.
Yaşam alanlarımızda sıklıkla kullanılan silikon ve mastik genel olarak yalıtım uygulamalarında kullanılmaktadır. Silikon mastiğin en temel farkı izolasyon uygulamalarında silikon daha çok yapıştırma uygulamalarında, mastik ise derz dolgu uygulamalarında kullanılmaktadır.
Kurutma makinesi ya da ısı tabancası yardımıyla donmuş silikonu çözülene kadar ısıtın. Sonrasında nemli, temiz bir bez yardımıyla bölgeyi iyice silin. Yüzey tamamen temizlenene kadar işlemi sürdürdükten sonra bir şey kalmadığını göreceksiniz.
Eğer silikon lekesine su dökerseniz kumaşa iyice işleyebilir bu sefer temizlemek daha da güç bir hale gelebilir. Bunun yerine koltuğunuza veya kıyafetinize dökülen silikon lekesinin bulunduğu yeri aseton yardımı ile nazikçe temizleyebilirsiniz.
Aynı zamanda bulaşık deterjanı ve bulaşık teli kullanarak da elinize yapışan silikonu temizleyebilirsiniz. Elinize yapışan silikonu temizlemenin bir diğer yöntemi de sıcak su, deterjan ve krem kullanmak olarak ifade edilebilir. Silikonu elinizden temizlemek için sert bir cisim ile çıkarmayı deneyebilirsiniz.
Silikon, evlerde su ve nem kaçağının önlenmesi için en çok kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır. Özellikle banyo duşakabin kenarları, küvet ve duş teknesi kenarları, lavabo kenarları, pencere altları ve bağlantı yerlerinde oluşan boşlukların kapatılmasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
Yüzey her türlü toz ve kirden arındırılmış, kuru, temiz ve sağlam olmalıdır. Eğer yüzeyde daha önce uygulanmış silikon varsa mutlaka temizlenmelidir. Silikon üzerine silikon uygulaması yapılamaz.
Banyolar sürekli neme ve suya maruz kalan bir ortam olduğundan, silikon üzerinde bakteri oluşma olasılığı da yüksektir. Bu nedenle anti bakteriyel özelliği olan, % 100 silikon içerikli duşakabin silikonunu seçmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri