Materyalistlerin Müminlerle Alay Etmesi Kur'an-ı Kerim'in müşrik ve cahiller olarak isimlendirdiği, Allah'a ve ahiret gününe inanmayan, Allah'ın ve resulünün haram kıldığını haram kabul etmeyen materyalistler, iki temel özellikleriyle öne çıkarlar.
Materyalizm "madde ötesi"ni reddettiği için, çoğunlukla Allah'ı da reddetmenin, yani ateizmin yanında yer almıştır. Ünlü materyalist düşünürlerin hemen hepsi de ateisttir.
Allah'ın maddi bir varlık olduğunu iddia eden bir materyalist mümkün olsa da, günümüzde materyalist olduğunu iddia edenlerin hemen hepsi ateisttir ve tek tanrılı dinler açısından maddi bir tanrı inancı kabul edilemez.
Kelime anlamı olarak maddecilik demek olan materyalizm, madde dışında hiçbir gerçekliğin olmadığını savunan felsefi görüştür. Ateizmin de en temel felsefi dayanağı olan materyalizm, madde temeline dayandığı için ruh, cin, peri, tanrı, şeytan gibi doğaüstü (madde üstü) tüm kavramları reddeder.
Allah ve kâinattaki herşeyi madde ile izah etmek isteyen ve âlemde bir gaye, bir şuur ve bir irade görmeyen, toplum hayatını ve fertler arasındaki ilişkileri ve davranışları belirleyen faktörün madde olduğunu iddia eden düşünce sistemi.
İlgili 19 soru bulundu
Materyalistlerin Müminlerle Alay Etmesi
Kur'an-ı Kerim'in müşrik ve cahiller olarak isimlendirdiği, Allah'a ve ahiret gününe inanmayan, Allah'ın ve resulünün haram kıldığını haram kabul etmeyen materyalistler, iki temel özellikleriyle öne çıkarlar.
Maddecilik, özdekçilik veya materyalizm, her şeyin maddeden oluştuğunu ve bilinç de dahil olmak üzere bütün görüngülerin maddi etkileşimler sonucu oluştuğunu öne süren, a priori olan hiçbir metafiziksel kavramı kabul etmeyen felsefe kuramıdır. Bir diğer deyişle madde, var olan tek tözdür.
Metafiziği reddetmesinin tabii bir sonucu olarak spiritüalizm, idealizm, rasyonalizm vb. disiplinlerle ters düşen materyalizm başta Tanrı inancı olmak üzere yaratılış, ibadet, melek, vahiy, peygamberlik, kutsal kitaplar ve âhiret gibi dinî inançların birer yanılgıdan ibaret olduğunu ileri sürer.
Materyalist, maddeci düşünceyi savunan kişileri ifade etmek için kullanılmakta olan bir ifade olarak bilinmektedir. Madde düşkünü olan kişileri ifade etmek için materyalist ifadesinin kullanılması tercih edilmektedir. Materyalizm, özdekçilik veya maddecilik olarak da bilinmektedir.
İnsan zihinden ve maddeden oluşan biyolojik bir varlıktır. Zihni de bir madde olarak kabul eden materyalizmin en önemli temsilcileri arasında Karl Marx, Frederich Engels, Karl Eugen Dührich ve Gilles Deleuze yer alır.
Bilimsel materyalizm tanımı ise tarihte ilk kez Alman düşünür Friedrich Engels tarafından kullanılmıştır. Evrenin, maddelerin etkileşimi sonucu oluştuğunu öne süren Engels, her şeyin bilimsel yöntemlerle açıklanabileceğini iddia etmiştir.
İdealizm felsefe tarihinde materyalizmin karşıtı olarak ilk defa Wolff- Leibniz tarafından ruhun ide olarak varlığını kabul eden; buna karşın reel dün- yanın ve bedenin varlığını inkar eden akım olarak boy göstermiştir.
Materyalizm varlığın özünün ve temel yapı taşının maddi olduğundan hareket eden felsefi bir dünya görüşüdür. Materyalizm sözcüğü ilk defa 17. yüzyılda kullanılmıştır. Evrenin temelinin maddi olduğu görüşünden hareket eder.
Diyalektik Materyalizm (Eytişimsel Maddecilik ya da Eytişimsel Özdekçilik), materyalizmin Karl Marx tarafından yorumlanmış biçimi, Marksist felsefenin adlandırılma biçimi ya da Marksizmin felsefi öğretisidir.
Raymond Williams yöntemini “kültürel materyalizm” olarak tanımlıyor: yani kültürel olgulara, zihnin ürünleri veya salt nesneler olarak değil, toplumsal sınıflarla yakın ilişki içindeki pratikler ve kurumlar bütünü olarak yaklaşıyor.
Materyalizm; gösteriş ve statü düşkünlüğü, kıskançlık, etrafına ve sosyal konulara karşı duyarsızlık, bencillik, prensip yoksunluğu, güvensizlik, sahip olma arzusu ve ayrımcılık gibi özellikleri içermektedir.
materialism - materyalizm / maddecilik.
Materyalist feminizm bunlardan birisidir. Kadın ile erkek arasında toplumsal eşitsizliğin tarihi maddi koşulların bir sonucu olarak gören bu görüş, eşitliğin sağlanabilmesi için öncelik olarak kadının özgürleşmesi gerektiğini savunur.
Aristokrasi sınıfından olan Platon, Sokrates ile tanışmadan önce, materyalist diyebileceğimiz bir felsefe eğitimine sahipti: Thales'in astronomisi, Demokritos'un atomcu anlayışı ve Platon'un diyaloglarında daha özel bir yeri olan Herakleitos'un akış öğretisi ve Parmenides'in mantığı…
Materyalist düşüncenin en önemli teorisyenlerinden olan Friedrich Engels, materyalizme kazandırdığı bakış açısı, dine yönelttiği eleştiriler ve geniş kesimler tarafından kendisine gösterilen ilgi nedeniyle, dikkat çekici bir figürdür.
1-Fizikalizm (veya Materyalist Monizm), zihnin tamamen fiziksel bir yapı olduğunu (var olan tek maddenin fiziksel olduğunu) ve günümüzdeki bilimin gelişmeye devam etmesiyle beraber, zihnin sonunda tamamen fiziksel teori ile açıklanabileceğini savunur.
İdealizm, (metafizik açısından) gerçekliğin özünü yalnızca fenomen olarak kabul ettiği cisimler dünyasında değil, maddesel olmayan varlıkta arayan, nesnel gerçekliği; idea, us, tin olarak belirleyen ve maddeyi düşüncenin (tinin) bir görünüş biçimi olarak inceleyen görüş. Materyalizmin ve natüralizmin karşıtı.
Karl Marx, materyalizmin savunucusu olarak, Hegel'in kuramı olan diyalektik düşünceyi tekrar yorumlamış ve de diyalektik materyalizmi kurmuş. Bu kurama göre de her şey maddenin bir formu ya da uzantısı olmaktadır.
Materyalist Evrimci: "Tanrı'nın var olma ihtimali zaten yok denecek kadar azdır (veya sıfırdır). Dolayısıyla Tanrı'yla ilgili konuları evrime dahil etmek anlamsızdır. Modern bilim ve onun metotları, Evren ve canlılığa dair gerçeklere ulaşmak konusunda sahip olduğumuz tek (veya en güçlü) araçtır. Evrim gerçektir."
İdealist olmak: Varlığın temelinde yatan kavramın düşünce olduğunu savunan felsefi öğretidir. İdealist anlayış: Maddenin gerçek olmadığını ve evrendeki her şeyin yalnızca düşünceler sonucunda nesneleştiğini kabul etme. Nesnelerden meydana gelmiş olan maddesel dünyanın varlığını bütünü ile reddetme durumu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri