Matematik öğretmeni atamasının zorlukları arasında yoğun rekabet yer alır. Matematik öğretmenliği, popüler bir branş olup birçok öğretmen adayının tercih ettiği bir alandır. Bu nedenle, atama sürecinde adayların rekabet etmeleri gerekebilir. Yüksek kalitede bir eğitim ve deneyim, atanma şansını artırmak için önemlidir.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "sınıf öğretmenliği için 7 bin 878 kontenjan, rehberlik alanına 3 bin 604, okul öncesi öğretmenliği 3 bin 269, ilköğretim matematik 2 bin 656, din kültürü ve ahlâk bilgisi alanı için 2 bin 604 kontenjan ayrıldı" ifadelerini kullandı.
Matematik öğretmeni olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Matematik Öğretmenliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır. Ayrıca, Matematik - Bilgisayar ve Matematik Mühendisliği bölümü mezunu bireyler de pedagojik formasyon alarak bu mesleki unvana hak kazanmaktadır.
Matematik öğretmenliği bölümünün zor olup olmadığı kişiden kişiye değişen bir durum. Eğer matematik konusunda yetenekliyseniz ve hevesliyseniz bu bölüm size zor gelmeyebilir. Ancak yeterli alt yapıya sahip değilseniz ve matematik konusunda yeterli temel bilgiye sahip değilseniz bu bölümü tercih etmemelisiniz.
Bununla birlikte, belirlenen asgari ücretlere göre, 2023 yılı itibariyle atanmış bir matematik öğretmeninin brüt maaşı 25.000 TL, net maaşı ise vergi ve diğer kesintiler düştükten sonra yaklaşık 20.000 TL civarındadır. Ancak bu rakamlar, öğretmenin bulunduğu il veya ilçeye göre farklılık gösterebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Matematik bölümü mezunları iş olanakları konusunda oldukça şanslıdır. Her sektörde kendilerine iş bulma ihtimalleri yüksektir.
İyi bir üniversiteden mezun olanlar üniversitesinin etiketi ve matematik bölümü diplomasıyla işsiz kalmaz. Girilebilecek bir sürü sektör var ve matematik diploması istediğiniz sektörde başvurunuzun okunmasını sağlayabilir.
Matematik Öğretmeni Ne Kadar Maaş Alır? Matematik Öğretmeni olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Matematik Öğretmeni maaşı 2023 verilerine göre ortalama 21.700 TL civarındadır.
Formasyon alan lisans mezunları MEB'e bağlı özel okullarda çalışabilir, KPSS'ye girerek gerekli puanı almaları durumunda devlet okullarına öğretmen olarak atanabilir. Kısacası formasyon, eğitim fakültesi dışındaki lisans mezunlarının öğretmenlik mesleğini yapabilmeleri için sahip olmaları beklenen belgedir.
Dönemin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 12 Mayıs günü katıldığı NTV canlı yayınında mülakatların kaldırılmasının ardından alımların hangi kriterlere göre yapılacağına dair soruya, "Mülakat olmayacak artık. KPSS puanına göre çok hızlı bir şekilde atamasını gerçekleştireceğiz.
- 2023'te 50 bin öğretmen alınacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'ndeki 45 Bin Öğretmen Atama Program'ına katıldı. Görev yapan öğretmen sayısının 1 milyon 200 bine ulaştığını belirten Erdoğan, "Bugün atamayla göreve başlayacak öğretmenlerimizin yaklaşık yarısı deprem bölgesindeki illerimizde vazife üstlenecek" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz dönemde farklı branşlarda 45 bin öğretmen ataması yaptı. 2023-2024 eğitim ve öğretim dönemine kısa süre kala öğretmenler de yeni atama takvimi açıklamasına odaklandı! Açıklama Bakan Tekin'den geldi. Yeni öğretmen atamasının olacağını duyurdu!
Lisede Tarih ve Coğrafya derslerine girebilmeleri mümkün. – Tam tersi olarak Lise Tarih ve Coğrafya öğretmenleri de Ortaokullara atanabilirler. – İlköğretim Matematik öğretmenleri de Liselere atanabildikleri gibi Lise Matematik öğretmenleri de Ortaokullara atanabilirler.
MEB tarafından belirtildiği üzere Matematik öğretmeni olmak isteyenlerin üstün bir sayısal düşünme yeteneğine sahip, bu alana karşı ilgili ve başarılı olmaları beklenir. Bu sebeple lise döneminde matematik, geometri ve temel fen bilimleri derslerinde iyi olmanız beklenebilir.
Bu denli önemli bir alanda lise matematik öğretmenleri ne kadar maaş alıyor? Lise matematik öğretmeni maaşı 2023 Temmuz ayı baz alındığı zaman lise matematik öğretmeni maaşı ortalama olarak 23.280 TL – 27.000 TL TL arasındadır.
En fazla işsizlik yaşanan eğitim alanları
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
Ön lisans seviyesindeyse en az iş bulunan bölümler, tıbbi ve aromatik bitkiler (yüzde 47,6), çocuk gelişimi (yüzde 49,5), geleneksel el sanatları (yüzde 51,9) ve ilahiyat (yüzde 52,2) olarak hesaplandı. Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2021 yılında 13,6 ay iken bu süre 2022 yılında 13,9 ay oldu.
Ayrıca üniversitede Matematik Bölümü okuyan kişiler Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı'na katıldıkları takdirde bu mesleği icra edebilir.
Matematik bölümü mezunları çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda veri tabanı yöneticisi, iş analisti, analiz ve raporlama uzmanı, muhasebeci, bilgi teknolojileri uzmanı ve web yazılım uzmanı olarak çalışma olanağına sahip olur.
BDDK, Hazine Müsteşarlığı ve çeşitli bankalar matematik bölümü mezunlarının çalıştıkları kurımlar arasında yer almaktadır. Matematik Bölüm mezunları ek olarak, çeşitli kamu kurumlarında (Hazine Müsteşarlığı, Devlet Su İşleri, Devlet İstatistik Enstitüsü, Devlet Demir Yolları vb.) çalışabilirler.
Matematik bölümü mezunları pek çok alanda çalışabilirler. Bankalar ve finans kuruluşları çalışabilecekleri en önemli sektörler arasındadır. Buralarda finans kuruluşlarında muhasebelerde çalışabilirler. Aynı zamanda formasyon eğitimi de alarak kamuda çalışabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri