CV'de font rengi ne olmalıdır CV'lerde kullanılan genel yazı karakteri rengi siyahtır. Bir metin en kolay beyaz (açık) zemin üzerine siyah (koyu) font ile okunur. Öz geçmişinizde font rengini doğru kullanmanızın amacı rengin dikkat çekmemesi ve okuyanın bilgiye odaklanabilmesidir.
CV'nizin renkleri çok farklı veya çok göze batan renkler olmamalıdır. Tamamen yaratıcılık üzerine bir işe başvuracaksanız o zaman renk konusunda esnek davranabilirsiniz. Bunun dışında harfler siyah olsun. Alternatif olarak koyu mavi, koyu yeşil, koyu kırmızı veya grinin tonlarını kullanabilirsiniz.
Dolayısıyla cv rengi nasıl olmalı sorusuna verilebilecek en doğru yanıt, oluşturulan özgeçmişin yapısına uygun bir renk tonlamasının tercih edilmesi olacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
1- Profesyonel giyim
Erkekler için gömlek, kravat ve ceket giymeleri tavsiye edilir. Kadınlar ise resmi görünen bir bluz, gömlek veya ceket tercih edebilirler. Siyah, beyaz, lacivert gibi resmi renklerde giyinmek önemlidir. İşe kabul edildiğinizde ortam müsaitse daha sonra renkli kıyafetler giyebilirsiniz.
Bu bir sosyal medya fotoğrafı değil.
Ya da selfie de çekmenizi asla önermiyoruz, neredeyse hiçkimse CV fotoğrafı olarak selfie kullanmaz.
Önyazının, kısa, net ve akıcı bir üslupla yazılması gerekiyor. Önyazınızdan iş ve pozisyona karşı ne kadar istekli olduğunuzun anlaşılması gerekiyor. Önyazının başvurulan işverene ve pozisyona özel hazırlanması, yazıda neden başvurulan pozisyonun tercih edildiği ve pozisyona uygunluğun kısaca anlatılması yeterli.
Etkili bir CV'nin önemli unsurları; kişisel bilgiler, iletişim bilgileri, iş veya staj deneyimi, eğitim bilgileri, kurs ve sertifika bilgileri ve yabancı dil bilgisidir. Bu unsurlar CV'de yer alırken, önemli olan düzen ve tutarlılıktır.
Başlık kısmında adınız, soyadınız, meslek ünvanınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz, yaşadığınız şehir ve eğer kullanıyorsanız Linkedin profilinizin bağlantısından başka bir şey yer almamalıdır. Başlık kısmına yazılan gereksiz bilgiler ters etki uyandırabilir.
Adaylar göz yoran renklerden kaçınmalıdır. CV şablonunuzdaki renkler en fazla 2 ya da 3 taneyi geçmemeli. Bilgilerinizin yazdığı yerin arka planı okurken göz yormaması için beyaz veya açık renk olmalı. Renkler arasında kontrast oranı göz önünde bulundurulmalı, mümkün olduğunca çok koyu renklerden kaçınılmalıdır.
İpucu: CV'nizin kağıt düzeninde en değerli noktası orta üst bölümüdür. CV'nizi inceleyen bir kişinin CV'nizde ilk baktığı yer genellikle burasıdır. Çoğu şey için kullandığımız “Az ve Öz” felsefesini CV yazarken de kullanmamız işimize yarayacaktır.
Yaşınızı CV'nizde belirtmek istemiyorsanız
Önemli olan başvurduğunuz işin gerekliliklerini yerine getirebilecek bilgi, birikim ve beceriye sahip olup olmadığınızdır. Bu yüzden, doğum tarihinizi yazmak istemiyor ve herhangi bir ayrımcılığa sebebiyet vermek istemiyorsanız bu sizin özgür tercihinizdir.
CV'lerde renk kullanımı giderek yaygınlaşıyor ve hatta tavsiye ediliyor. Siyah beyaz başvurular daha az çekici görülüyor ve işe alım yöneticilerinin dikkatini çekmiyor. İkincisi, başvuru sahibinin öne çıkmaya çalıştığı izlenimini verecek renkli bir CV'ye daha fazla odaklanacaktır.
PDF formatında olmasına dikkat etmelisiniz. Microsoft Word ile hazırlandığında, yanlışlıkla silinmesine veya üzerinde değişiklik yapılmasına sebep olabilir. Ayrıca CV çıktısı almak gerekebileceği için bilgisayar görüntüsü ile çıktı görüntüsünün aynı olması önemlidir.
En iyi seçenek PDF'tir
İş ilanında talep edilen CV dosyası formatı ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmuyorsa veya görüştüğünüz işe alım uzmanı hangi formatı istediğini belirtmemişse en iyi seçenek CV'nizi PDF olarak göndermenizdir. Öz geçmiş düzeni sabit kalır ve tüm bilgisayarlarda görüntü aynıdır.
CV'lerine iş tecrübesi yazamayan yeni mezunların stajlarını, eğitim, sertifika ve seminerlerini eksiksiz yazmaları çok önemli. Yeni mezun CV'lerinin, farklı özellikleri ön plana çıkarması gerekiyor. Örneğin, özgeçmişte okul ve staj dönemindeki somut başarılardan bahsedilmesi mülakata çağrılma şansını artırır.
Öz geçmiş A4 boyutunda kâğıda, 2,5 cm kenar boşlukları bırakılarak ve kağıdın tek yüzü kullanılarak yazılmalı, en fazla 2 sayfa olacak şekilde, kısa, net olmalıdır. (Akademik CV daha uzun olabilir.)
CV'nizin açıklama bölümü, işverene sizin hakkınızda kısa ve öz bir bilgi sunarak, başvurduğunuz pozisyon için neden uygun bir aday olduğunuzu göstermeye yönelik bir fırsattır. Bu bölümde sağlam ve etkili bir ifade kullanarak, iş ilanına göre öne çıkan yeterlilik ve becerilerinizi sergilemelisiniz.
Başarılar: Çalışırken ulaştığınız başarıları kısaca listelemelisiniz. Deneyim: Kısaca hangi tarihler arasında, hangi firmada, hangi pozisyonda çalıştığınızı listelemelisiniz. Eğitim Bilgileri. Beceriler/Diğer Bilgiler.
Önyazınız başvurduğunuz işe özel, sizin tecrübe ve becerinizle ilgili olmalı. Çok uzun bir yazı olmasına da gerek yok. Önyazınızın; hangi pozisyonla ilgilendiğinizi, nedenini ve işe uygunluğunuzu anlatması yeterli. Eğer ne yazacağınıza emin değilseniz, önyazı örneklerimize göz atabilirsiniz.
CV'niz hazırladıktan sonra CV'nizin sol alt köşesine tarih ve yeri yazabilir ve sağ alt köşesine imzanızı atabilirsiniz. Almanya'da CV'ye geleneksel olarak imza atılır.
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki cv'deki fotoğraf sizi yansıtmaktadır. Bu nedenle kişisel bakımınıza özen gösterdiğiniz bir fotoğrafı cv'ye eklemelisiniz. Öte yandan cv'de kullanılacak fotoğrafların fotoğraf boyutu vesikalık olmalıdır.
"Ben" dilinden uzak durun. Sakın: "En yüksek satış gelirini ben sağladım." Page 3 demeyin. Bunun yerine: "Diğer elemanlara oranla ayda yüzde 20 daha fazla satış yaptı." gibi ifadeler kullanmak yerinde olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri