Anjel, Mürebbiye4 romanının baş kahramanıdır. Geçmişi çok karanlık, Parisli bir hayat kadını olan Anjel, ahlâklı, dindar ve namuslu Matmazel Anjel olarak, Dehri Efendi'nin konağına mürebbiyelik etmek için girer.
Roman. Hüseyin Rahmi'nin Mürebbiye romanı, evdeki çocuklara Fransızca öğretmesi için konağa getirilen fettan ve haf ifmeşrep Matmazel Anjel'in etrafında gelişiyor. Yavaş yavaş evdeki tüm erkekleri baştan çıkaran Anjel'in ismi gibi melek yüzlü olmadığı anlaşılır.
Mürebbiye romanı muhafazakâr bir Osmanlı ailesine öğretmen olarak girmeyi başaran Parisli bir fahişenin konağın bütün erkeklerini baştan çıkarmasını anlatır.
Bilindiği gibi Mürebbiye, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1899 yılında yayımlanan ve yazarına romancı olarak büyük bir şöhret kazandıran önemli romanlarından biridir.
Hüseyin Rahmi 1899 da neşrettiği Mürebbiye adlı romanında, sosyal bir tenkit örneği vererek, böyle bir kadının bir Osmanlı konağını nasıl altüst ettiğini, bütün değer hükümlerini nasıl iflas ettirdiğini tasvir eder.
İlgili 22 soru bulundu
Hüseyin Rahmi'nin, Ahmet Midhat Efendi'nin Felâtun Bey ve Râ- kım Efendi adlı romanının müspet kahramanı Râkım Efendi'ye benzet- mek istediği Maşuk Bey, tıpkı Râkım Efendi gibi bir devlet dairesinde kâtip olarak çalışmakta, bu resmî vazifesinin yanında ek işler de yaparak daha fazla para kazanmaktadır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1911 tarihli romanı. Romanın ana karakteri Meftun Bey'dir. Meftun Bey okumak için gittiği Fransa'nın Paris kentinde yıllarca kalır, fakat buraya asıl geliş sebebini unutup, eğitim görmekten kaçar.
"Mürebbiye" kelimesi Arapça kökenli olup, Türkçe'ye Arapçadan geçmiştir. "رَبَّى" (rabbā) kökünden türetilmiştir ve "terbiye etmek, eğitmek" anlamında kullanılır. Anlamı: "Mürebbiye", genellikle çocukların eğitim ve terbiyesiyle ilgilenen, onları yetiştiren, eğiten kadın anlamında kullanılır.
1901'de "Alafranga" adıyla tefrika edilirken sansürün hışmına uğrayarak yarım kalan roman, 1909'da Şıpsevdi adıyla yeniden doğar. Hüseyin Rahmi Batı özentisi tiplerin en meşhurlarından birini, Meftun'u yaratmış, üslubundaki yüksek mizahı ve felsefeyi bugünün okuruna tattırmayı bilmiştir.
Roman kahramanı İrfan Galip Halley yıldızına dair verdiği konferanslarda kadınları korkutmaktan büyük zevk duymaktadır. Bu konferanslar sayesinde ise Feriha ile tanışır... Rüyalar ve gazete haberleriyle süslenen Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç romanı baştan sona merak ögesi ağır basan bir romandır.
Şıpsevdi zamansız bir eserdir. Hüseyin Rahmi Gürpınar (1864-1944) Dönemini ve çevresini romanlarında yaşatıp, genç yaşlarından itibaren geniş halk kitlelerince sevilerek okunmuş Hüseyin Rahmi, edebiyatımızın benzeri az bulunur şahsiyetlerindendir.
Hüseyin Rahmi'nin yanlış batılılaşma temalı ilk romanı. Âyine / Şık, yazarın ilk eseri olması ve ifade tarzı bakımından bazı acemilikler taşır ve Ahmed Midhat Efendi'nin Felâtun Bey ile Râkım Efendi romanının kuvvetli etkisi altındadır.
Hüseyin Rahmi'nin 1924'te yayımlanan romanı Efsuncu Baba, Binbirdirek'te ipek iplik eğirerek hayatlarını kazanan iki Ermeni gencin saflıklarıyla; büyü, sihir, tılsım, muska gibi işlerle uğraşan Ebulfazl Enveri Efendi'nin dikkatini çekmeleriyle başlıyor.
MÜREBBİYE (HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR)
Büyük kızı evli, büyük oğlu yatılı okulda okuyan Dehrî Efendi küçük çocuklarının eğitimi için Anjel isimli Fransız bir mürebbiye tutar. Mürebbiye Anjel'in gelişiyle birlikte konağın nüfusu artar.
1862 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Nabizade Nazım'ın Zehra adlı romanı Türk edebiyatının ilk gerçekçi roman denemesi olarak kâbul edilmektedir. Bugün hâla “Kıskançlığın Romanı” olarak anılan eserde gerçekçi bir tavırla ele alınan ka- rakter psikolojileri dikkat çekmektedir.
Hüseyin Rahmi Gürpınar, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası romanından etkilenmiştir. Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika edilmiştir. Roman kişileri: Şöhret Bey, Madam Potiş, Baba Perdriks, Hristo, Maşuk Bey, Matmazel Adel'dir.
Mürebbiye kısa zamanda sırasıyla Dehri Efendi'nin büyük oğlu Şemi'yi, kardeşi Amca Bey'i ve damadı Sadri'yi kendisine âşık eder.
Mürebbiye romanı ile yazarın şöhreti artmıştır. 1901'de Alafranga adlı romanı İkdam gazetesinde tefrika edilirken sansür kurulu tarafından yayımı durdurulmuştur. Hüseyin Rahmi, II. Meşrutiyet'in ilânına kadar -Biçare Bakkal (1903) isimli tercümesi hariç- eser yayımlamamıştır.
Sergüzeşt, macera dolu bir yolculuk, serüven anlamında kullanılır. Genellikle olağan dışı, ilginç ve heyecan verici deneyimleri ifade etmek için kullanılır.
MÜZİÇ – MÜZ'İC
(ﻣﺰﻋﺞ) sıf. (Ar. iz'āc “rahatsız etmek”ten muz'ic) Rahatsızlık veren, huzursuz eden, sıkıcı, bunaltıcı, bıktırıcı: … Fehm ü dâniş, akl ü istihrâc hep muzlim / Bütün rûhumda müz'ic bir cemâdiyyet olur nâim (Tevfik Fikret).
Burgaç, beklenmeyen yönden gelen şiddetli bir hava akımı ya da türbülans anlamlarında kullanılan bir kelimedir.
Tutunamayanlar'ın bir diğer önemli kahramanı Turgut Özben'dir. Turgut, tutunandan tutunamayana dönüşün de simgesi durumundadır.
Mehmet Rauf, Eylül romanını Suad –Süreyya çifti ile Süreyya'nın halazadesi Necip arasındaki gönül münasebeti üzerine kurar. Süreyya, Taşocağı'ndaki bağ evinden sıkılır. Necip de, Beyoğlu ile tezat teşkil eden bu mekânda sıkıldığını belirtir.
Maî ve Siyah'ın baş kahramanı Ahmet Cemil, henüz öğrenimini tamamlayamadan babasını kaybeder. Annesi ve kız kardeşi İkbal'in ge- çimini üstlenir. Edebî değeri olmadığı için hiç hoşlanmadığı, zevk de al- madığı halde, sadece para kazanmak amacıyla Fransızca'dan polisiye ro- manlar tercüme eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri