Bu kitapla bugün kullandığımız Sayı sistemini tanıtmıştır ve temel matematik ( toplama, çarpma, çıkartma ve bölme) kurallarını birçok örnek vererek anlatmıştır. Leonardo Fibonacci, her sayının, kendinden önce gelen sayı ile toplanarak bir sonrakinin elde edildiği sayı dizisini keşfetmiştir.
John Napier veya latince Neper, (d. 1 Şubat 1550, Merchiston-Edinburgh - ö. 4 Nisan 1617, Merchiston Castle), Merchiston Baronu ve İskoçyalı bir matematikçi olan Napier, logaritmanın bulucusu olarak bilinir.
Logaritma, birbirinden habersiz çalışan iki kişi tarafından keşfedilmiştir. Bunlar; 1614'te İskoçyalı John Napier ve 1620'de İsviçreli Joost Bürgi'dir.
John Napier (1550 - 1617) İskoç bilim adamı ve matematikçidir. Napier matematik işlemlerini basitleştirmeye çalışmış ve bu amaçla logaritmayı ve Napier Kemikleri adı verilen bir hesaplama sistemini geliştirmiştir.
Napier çubukları, ilk bilgisayarların oluşma mantığı ve algoritmasını tetikleyen modern abaküs olarak tarif edeceğimiz hesaplama aracıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Her çubukta ise 10 tane boncuk vardır. Böylece 1 2 3 4 5 6 7 8 9 sayılarının katlarının sayabilmeyi öğrenirler. Yeni öğrenenler için kullanıldığı için 9 basamak sayesinde iki basamaklı işlemler yapılabilir. Fakat 10 olsaydı daha zor olurdu üç basamağa kayardı.
Napier, bu eserini Rabdology adıyla 1617'nin sonunda, İskoçya Edinburgh'da yayımlamıştır.
Çarpma için kullanılan × simgesi 1631'de William Oughtred tarafından bulundu.
Bernoulli, e sayısını 1683'te birleşik faiz problemini incelerken keşfetmiş ve bu sayının yaklaşık değerini hesaplamıştır. Sabite e ismini veren ise İsviçreli matematikçi Leonhard Euler'dir. Euler ilk olarak 1731'de Christian Goldbach'a yazdığı bir mektupta bu sabitten "e sayısı" diye bahsetmiştir.
Kemikler vücuda güç, destek ve denge verir. Bu nedenle vücudun sağlıklı ve aktif şekilde hareketli kalabilmesi için kemik sağlığı oldukça önemli. Bir kaya gibi sert görünüme sahip olan kemikler, canlı doku katmanlarından meydana gelir. Bu dokular, kemiğe güç ve sertlik kazandırır.
Harezmi sıfır rakamını (0) ve x bilinmeyenini kullandığı bilinen ilk kişidir. Hint rakamları üzerine yaptığı çalışmaların Latince çevirileri ondalık konumsal sayı sistemini 12. yüzyılda Batı dünyasına tanıtmıştır.
1'in herhangi bir tabana göre logaritması 0'dır, çünkü 0 dışında herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti 1'e eşit olur.
burada tabi logaritmanın taban 1 olamaz, çünkü 1 in tüm kuvvetleri 1. bundan dolayı taban 1 den farklı olmalıdır. ve 0 danda büyük olmalıdır. logaritmanın önünde ki yerde 0 dan büyük olmalıdır. logaritma da taban 10 ise yazılmasına gerek yok.
Tarih. Türkiye'de ilk diziler devlete ait olan TRT tarafından çekilmiştir Türkiye'nin ilk yerli dizisi 1974 yılında çekilen Halid Ziya Uşaklıgil'in aynı adlı eseri olan Aşk-ı Memnu'dur Dizi, Türkiye'nin kamu yayın kuruluşu TRT'de yayınlandı.
Ülkemizde ilk diziler devlete ait olan TRT tarafından çekilmiş ve yayınlanmıştır. Türkiye'nin ilk yerli dizisi 1974 yılında çekilen 'Kaynanalar' dizisidir. Kaynanalar dizisi Türkiye'de sitcom'un ilk örneklerinden biri olarak bilinmektedir.
Dizilerin hepsinde a0=0 ve a1=1 başlangıç terimleri alınarak 3 farklı dizi ailesi ele alınmıştır. Oluşturulan dizi ailelerinin her birinde k=1 alındığında klasik Fibonacci dizisi çıkmaktadır.
e = 2.718281828459045235360287471352662497757247.....
Bu sayıya ilk olarak İskoç matematikçi John Napier değinmiş fakat üzerinde durmamıştır.
Özellikle sayısalcı okurlarımızın bileceği gibi, 2.71828... diye giden Euler'in Sayısı (kısaca e) sayısının matematikteki değeri çok büyüktür ve kullanım alanı da aşırı geniştir. Özellikle logaritma ve üstel sayılar konusunun vazgeçilmezidir.
Bu sabit ise adını fazla kimsenin duymadığı e sayısıdır. Bazı matematikçilerin Euler sayısı olarak da adlandırdığı Euler sabiti 2,718281… olarak başlar ve diğer aşkın sayılar gibi sonsuza kadar devam eder.
Matematiğin temelini oluşturan dört işlemi Sümerler bulmuştur.
Standart kurallar çarpma ve bölmenin eşit önceliğe sahip olduğunu gösteriyor. Soldan sağa kuralına göre hangisi önce geliyorsa önce oradan başlanmalıdır; burada önce bölme yapılır ve ardından da çarpma.
İnsan iskeleti, insan vücudunun iç çerçevesidir. Doğumda yaklaşık 270 kemikten oluşur - bazı kemikler birbirine kaynaştıktan sonra bu toplam yetişkinlikte yaklaşık 206 kemiğe düşer.
Kemik Oluşumu (Ossifikasyon, Osteogenesis)
Diğer bir deyişle ossifi- kasyon, osteoblastlar tarafından salgılanan osteoid doku matriksinde kalsiyum, fosfor ve diğer mineral maddelerin birikmesiyle gerçek kemik oluşumudur.
Selam! Çarpma işlemini sümerliler bulmuştur. Bölme işlemini ise Francis Vieta bulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri