Matkap ucu bileme makinası kullanıldıkça uç kısımları körleşen matkap uçlarının yeniden kullanılabilir bir hale getirilmesini sağlayan elektrikli makinalardır.
Karbür ve hava çeliği matkaplar, sanayi de en çok kullanılan ürün gruplarıdır. Özellikle karbür özellikli olan ürünler, çok kullanıldığı da baz alınarak bakıldığında maliyet açısından, kullanıcıya büyük bir külfet oluşturmaktadır. Bu yüzden bu tip ürünler için geri dönüşüm yani bileme yöntemine gidilmektedir.
İşte kesici takımların kesici ağız ve uçlarındaki kesme kabiliyetlerinin yeniden kazandırılması için yapılan işleme Alet Bileme, bu işlemin yapıldığı tezgahlara da Alet Bileme Tezgahları denir.
Matkap ucu bileme takımları
Bu ekipmanlar, güzel ve düzgünce bilenmiş matkap uçlarına sahip olmanız için matkap ucunuzu belirli bir açıya göre tutmak üzere tasarlanmış mekanizmalardan oluşur.
Bıçak bileme makinası gelişen teknolojiyle beraber çok daha fonksiyonlu olarak karşınıza çıkar. Bıçakların kesen tarafının keskinleşmesi işleminde kullanılır. Körelen bıçakların hızlı bir şekilde eski haline gelmesi sağlanır. Bu aşamada bıçak bileme makinalarının farklı bıçaklar üzerinde de kullanılabildiği görülür.
İlgili 18 soru bulundu
Bıçak bileme. Demir, çelik ve diğer metallerden yapılmış her türlü kesici aletin keskinleştirilmesi için kullanılan ve birçok çeşidi olan doğal ve yapay taşlardır. Bu taşlar ihtiva ettikleri minerallere ve bunların taşın içindeki dağılımı ve yoğunluğuna göre sınıflandırılırlar.
Bıçak bileyicisi örneği olarak karşınıza gelen yassı masat, pratik bir bileme ürünüdür. Bu tarz ürünler mutfak tezgâhında, kasap tezgâhında ya da kasapların kemerinde kolayca bulunur ve taşınır. Bileme aleti olarak kullanılan vantuzlu ürünler oldukça pratik ve konforlu bir diğer seçenektir.
Matkap ucunun sivriliği şekilde görüldüğü gibi uç açısı ile sağlanır. Matkabın uç açısı, çelik malzemeleri delmek için 118°, yumuşak ve kırılgan malzemeler için 130° olacak şekilde bilenir.
Eğer matkap ucu nasıl takılır diye soruyorsanız ve mandrensiz bir matkaba sahipseniz, ucu, matkabın iç kısmına doğru takmalısınız. Ucu takma işleminden sonra el ile kontrol edilerek ucun düzgün bir şekilde yerleştirildiğinden emin olunmalıdır.
Bu ürünler temel olarak metal, ahşap ve beton olarak sınıflandırılır. Ahşap, metal, elmas matkap ucu, seramik matkap ucu, şarjlı matkap ucu, matkap ucu zımpara, matkap ucu testere, matkap ucu fırça bu ürünün diğer alt çeşitleri arasında yer alır.
Matkap tezgâhları 7 ana parçadan oluşur. Matkap tezgâhı parçaları; iş mili, kovan, ana kolon mili, gövde ya da diğer bir deyişle kafa, tahrik sistemi, iş tablası ve ana tabladır. Her bir parçanın farklı işlevi bulunur. Delik delme işlemlerinde kullanılan farklı tezgâhlar vardır.
Takım bileme tezgahları, metal bileşenleri dişlilere, millere ve honlamalara dönüştürmek için kullanılan önemli makinelerdir. Metal işleme sektöründe büyük bir rol oynayan bu tezgahlar, farklı şekillerde işlenmiş parçalar elde etmeyi sağlar.
amacıyla aşındırıcı bir yüzeye sürterek kırık ve kertileri kaybetmek, bükülmeleri düzeltmek böylece kesici kenarın tüm boyunun aynı hassas incelikte olması için yapılan işlemdir.
Yüzeyler üzerinde ihtiyaç duyulan deliklerin açılması için matkapların ucuna takılan ve halk arasında yaygın olarak burgu adı verilen ürünlerin tümü, matkap ucu olarak tanımlanmaktadır.
Kaba taşlar olarak bilinen bileme taşları herhangi bir alet çantası için temel taşlardır. Bu taşlar ince işlerden çok herhangi bir kenarı hızlı bir şekilde şekillendirmenin pratik bir yolunu sunar.
Matkap veya delgi, temel olarak delik delme, ek olarak havşa açma işlemleri için kullanılan, iki kesme kenarına sahip bir kesici takım türüdür. Delik delme operasyonu esnasında oluşan talaş, helisel kanallar vasıtasıyla dışarı atılır.
Fakat yüksek devir sayısı bulunan bir darbesiz matkap modeliyle son derece dayanıklı bir taş duvarda veya metal malzemede delik açıp vidalama yapmak mümkündür.
Matkap mandren modelleri, matkapların uç kısımlarına takılarak kullanılan oldukça işlevsel bir araçtır. Mandrelerin bir ucunda açılan ve kapanan çene bölgesi yer alıyor. Kullanmak istediğiniz matkap ve taşınabilir el aletinin uçlarını bu çene bölgesi arasına yerleştirilerek çene bölgesi sıkıca sabitleniyor.
Elmas (karbür) uçlu delik delme ucu ise, çok sert malzemelerin delinmesi için kullanılır. Elmas kaplı kesici kenarları sayesinde, beton, granit, seramik, cam gibi malzemelerde yüksek hassasiyet ve dayanıklılıkla delik açabilme özelliğine sahiptir.
Volt ne kadar yüksekse şarjlı matkabımız o kadar güçlü demektir. Unutmamamız gereken önemli nokta ise Volt arttıkça matkabın ağırlığının da artacağıdır. WATT (güç): Kablolu matkaplarda Watt gücü ifade eder, Watt değeri yükseldikçe matkabın gücü artar ve ısınma sorunu olmadan daha uzun süre çalışabilir.
Evde kullanılacak bir şarjlı matkap için 10 Volt yeterli olabilir. Watt: Kablolu matkaplarda ise bu güç Watt ile belirtiliyor. Ev işlerinde kullanılacak matkaplarda 500-800 W arasında seçenekler yeterli olabiliyor. Eğer zımparalama işlemi de yapılacaksa 900 W ve üzeri ürünler tercih edilebilir.
Spiral matkap uçlarında her zaman bir enine kesici ağız ile birbirine bağlanan iki ana kesici ağız bulunur. Ana kesici ağızlar esas delme işlemini yürütürler. Uzun kesici ağızları, genellikle kısa kesici ağızlara kıyasla daha yüksek talaş kaldırma gücüne sahiptir.
Elektrikli, el tipi, mini, lazer, tarak, bantlı, manuel, otomatik bıçak bileme makinesi olarak bilinen türleri olduğu gibi bileme taşları ve çelikleri yardımıyla da ideal keskinliği elde etmek mümkündür.
Bıçağı doğru şekilde tuttuktan sonra bileme işlemi için taş üzerinde belli bir açıyla sürtmeniz gerekiyor. Genel olarak bu açı için 18 ila 20 derecelik bir oran yeterli oluyor.
Ynt: Bıçak için doğru bileme
Şu an için bence en uygunu zımpara. 800-1200 gibi kumlarda zımparayla çalışmalısın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri