Matematik, fiziksel gerçekliği dikte etmemektedir. Günümüzde var olan, en basitten en karmaşığa bütün matematiksel sistemler, bu basit fiziksel gerçeklerin uydurma bir dil ile tanımlanmasından yola çıkarak geliştirilmiştir.
Evet, kanıtlanabilir ama şöyle: matematikte ispat dediğimiz şey aslında kabul ettiğimiz aksiyomlardan rüretme kuralları ile göstermektir. Aksiyom, bir kanıt sunmadan doğru kabul ettiğimiz önermelerdir. Örneğin, bir noktadan yalnızca bir doğru geçer, veya, her saysının 1 fazlası vardır, örnek gösterilebilir.
Örneğin doğada matematiksel anlamda bir doğru, bir üçgen veya bir çember gösteremezsiniz. İcatla keşif arasındaki farka bakarsak, zaten var olan bir şey keşfedilir, olmayansa icat edilir. Örneğin Kanarya Adaları keşfedilirmiştir ama telefon icat edilmiştir, matematik de doğada olmadığından keşif değil icattır.
Bilimi kapsayan bütün uygulama alanlarında matematik bir anlatım ve çıkarsama aracıdır. Matematikçilerin gözünde ise matematik bir araç değil, bir amaçtır.
S.3. Matematik sadece işlem yapmak mıdır? C.3. Değildir. Ancak işlem matematiğin her bir aşamasında mutlaka bulunan toplama ve çarpmaya dair fonksiyonlardır. Doğal sayılarda temel işlemler olarak bilinen toplama ve çarpma işlemleri aslında kesişim, birleşim ve kartezyen çarpım işlemlerine dayalı olarak tanımlanır.
İlgili 27 soru bulundu
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
Sonuç olarak, matematik yeteneği hem doğuştan bir özellik hem de sonradan kazanılan bir beceridir. Kimi insanlar doğuştan matematik yetenekli olabilirken, diğerleri de düzenli çalışma ve çaba ile matematik konusunda başarılı olabilirler.
Edinilen bilgilerin günlük yaşama geçirilmesine yardımcı olur. Yorum yapma becerilerini güçlendirir ve geliştirir.. Zihin ve yetenek gelişmesine yardımcı olur. Matematik , bireylere fiziksel dünyayı ve sosyal etkileşimleri anlamaya yardımcı olacak geniş bir bilgi ve beceri donanımı sağlar.
Matematik mantıklı düşünme becerisini geliştirdiğinden çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde akıl yürütme yeteneğini kuvvetlendirir. Problem çözme becerisinin gelişmesiyle kişi hayatın her alanında farkını ortaya koyar. Matematik zihni aktif tutar ve nöron aktivitelerini artırdığından hafızayı güçlendirir.
Ayla ÖZDEMİR- İnsanların hayatlarını kolaylaştıran pek çok şeyde matematiğin çok önemli bir yeri ve önemi bulunuyor. Diğer bilimler o olmadan bir adım dahi ilerleyemeyeceği Matematik, fen bilimlerinde, sosyal bilimlerde hatta sağlık bilimlerinde uygulanarak bu bilimlerin gelişmesine katkıda bulunuyor.
Kendine has bir sisteme, kendine has bir gerçekliğe sahiptir. Dolayısıyla matematik, Evren'de var olan, Evren'in dokusunda bulunan, gerçek bir olgudur.
Matematikteki bazı kavramlar ve yapılar, doğal olaylar ve fenomenlerden ilham alınarak keşfedilmiştir. Örneğin, trigonometri, güneş, ay ve yıldızların hareketlerini açıklamak için keşfedilmiştir. Matematik, insanlar tarafından tasarlandığı için değil, zaten var olan bir gerçeği açıklamak için keşfedilmiştir.
Doğası gereği rasyonel tarafı aşikâr olan matematik, empirik bir bilim olmaktan çok, mantık gibi biçimsel bir bilimdir. Matematiksel nesneler doğada bulunmayıp, kavramsal olarak algılanırlar. Matematikte deney, gözlem ve kuram yoktur ya da çok dolaylı biçimde söz konusu olabilir.
Felsefe, toplumların gelişmesinin temelini oluşturan eğitim alanında da John Dewey ve Plaget gibi filozoflar ile kendini göstermiştir. Bilgisayar mühendisliği, matematik, dil bilimi ve psikoloji gibi konularda mantık ana kahramandır.
Matematik, insan aklının semboller ve formüllerle soyut kavramların somutlaştırılmasıdır. Yani matematik bilimi, insan aklının sembolik bir dilidir. Matematik yeryüzünü, bilimselliği, doğayı vb. tüm konuları anlayabilmek için üretilmiş olan bir semboller bütünüdür.
Eğer matematik olmasaydı skor tutamazdık veya bir sahayı standart ölçülerde oluşturamazdık. Karşılaşmalar kaç dakika sürecek, topun atılış açısı, turnuvalar, gerisayım, eşitlik gibi kavramlar hayatımızda olmazdı. Belki gene spor yapıyor olurduk ama profesyonelliğe uzak ve sadece bireysel anlamda olabilirdi.
Matematik ile uğraşmak mantıklı düşünme yetisini geliştirir, karar verme sürecinin doğruluğunu arttırır. Hem çocuklarda hem gençlerde hem de yetişkinlerde akıl yürütme yeteneklerini kuvvetlendirir. Matematikte iyi olmak en azından bunun için çaba harcamak problem çözme becerilerini geliştirir.
Matematik bize elimizdeki değerleri nasıl en faydalı şekilde kullanmamız gerektiğini öğretir. Dünyanın kuruluşu da evrenin oluşu da matematiksel verilerle ortaya çıkmış bir gerçekliktir. Bu yüzden matematik canlıların yaşamında gerekli hatta zorunlu bir rol oynamaktadır.
Örnekleri arttırırsak; marketler, mağazacılar , hesaplamalarda , bankalarda, okuldaki derslerde, meteorolojide, elektrik ve elektronik işlerde, saat hesaplamalarında ve daha nice alanlarda matematik kullanılır. Yani matematik aslında hayatımızın her alanını kapsamaktadır.
Atatürk matematiğin hayatındaki yeri ve önemini şu sözlerle anlatmaktadır. “Ben öğrenim devrimde matematik konusuna çok önem vermişimdir ve bundan hayatımın çeşitli safhalarında başarı elde etmek için faydalanmış olduğumu söyleyebilirim. Onun için herkes matematik bilgisinin çok gerekli olduğuna inanmalıdır.”
De Morgan (Dö Morgın, 1806-1871), 1847'de mantığı matematiksel yoldan sembollerle ifade edebilecek bir çalışmayı başlatmıştır. G. Boole (Buul 1815-1864) gibi matematikçiler, mantığın matematikselleştirilmesine çalışırlarken, Frege (Fregi 1848-1925), bugünkü önermeler ve niceleme mantığım kurmuştu.
Eğitimin iyi olmadığı yerlerde Matematik pek sevilen bir ders değildir. Matematiğe önyargı ile yaklaşan kişiler Matematiği sevmezler. Matematiğin ilerleyen seviyelerde harflerden sayılara eşlik etmesiyle zorlaşır.Bu da Matematiğin sevilmeme nedenlerinden bir diğeridir.
Ve birçok matematikçi ailelerine baktığımızda, matematik yetisinin de diğer bazı yetiler gibi kalıtsal olduğunu görürüz. Fakat Kanadalı bilim adamları, anne ve babası matematikte başarılı olmayan çocuğun bile matematik yetisini geliştirebileceğini söylüyorlar.
Cevap evet matematik geliştirilebilir. Hatta bunun için özelleşmiş matematik hücreleri bulunuyor. Beynimizin Preforontal korteksi 29 yaşına kadar geliştiği düşünülürse mümkün. Ve ek olarak beynimizde bulunan bir özellik plastite beynimizi eğitmek gibide düşünülebilir.
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta ölmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri