Özellikle 10-12 aydan itibaren çilek yedirmek, bebeğinizin gerçek bir C vitamini deposuyla tanışması demektir… HER ne kadar bazı bünyeler için çilek alerjik olsa da, bebeğinizin bu tür bir hassasiyeti olmadığını garantiledikten sonra, 10-12 aylık olduktan sonra bebeğinize çilek yedirebilirsiniz.
Çilek bebeklere alerji yaparmı? Çilek, bebeklerde alerjik reaksiyona neden olabilen meyvelerdendir. Doktorların çileğin bebek beslenmesine eklenmesi konusunda farklı görüşleri vardır. Bazı uzmanlar bu güzel yemişi yemek için bebeklerin en az 1 yaşına kadar beklemesi gerektiğini bildiriyor.
Antioksidan, vitamin ve mineral takviyesi olarak meyveler, bebek beslenmesinde özellikle yer almalıdır. Ancak çilek de kivi gibi alerjik potansiyeli yüksek olması sebebiyle bebeklere 1 yaşından önce yedirilmesi önerilmez.
Bal, inek sütü, yumurta, çilek ve kivi gibi yiyecekler bebeklerde alerjiye sebep olabilen besinler içindedir. Ayrıca aşırı baharatlı ve asitli yemekler de bebeklerde alerjiye dolayısıyla pişik oluşumuna sebep olabilir.
HER ne kadar bazı bünyeler için çilek alerjik olsa da, bebeğinizin bu tür bir hassasiyeti olmadığını garantiledikten sonra, 10-12 aylık olduktan sonra bebeğinize çilek yedirebilirsiniz. Çileği farklı meyvelerle karıştırabileceğiniz gibi, püre haline getirerek ya da pişirerek bile bebeğinize yedirebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Son zamanlarda piyasaya çıkan cezbedici şeker ilaveli meyveli yoğurtları bebeklerinize vermeyin.
"Çilek vitamin deposu olmasına karşın çocuklar ve özellikle 1 yaşından küçük bebeklerde alerjiye neden olabilir".
Çilek müthiş bir C vitamini kaynağı. Aynı zamanda da yüksek oranda antioksidan barındırıyor. Yani bebeğinizin bağışıklık sistemi için ideal. C vitamininin yanı sıra mangan kaynağıdır ve ayrıca iyi miktarda folat (B9 vitamini) ve potasyum içerir.
Uyarı: Bebeğinizin tarifte yer alan malzemelere karşı alerjisi olabileceğinden doktorunuza danıştıktan sonra yedirmenizi öneririz.
0-1 yaş arası bebeklerde bal yedirilmemesinin sebebi ise arıların bal yapma sürecidir. Arılar bal yaparken “kolostridyum botalium” adı verilen bir bakteriyi bala bırakıyor. Bu bakteri botulizm denilen bir tür zehirlenmeye yol açabiliyor.
Her ne kadar bal bebeğiniz için besleyici bir gıda olarak görünse de bebeğiniz en az 12 aylık oluncaya kadar bal vermemelisiniz.
Çileğin ekildiği alanın güneş görmesi önemlidir. Güneş almayan fideler kavruk ve küçük, ayrıca yetişen çileğin kalitesi düşük olur. Evde çilek yetiştiriliyorsa bahçe ya da balkonların güneş gören alanlarına yerleştirilmelidir.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor.
Mayaladığınız yoğurdu 2 gün süresince bebeğinize güvenle yedirebilirsiniz. İNEK SÜTÜ İLE YOĞURT MAYALANIR MI? Mayalanma işlemi inek sütünün alerjik özelliklerini büyük oranda azaltır. Ancak çok ağır inek sütü alerjisi olan bebeklerde yoğurt da alerji yapabilir.
Muzlu Yoğurtlu Püre (6+ Ay)
Ardından muzu çatalla ezerek püre haline getirin. Ardından yoğurt ilavesiyle tüm malzemeleri karıştırarak bebeğinize servis edin.
Çilek Alerjisi Belirtileri
Antikor ve histamin üretimi vücutta bazı belirtilere neden olur. Bu belirtiler genellikle çilek yedikten iki saat içinde ortaya çıkar. Çilek alerjisinin belirtileri ve bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Sanıldığının aksine çilek yemek bebekte leke yapmaz. Yapılan bilimsel araştırmalara göre çilek yemenin leke yapmadığı belirtilmiştir.
Çilek alerjisi, çoğu alerji içinde yer alan özelliklere benzemektedir. Vücudun giren maddeye karşı yabancı bir savunma uygulaması sonrasında aşırı salgılama ve tepkiler verir. Bu durumlar, genel olarak küçük yaşlar içinde tanı konulmasıyla çözülmektedir.
Kabızlık, en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Mevsiminde yenen çilek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı geçirir.
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Özellikle çocuklarda elma, armut, asitli meyveler, çilek, kavun, karpuz ve sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali) alerjiye neden olabilir. Baharla birlikte alerjik hastalıkların sayısında ciddi bir artış meydana geliyor.
Bebek bisküvisi içerisinde oldukça fazla vitamin bulunduran besinlerden biridir. Hem süt hem de yoğurt ile beraber tüketilmektedir.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Eti Cicibebe Sade Bebek Bisküvilerini, sütü, yoğurdu ve kiviyi de ekleyin ve blenderdan geçirin.
Sabah belli bir saatte uyanmasına özen gösterin ve bunun için bir uyku rutini oluşturun. Gündüz uykularına da aynı şekilde dikkat edin ve günün aynı saatinde uykuya dalmasını sağlayın. Böylelikle bebeğinizin bir uyku düzeni oluşacak ve gece daha sık uyanmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri