Maddecilik, özdekçilik veya materyalizm, her şeyin maddeden oluştuğunu ve bilinç de dahil olmak üzere bütün görüngülerin maddi etkileşimler sonucu oluştuğunu öne süren, a priori olan hiçbir metafiziksel kavramı kabul etmeyen felsefe kuramıdır. Bir diğer deyişle madde, var olan tek tözdür.
Maddeciler, varoluşun insan bilinci gibi maddi olmayan kavramlarla temellendirilmesine karşı çıkarlar. Onlara göre dış dünyanın gerçekliği sorgulanamaz ve insan da bu maddi dünyaya bağlıdır. Örneğin, antik maddeciler, insan ruhunun beden dışı ve ölümsüz bir varlık olarak düşünülmesini kabul etmezler.
Dinden çıkma sonucunu doğuracak inanç ve görüşleri savunma anlamında felsefe ve kelâm terimi. Kâinatın kendisinden meydana geldiği şey, varlığın henüz şekil almamış belirsiz hali, sırf güç ve mutlak imkânı ifade eden cevher anlamında felsefe terimi.
Dualizme göre hem madde hem de ruh gerçektir; aralarında etkileşim vardır. Materyalizm "madde ötesi"ni reddettiği için, çoğunlukla Allah'ı da reddetmenin, yani ateizmin yanında yer almıştır. Ünlü materyalist düşünürlerin hemen hepsi de ateisttir.
Materyalist feminizm bunlardan birisidir. Kadın ile erkek arasında toplumsal eşitsizliğin tarihi maddi koşulların bir sonucu olarak gören bu görüş, eşitliğin sağlanabilmesi için öncelik olarak kadının özgürleşmesi gerektiğini savunur.
İlgili 19 soru bulundu
Materyalizm; gösteriş ve statü düşkünlüğü, kıskançlık, etrafına ve sosyal konulara karşı duyarsızlık, bencillik, prensip yoksunluğu, güvensizlik, sahip olma arzusu ve ayrımcılık gibi özellikleri içermektedir.
İdealizm felsefe tarihinde materyalizmin karşıtı olarak ilk defa Wolff- Leibniz tarafından ruhun ide olarak varlığını kabul eden; buna karşın reel dün- yanın ve bedenin varlığını inkar eden akım olarak boy göstermiştir.
İnsan zihinden ve maddeden oluşan biyolojik bir varlıktır. Zihni de bir madde olarak kabul eden materyalizmin en önemli temsilcileri arasında Karl Marx, Frederich Engels, Karl Eugen Dührich ve Gilles Deleuze yer alır.
Marx ve Engels'in öncülük ettiği, ancak Marx'tan çok -sistematik bir felsefe olarak- Engels'te açılımları bulunabilecek felsefe akımı. Engels, Marx daha hayattayken söz konusu kuramı şekillendirmeye başlamıştır ve Marx'ın buna yönelik bilinen bir itirazı yoktur.
Kelime anlamı olarak maddecilik demek olan materyalizm, madde dışında hiçbir gerçekliğin olmadığını savunan felsefi görüştür. Ateizmin de en temel felsefi dayanağı olan materyalizm, madde temeline dayandığı için ruh, cin, peri, tanrı, şeytan gibi doğaüstü (madde üstü) tüm kavramları reddeder.
Raymond Williams yöntemini “kültürel materyalizm” olarak tanımlıyor: yani kültürel olgulara, zihnin ürünleri veya salt nesneler olarak değil, toplumsal sınıflarla yakın ilişki içindeki pratikler ve kurumlar bütünü olarak yaklaşıyor.
Materyalizm varlığın özünün ve temel yapı taşının maddi olduğundan hareket eden felsefi bir dünya görüşüdür. Materyalizm sözcüğü ilk defa 17. yüzyılda kullanılmıştır. Evrenin temelinin maddi olduğu görüşünden hareket eder.
Materyalistler ise idealar dünyasını tamamen reddederek tek gerçekliğin nesneler dünyası olduğunu savunur. Materyalizmin özellikleri yorumlanış biçimlerine ve türlerine göre farklılık gösterir. Örneğin Karl Marx, Hegel'in diyalektik kuramını yeniden yorumlamış ve Diyalektik Materyalizmi kurmuştur.
Materyalist değerler, bireysel bir olgu olarak maddi objelere değer veren bir kişiyi ifade etmektedir. Başka bir deyişle, materyalizme de- ğer veren bireyler, maddi mülkleri, geliri ve zenginliği sürdürebilmeyi önemsedikleri ifade edilebilir (Larsen vd., 1999; Richins ve Dawson, 1992).
Her şeyin atomlardan oluştuğunu belirten filozof materyalizmin önemli temsilcilerinden biridir. Ona göre, evren mekanik bir determinizm ile atomlardan oluşmuştur. Dolayısıyla evrenin oluşması için bir ilk nedene veya Tanrı'ya gerek yoktur.
Marx ve Engels'in düşünsel kaynağı oldu.
Tarihsel materyalizm, en genel anlamda "toplumun maddi temelinin üretimi ve yeniden üretiminin tarihsel gelişmede öncül ve belirleyici olduğu" savına dayanır. Buna göre ideolojiler, fikirler ve kültür gibi ögeler ikincil bir düzey olan üst yapıya aittirler ve birincil düzey olan altyapı tarafından belirlenirler.
Marx sadece bir felsefeci ya da diyalektikçi değil daha sonraki sosyal teoriyi fazlasıyla etkileyecek bir tarihsel gelişme öğretisi ortaya koyan bir sosyal bilimcidir. Onun tarihsel materyalizmi toplumsal değişmenin nedenleriyle ilgili doğrulanabilir bir teori olmayı amaçlar.
Bu çalışmanın ana unsuru olan Friedrich Engels, materyalist düşüncenin en önemli teorisyenlerinden birisi olarak tarih sahnesinde yerini almış ve bir dönem düşünceleri dünyayı etkileyen geniş halk kitleleri tarafından kabul görmüş birisidir. Bu anlamda onun dine yönelik görüş ve eleştirilerinin ele alınması önemlidir.
varlığın madde cinsinden olduğunu savunan görüştür. materyalizm, “mekanik” ve “diyalektik” olmak üzere iki farklı şekilde ele alınır. temsilcileri : demokritos, hobbes, la mettrie ve marx'tır. varlığın maddeden oluştuğunu savunur.
Allah ve kâinattaki herşeyi madde ile izah etmek isteyen ve âlemde bir gaye, bir şuur ve bir irade görmeyen, toplum hayatını ve fertler arasındaki ilişkileri ve davranışları belirleyen faktörün madde olduğunu iddia eden düşünce sistemi.
1-Fizikalizm (veya Materyalist Monizm), zihnin tamamen fiziksel bir yapı olduğunu (var olan tek maddenin fiziksel olduğunu) ve günümüzdeki bilimin gelişmeye devam etmesiyle beraber, zihnin sonunda tamamen fiziksel teori ile açıklanabileceğini savunur.
İdealizm ve Materyalizm Karşıtlığı Düşüncesi
Materyalizm maddecilik olarak bilinirken idealizm ise düşüncenin üstünlüğünü savunmaktadır. İdealizmin karşıtlığı materyalizm olarak bilinir. Materyalizm maddenin tek gerçeklik olduğunu savunur. İdealizm ise bu öngörüye karşı çıkar.
Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir, diyalektik ve Sokratik yöntem, tartışma ve düşünme sanatı olarak diyalektiğin Antik Çağ'daki en yetkin hâlidir. Değişimin ve hareketin sürekliliği düşüncesi bu aşamada diyalektik olarak ifade edilmiştir.
Aristokrasi sınıfından olan Platon, Sokrates ile tanışmadan önce, materyalist diyebileceğimiz bir felsefe eğitimine sahipti: Thales'in astronomisi, Demokritos'un atomcu anlayışı ve Platon'un diyaloglarında daha özel bir yeri olan Herakleitos'un akış öğretisi ve Parmenides'in mantığı…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri