İmam Matüridiye'ye göre peygamber gönderilmezse bile Allah'ı aklen bilmek gereklidir. Allah'ı bilmenin gerekliliğini idrak eden akıldır. Akıl tek başına Allah'ın varlığını ve bunun vacib oluşunu bilebilirse de peygamber gönderilmeden, Allah tarafından yapılması teklif edilen hükümleri tek başına bilemez.
Tebliğ olmasa bile, yani kendisine bir peygamber çağrısı ulaşmasa bile, aklıyla Allah'ın varlığını bulamayan ve bilemeyenler mesul olurlar. Çünkü Allah'ı bulmak ve bilmek aklın vazifesidir. Ancak böyle kimseler, imanın diğer erkânı ve ibadetler hususunda mesul değildirler.
Mâtürîdiyye Ehl-i sünnet'in temel prensiplerinde Eş'arîler ile aynı görüşte olmakla beraber, şu görüşleriyle onlardan ayrılırlar: 1. Dinî tebliğ olmasa da kişi akılla Allah'ı bulabilir.
Varlıklar hakkındaki bilgilere büyük ölçüde duyu organlarımız ve akıl yoluyla ulaşırız. Akıl, Allah'ın insana verdiği en önemli nimetlerdendir. Ancak her türlü bilgiye akılla ulaşmak mümkün değildir. Müslüman'ın bilgi kaynaklarından biri de vahiydir.
Âlimlerin çoğu dünyada Allah'ı gözle görmenin mümkün olmadığını, âhirette ise büyük bir lütuf ve nimet olarak cennette görüleceğini söylerler. Ebû Mansûr el-Mâtürîdî'ye göre aziz ve celil Rabbin görülmesi gereklidir, haktır ancak bu rü'yet idrâksiz (ihatasız) ve tefsirsiz (bilâkeyf) olacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Matüridî'ye göre adam öldürmek, zina etmek, içki içmek... gibi büyük günahlar (günah-ı kebair) da mümini dinden çıkarmaz.
Efendimiz (asm) mi'racda Cenab-ı Hakk'ı baş gözü ile mi yoksa ruh gözü ile mi gördü? Değerli kardeşimiz, Peygamberimiz (asm) mi'racta Cenab-ı Hakk'ı bizzat baş gözü ile görmüştür. Mü'minlere en büyük müjde: cemâl-i ilâhiyi seyretme bahtiyarlığına kavuşacaklar.
İşte Allah, size ayetlerini böyle açıklar; ki akıl erdiresiniz. Bakara Suresi, 269. ayet: Kime dilerse hikmeti ona verir; şüphesiz kendisine hikmet verilene büyük bir hayır da verilmiştir. Temiz akıl sahiplerinden başkası öğüt alıp-düşünmez.
Denebilir ki, insanların asıl görevi Allah (cc)'ı isim ve sıfatlarıyla tanımaktır. Kimileri Allah Teâlâ'yı, büyüklerinden gördüğü gibi taklidi, kimileri de araştırmalarına dayanarak tahkiki olarak tanır.
Cenab-ı Hakk'ın kudsî mahiyetini anlamak, idrak etmek, aklın idrak ve intikal sahasının dışındadır. Şurası bilinen bir gerçektir ki; insan, değil Allah'ın zatını, kendi ruhunun, hayalinin, vicdanının mahiyetini dahi kavrayamaz.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
İslam dininin Caferîlik mezhebine ve Alevî-Bektaşî tasavvuf tarikatına mensup olanları, itikat olarak Peygamber Muhammed ve On iki İmamlar ittikâdine mensupturlar. Şiî mezhebine mensup olan seyyid ve şerifler olduğu gibi, Abdülkâdir Geylânî gibi Sünnilik geleneğinden gelen seyyidlerde mevcuttur.
Bu anlamda Mâturîdî'ye göre imandaki artış iman üzere sebat ve devam etmek anlamına gelmektedir (Mâturîdî, 2005:VI.172,478). Ebu Hanife'ye göre gökte ve yerde bulunanların imanı, iman edilmesi gereken şeyler yönünden artmaz ve eksilmez, fakat yakîn ve tasdik yönünden artar veya eksilir (Ebu Hanife, 1992b: 58).
Eş'afılere göre, Allah ' ın peygamber göndermesi aklen mümkün olup, onun için bir zorunluluk ifade etmez. Allah'ın peygamber göndermemesihalinde ona bir zaaf ve noksanlık nispet edilemez. Zira peygamber göndermek, Allah'ın bir lütuf ve ihsanıdır.
Bu ayete göre insan, yeryüzüne Allah'ın halifesi olarak gönderilmiştir. Bu nedenle peygamberlik gibi kutsi bir görevin insanlara verilmiştir. İnsan idrak eden, konuşma ve muhakeme yeteneği olan tek canlı türüdür. Peygamberler, yaşadıkları toplumda, en güvenilir ve en günahsız insanlar arasından seçilmiştir.
Mâtürîdî ya da tam adıyla Ebû Mansûr Muhammed bin Muhammed bin Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî, (Arapça: الماتريدي; d. 863, Maturid, Semerkand - ö. 944, Semerkand), İslam dininin iki itikadi mezhebinden birisi olan Mâtürîdîlik mezhebinin kurucusu ve Hanefîlik mezhebine bağlı olanların itikad imamı sayılan İslâm alimi.
Şu varlık aleminin yaratıcısı ancak ve ancak vücudu vâcib, ezelî ve ebedî, zâtında ve sıfatlarında benzeri bulunmayan Allah'dır. Elbette, O Zât-ı Akdes hakkında böyle bir soru sorulamaz. Çünkü "kim yarattı" sorusu ancak mahlûkat için sorulabilir. Allahü Teâlâ Ehad'dir; birdir, zatında şeriki yoktur.
Bu ayet şu kesin kıyası içeriyor: Eğer Allah'ı seviyorsanız, Habibullaha uyacaksınız. Ona uyulmazsa demek ki Allah'ı sevmiyorsunuz. Eğer Onun habibine uyarsanız, onun hayatını hayatınıza hayat yaparsanız, Allah da sizi seviyor demektir.
- Ödevim şu: Allah'ın varlığını tabiattan örneklerle açıklayınız. Değerli kardeşimiz, - Allah'ın varlığını külli manada gösteren en büyük dört delil vardır: Kur'an-ı kerim, Hz. Peygamber, vicdan ve evren / tabiat..
Hâla aklınızı kullanmayacak mısınız? Şüphesiz ki size, içinde (gerçekleri) hatırlamanız (için bilgiler) bulunan bir kitap indirdik. [*] Akıl etmiyor musunuz? Bu ayet Sâd 38:1 ve Zuhruf 43:44 ile okunmalıdır.
Kur'ân-ı Kerîm'e göre insanı insan yapan, onun her türlü aksiyonlarına anlam kazandıran ve ilâhî emirler karşısında insanın yükümlülük ve sorumluluk altına girmesini sağlayan akıldır. Kur'an'da akıl kelimesi biri geçmiş, diğerleri geniş zaman kipinde olmak üzere kırk dokuz yerde fiil şeklinde geçmektedir.
Ey iman edenler! Açıklandığı takdirde sizi sıkıntıya sokacak hususlarda soru sormayın. Kur'an indirilirken böyle sorular sorarsanız size açıklanır. Allah onlardan sizi muaf tutmuştur.
Mûsâ'nın Allah'ı görme talebini dile getiren âyette (el-A'râf 7/143) “enzur ileyk” şeklinde geçmekte ve “baş gözünün bakması” anlamına gelmektedir.
Nitekim bazı rivayetlerde ilk yaratılan varlığın kalem olduğu belirtilirken diğer bazı rivayetlerde Allah'ın ilk yarattığı şeyin akıl veya bir cevher olduğu bildirilmiştir. Bu ise akıl, kalem ve cevherin aynı şey olduğunu gösterir.
konudaki sözleri şu mahiyettedir: Allah'ın ilk yarattığı ruh-ı müdebbirdir, bu da Hz. Peygamber (a.s.) bütün varlıkların hakikati, aslı, esası olarak ilk yaratılan ruhtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri