• MATERNAL ÖLÜM Bir kadının, gebelik süresince, doğumda ya da gebeliğin sonlanmasından sonraki 42 gün içerisinde, gebeliğin süresine ve yerine bakılmaksızın, gebelik durumunun ya da gebelik sürecinin şiddetlendirdiği bir nedenden kaynaklanan ölümüdür.
Anne Ölüm Hızı: Üreme çağındaki (15-49 yaş) bin kadın başına ölen anne sayısını ifade etmektedir.
Gebeliğe bağlı ölüm ise; bir kadının gebelik süresince, doğumda ya da gebeliğin sonlanmasından sonraki 42 gün içinde herhangi bir nedenle ölmesi olarak tanımlanmaktadır (5).
Fetal mortalite oranı 1000 doğumda 20 gebelik haftası üzerindeki ölü doğum oranı, erken neonatal mortalite ise 1000 canlı doğumda ilk 7 gün içindeki yenidoğan ölüm oranı olarak tarif edilmektedir.
Verilere göre 2000 yılında 100 bin canlı doğumda 12 anne ölümü görülürken bu sayı 2020'de 21'e yükseldi. Türkiye Sağlık Bakanlığı verilerine göre ise 2021 yılında anne ölüm oranı 100 binde 13,1 olarak ölçüldü.
İlgili 28 soru bulundu
Bir kadının, gebelik süresince, doğumda ya da gebeliğin sonlanmasından sonraki 42 gün içerisinde, gebeliğin süresine ve yerine bakılmaksızın, gebelik durumunun ya da gebelik sürecinin şiddetlendirdiği bir nedenden kaynaklanan ölümüdür.
Normal vajinal doğum sonrası anne ölümü yaklaşık 1/10000 den daha az iken sezarye- ne bağlı ölüm riski 1/2500 civarında olup bu oran normal doğumun 4 katıdır. Sezaryen sonrası kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonlar nedeniyle mortalite görülmektedir (1,2,4).
Anne ölüm oranı, bir yıl içerisinde gerçekleşen yüz bin canlı doğum başına anne ölümlerinin sayısı olarak tanımlanmaktadır.
3-Perinatal nedenler
Doğum asfiksisi, yeni doğanın hemorajik hastalığı, Rh uygunsuzluğu, hidrops fetalis, mekonyum aspirasyon sendromu, hipoksik iskemik ensefalopati, doğum travması, sepsis (ilk 7 gündeki), konjenital enfeksiyon, interventriküler kanama.
PERİNATAL ÖLÜM HIZI:
Ana sağlığını gösteren bir ölçüttür. Gebeliğin 28. haftasından önceki doğumlar düşük, 28. haftadan sonrakiler doğumdur. Perinatal ölüm hızı hesaplanırken; ister ölü, ister canlı olsun, gebeliğin 28. haftasından sonraki doğumlar kullanılır.
Bebek ölümü “doğumdan sonraki 365 gün içinde tüm nedenlerle meydana gelen ölümler”, perinatal ölümler ise “ölü doğumlarla birlikte ilk 7 gün içerisinde meydana gelen ölümler” olarak tanımlanmaktadır.
bebek sayısına aynı yıl içerisinde gerçekleşen ölü doğum sayısı eklenerek aynı yılda meydana gelen toplam doğum sayısının oranının 1.000 ile çarpımı sonucu elde edilir. 364. gün içinde ölen bebek sayısının aynı toplumda aynı yıl içerisinde canlı doğan bebek sayısına oranının 1.000 ile çarpımı sonucu elde edilir.
Perinatal Ölüm Hızı=Bir toplumda, bir yılda ölü doğan veya canlı doğup 0-7 günlük ölen bebek sayısı/Aynı toplumda aynı süre içindeki toplam (canlı+ölü) doğum sayısı) x k (1000) (9).
Bebek ölümü, bir yaşın altındaki bir çocuğun ölümü olarak tanımlanır. Bebek ölüm hızı ile ölçülür, bu değer bir yılda canlı doğan 1000 bebekten bir yıl içinde kaçının öldüğünü gösterir.
Bebek ölüm hızı binde 9,2 oldu
Bin canlı doğum başına düşen bebek ölüm sayısını ifade eden bebek ölüm hızı, 2021 yılında binde 9,3 iken 2022 yılında binde 9,2 oldu. Diğer bir ifade ile 2022 yılında bin canlı doğum başına 9,2 bebek ölümü gerçekleşti.
Ocak ve Aralık ayları yılın en ölümcül ayları olma eğiliminde ancak Profesör David Philips tarafından 1979 ve 2004 yılları arasında 57 milyon ölüm belgesi üzerinde yapılan analiz, bir günü en ölümcül gün olarak belirlemiştir.
Toplam doğurganlık hızının en yüksek olduğu il 2022 yılında 3,59 çocuk ile Şanlıurfa oldu. Bu ili 2,94 çocuk ile Şırnak, 2,62 çocuk ile Mardin izledi. Toplam doğurganlık hızının en düşük olduğu il ise 1,18 çocuk ile Kütahya ve Zonguldak oldu.
Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor. İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor.
Bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade eden kaba ölüm hızı, 2022 yılında bin kişi başına 5,9 oldu. 2021 yılında bu oranın binde 6,7 olduğu dikkate alındığında, bu yılki kaba ölümlerde düşüş yaşandığına işaret etti.
Genellikle “yaşa özel” ve “nedene özel” olarak hesaplanır, Yaşa özel orantılı ölüm hızları, genellikle 0-4 yaşında ölenler ve 50 yaşından sonra ölenler için hesaplanır, Nedene özel orantılı ölüm hızları ise, bir hastalıktan ölenler için hesaplanır.
Bilindiği gibi, Fatalite (Hızı/Oranı) hastalığın öldürücülüğünü gösteren bir ölçüttür ve formülü Fatalite (Hızı) = (Ölüm sayısı / Hasta sayısı) *k 'dır.
BİR KADIN EN FAZLA KAÇ DEFA SEZARYEN DOĞUM YAPABİLİR? Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
İkiden fazla yapılan sezaryenlerde bebeğin eşinin rahim kasları içine yerleşmesi ile ciddi kanama ve rahmin alınması riski artmaktadır. Bebeğin yaralanması riski sezaryende de vardır. Bebeğe ait solunum problemleri sezaryen sonrası normal doğuma oranla daha sıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri