Matla beyti diğer beyitlerden ayrı olarak kendi arasında redifli ve kafiyeli iki mısradan oluşur. Diğer beyitlerin ikinci mısrası matla beyitiyle kafiyeli olmak zorunda değildir. Matlanın kafiyesi genellikle tam veya zengindir.
“Gazelin son beytine makta' (kesme yeri), makta'dan bir önceki beyte de hüsn-i makta' denir.
Beyit sayısı en az 15-30-33 ile en çok 99 arasında değişir. Kasidenin ilk beyitine "matla beyit", son beyitine "makta beyit" denir. Kasidenin ikinci beytine "hüsn-i matla"; sondan bir önceki beytine "hüsn-i makta" denir.
Genel olarak iki mısradan meydana gelmiş olan nazım parçası beyit olarak ifade edilir. Batı edebiyatı üzerinden bakıldığı zaman ise beyit 'kuple' olarak bilinmektedir. Özellikle şiirler üzerinden önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün.
İlk beyite "matla", matladan sonraki beyite "hüsn-i matla"; son beyite "makta", maktadan önceki beyite "hüsn-i makta" denir. En güzel beyite "beyt'ül gazel" ya da "şah beyit" denilir. Şairin "mahlas"ının geçtiği beyite "Taç Beyit" ya da "tahallüs" denir. Matla mısrası gazelin sonunda tekrarlanırsa "reddi matla" denir.
İlgili 28 soru bulundu
Matla Nasıl Anlaşılır? Matla beyiti diğer beyitlerden farklı olarak belli bir yapı ortaya koyar. Bu bağlamda kendi arasında redifli ve kafiyeli bir ikili oluşturur. Yani 2 mısradan oluşması ile beraber kafiyeli ve aynı zamanda redifli bir yapı meydana getirir.
Matla, Divan edebiyatında bir şiirin ilk beyiti. Daha çok kaside ve gazel türleri için kullanılır. "Doğmak" anlamındadır. Matla beyti diğer beyitlerden ayrı olarak kendi arasında redifli ve kafiyeli iki mısradan oluşur.
Gazelin ilk beyti matlâ; son beyti makta'; ikinci beyti hüsn-i matla', sondan bir önceki beyit ise hüsn-i makta' diye isimlendirilir. Şairin mahlası, hüsn-i makta' veya makta' beytinde geçer. Mahlasın geçtiği beyt, mahlas-hâne veya mahlas beyti adıyla anılır.
Beyit, iki mısradan meydana gelen nazım parçası. Batı edebiyatında beyte "kuple" denir. Divan edebiyatında nazım birimi sayılan beyit, aynı vezinde olan ve birbiri peşinden gelen iki mısradır.
Beyitler arasında konu bütünlüğü yoktur ancak aruz ölçüsü her beyitte aynıdır. Gazel ya da kasidelerde başlama beyitlerine matla beyit denir. Bu iki beyit kendi arasında uyaklıdır. Son beyite ise makta beyit denilmektedir.
Gazel ve kasidenin kafiyeli ilk beyti. Arap nazım sisteminde en küçük nazım birimi.
*İlk beytine matla, son beytine makta denir. *İlk beyitten sonraki beyte "hüsn-i matla" (ilk beyitten güzel olması gerekir), son beyitten öncekine "hüsn-ü makta" (son beyitten güzel olması gerekir) denir. *En güzel beyte beytül gazel (şah beyit) denir. *Son beyitte (maktada) şairin mahlası (takma adı) yer alır.
Gazelin ilk beyti matlâ; son beyti makta'; ikinci beyti hüsn-i matla', sondan bir önceki beyit ise hüsn-i makta' diye isimlendirilir. Şairin mahlası, hüsn-i makta' veya makta' beytinde geçer. Mahlasın geçtiği beyt, mahlas-hâne veya mahlas beyti adıyla anılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan makta kelimesi, ''kat'' kökünden türetilmiştir. Kat, bir şeyi kesmek ve yarıda bırakmak anlamına gelirken, makta da bir şeyin sona erdiği, tamamlandığı, noktalandığı yer demektir.
Özet: Eski Türk edebiyatında, gazel nazım şeklinde görülen ve daha çok gazelin şeklî yapısıyla ilgili olan uygulamalardan biri de redd-i mat- ladır. Redd-i matla, gazelin ilk beyti olan matla beytindeki mısralardan birinin gazelin son beyti olan makta beytinin ikinci mısraında tekrar- lanması suretiyle yapılır.
Gazel bu ha- liyle kimi bölümleri eksik beyit sayısı en çok 15 kadar olan küçük bir kasideyi andırır. Böyle gazellere gazel-i müzeyyel (eklentili, ekli gazel) denir.
Nazım birimini bulmak için kafiye ya da diğer adıyla uyak ölçüsü incelenmektedir. Bu sayede nazım birimini tespit etmek mümkün hale gelmektedir. Şiirde bulunan en küçük nazım birimi ise dize (mısra) olarak bilinir. Ayrıca beyit, dörtlük ve bent gibi nazım birimleri de bulunmaktadır.
Şiirde sonları uyaklı, iki dizeden oluşan, kendi içinde bağımsız bir yapısı ve anlam bütünlüğü bulunan birimdir. Bir beytin her dizesi kendi içinde bir bütün olabildiği gibi, birinci dizedeki anlam ikinci dizede de sürebilir. Beyit uzun şiirlerde anlatım birimi olarak sık kullanılır.
Arap nazım sisteminde en küçük nazım birimi. “Ev, çadır, oda, mesken, konak” mânalarına gelen beyit bir edebiyat terimi olarak aynı vezinde iki mısradan meydana gelen bir nazım birimini ifade eder.
Klasik Türk Edebiyatında aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün kalıbıyla yazılan dört dizelik milli bir nazım biçimidir. Tek dörtlükten oluşur. Kafiyelenişi rubaiyle aynıdır: aaxa. Genellikle lirik tarzda olan ve aaaa şeklinde kafiyelenen tuyuğlara "Musarra Tuyuğ" denir.
aa-bb-cc-dd gibi bir düzene sahip olan «düz uyaklı» bir nazım biçimidir. Divan şiirindeki «mesnevi» nazım biçimini andırmakla birlikte beyitler arasında anlam bütünlüğü ve konu birliğinin bulunması, çeşitli ölçü ve kalıplarda yazılabilmesi gibi bakımlardan mesnevi nazım biçiminden ayrılır.
Sone: Edebiyatımıza Servet-i Fünun devrinde Fransızlar dan girdi. Toplam olarak 14 mısradır. Kafiye düzeni abab – abba – ccd – ede dir. Terza–Rima: Bir başka batı edebiyatı nazım biçimidir.
Tecdîd-i matla'ya Zâtü'l- matla' burada yer alan gazele de tegazzül adı verilir. Kasîdenin ilk beytine matla', son beytine makta', en güzel beytine şah beyt veya beytül-kasîd denir.
Gazel kelimesinin asıl anlamı; aşktan bahsetmek, kadınlarla âşıkane konuşmak, onlarla bu tarzda dostluk ve sohbette bulunmaktır. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti kendi içinde, diğer beyitlerin ikinci mısraları ilk beyitle kâfiyeli olmak üzere genellikle beş ile dokuz beyit arasında yazılan nazım biçimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri