D - Matematikte türev işaretidir. Parçalı türevde küçük delta (∂) ile gösterilir.
Burada d d x , 'e göre bir türevi belirten bir işlemcidir. Bu gösterim aynı zamanda bir fonksiyon veya bağımlı değişken kullanmaksızın, bir ifadenin türevini doğrudan ifade edebilmemizi sağlar. Örneğin, 'nin türevi d d x ( x 2 ) şeklinde ifade edilebilir.
dx, x değişkeninin diferansiyeli olarak adlandırılır. x değişkenindeki dx kadar olan bu değişime karşılık y = f(x) fonksiyonundaki değişim dy olarak adlandırılır. d(f(x)) = fı(x) dx ifadesine f fonksiyonunun x değiş- kenine göre diferansiyeli denir.
İntegral veya tümlev, bir fonksiyon eğrisinin altında kalan alan. Fonksiyonun, türevinin tersi olan bir fonksiyon elde edilmesini sağlar.
TÜREV VE İNTEGRAL KAVRAMLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ
Bilim devrimine ve heliyosentirizm'in gelişmesinde katkıları olmuştur. Türev ve integralin mucididir.1687 Isaac Newton (1643–1727) İngiliz Yer çekimi yasalarını keşfetti.
İlgili 28 soru bulundu
Kalkülüs'ün Temel Teoremi'ne göre türev ve integral birbirinin tersidir. Dolayısıyla bir değişkenin önce integralini, sonra türevini alırsanız (ya da tam tersi), değişkenin kendisini elde edersiniz.
Tarihçe. Tarihte keşfedilen ilk resimler; kesin bir bilgi içermemekle birlikte, ortalama 30 bin yıllık oldukları varsayılan, 1994 yılında, Fransa'nın Vallon-Pont-d'Arc bölgesinde yer alan ve adını, mağarayı keşfeden Jean-Marie Chauvet'den alan, Chauvet Mağarası'nda keşfedilmişlerdir.
Belirli integrallerin, x ekseni ile eğri arasında kalan alanı verdiğini biliyoruz. Peki, eğrinin kendisi x ekseninin altındaysa ne olur? Bu durumda, belirli integral, bize yine alanı verir ancak negatif bir değer alır.
Türev, bir şeyin bir diğer şeye göre değişim miktardır. Yani türev, "değişim"i ölçmek için kullanılır. Genellikle türevi bir şeyin zaman geçtikçe ne kadar değiştiğini hesaplamak veya ifade etmek için kullanırız.
Çok katlı integral birden fazla değişkenli fonksiyonların belirli integralidir. İki boyutlu gerçek uzay R2'deki fonksiyonların integraline iki katlı integral, üç boyutlu gerçek uzay R3'deki fonksiyonların integraline üç katlı integral denir.
Burada c integral sabitinin yer almasının nedeni, integrandın (f(x)) birden çok ilkel fonksiyona sahip olmasıdır. Bunun nedeni F(x), F(x) + 3, F(x) + 5 gibi fonksiyonların tümünün türevinin f(x) olmasıdır.
Bir hız fonksiyonunun belirli integrali yer değiştirmeyi verir.
Bir fonksiyonun bir sabitle çarpımının integrali, o fonksiyonun integralinin sabitle çarpımına eşittir. Yani, integral içindeki sabit çarpan, integral dışına alınabilir. İki fonksiyonun veya farkının integrali, bu fonksiyonların integrallerinin toplamına veya farkına eşittir.
DX, şu anlamlara gelebilir: Dx, Tıpta "teşhis", "tanı" anlamına delen İngilizce "diagnosis" sözcüğünün kısaltılmışı. Dx veya Dx şeklinde yazılır.
Ani hız, ortalama hız ifadesindeki Δt sıfıra yaklaşırken Δx/Δt oranının limit değeri ile ifade edilir. Matematik gösterimde bu limite x'in t'ye göre türevi denir ve dx/dt olarak yazılır.
REO du/dt filtreleri, tasarımları sayesinde gerilim artışlarını bastırarak tolere edilebilir seviyeye getirir. Frekans inverteri ile motor arasındaki kısa kablolar için, bir du/dt filtresi artış hızını sınırlar ve frekans inverteri ile motor arasındaki ideal bağlantıyı oluşturur.
İkinci türev nedir? Bir fonksiyonun ikinci türevi, bu fonksiyonun türevinin türevidir.
"İntegral nedir?" sorusuna, hatırı sayılır miktarda kişi "türevin tersidir" cevabını verebilir. Ancak, bu tanımlama için "doğru" demek, yerine "yanlış değil" demek daha yerinde olacaktır.
Görebileceğiniz gibi değişimin yapısı basitse, türev de son derece basittir. Çoğu zaman türev, çok basit düzeyde çarpım, toplam ve üs alma işlemlerinden ibarettir.
Limit-Türev-İntegral Kaldırıldı!
integral bir yere kadar zor ama türev de istedikleri yere kadar zorlayabilirler.
integrated {sıf.}
Mezopotamya'da yaşayan Sümerler M.Ö. 3500 civarında yani günümüzden yaklaşık 5500 yıl önce çivi yazısını kullanılmaya başladılar. İnsanlık tarihinde birçok toplum birbirinden bağımsız olarak yazıyı icat etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri