lema - لمعه لمع . (لَ عِ) [ ع . لمعة ] (اِ.) پرتو، روشنی .
Lemaât, Arapça 'parıltı' anlamına gelen 'lem'a' kelimesinin çoğulu- dur. Lem'a İlâhî nurların sûfînin gönlünde tecelli edip parlaması ne- deniyle duyumsadığı haller için kullanılan tasavvufî bir terimdir.
Bunlardan biri üzüntü ve keder ile birlikte sıkıntı gibi anlamlardır. Aynı zamanda can sıkıntısı ve usanç gibi anlamlara sahip olduğunu ifade etmek mümkündür.
Bilinen, belli olan.
MÂLÂMAL. [l ince] (ﻣﺎﻻﻣﺎﻝ) zf. (Fars. mālāmāl) Ağzına kadar dolu, dopdolu, lebâlep: Metâından cihânın şöyle dolmuş / İçi mâl ile mâlâmal olmuş (Latîfî Tezkiresi). Velîkin herze-i ta'n ile ağzı mâlâmâl (Âlî Mustafa Efendi).
İlgili 15 soru bulundu
(ﻧﺎﺗﻮﺍﻥ) sıf. (Fars. olumsuzluk bildiren nā- ve tuvān “güç, tâkat” ile nā-tuvān) Kuvvetsiz, güçsüz, zayıf: Sayyâd bu nâtüvâna kıyma / Kıl cânıma rahm câna kıyma (Fuzûlî).
زیبا Arapça ve farsça anlamları
جغرافیایی ایران ج ۶). (ص فا.) 1 - شایسته ، زیبنده . 2 - نیکو، جمیل . çıral(izah: gözəl.)
Tekaüt kelimesi, Osmanlı bürokrasisinde devletten maaş alan veya maaş karşılığı farklı tahsisatı bulunan görevlilerin hizmet yapamayacak duruma gelmesini ifade eden bir terim anlamı kazanmıştır. Tekaüt olan kimseye mütekāid denir.
" Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
(ﻣﺘﻜﺎﻣﻞ) sıf. (Ar. tekāmul “gelişmek, olgunlaşmak”tan mutekāmil) Tekâmül eden, gelişip olgunlaşan, olgunlaşmış, gelişmiş: Millet diye böylesine mütekâmil bir insan toplumuna denir (Mukbil Özyörük).
- Eğilimli, eğilim.
Melanet kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür ve Türkçede halk arasında kullanılan kelimeler içerisinde yer alır. Genel olarak lanet sözcüğü ile benzerlik gösteren bir anlama sahip olduğunu ifade etmek mümkün.
MEYELÂN. 1. Bir tarafa doğru eğilmiş olma, eğik durma, eğilme.
Sözlükte “yaymak, açmak, kaplamak; bağışlamak” mânalarındaki safh kökünün “müfâale” kalıbından masdar olan musâfaha “el sıkışmak, nazikçe dokunmak, selâmlaşmak” gibi anlamlara gelir.
(ﻟﻤﻌﺎﺕ) i. (Ar. lem'a'nın çoğul eki -āt almış şekli leme'āt) Parıltılar: Kuruldu karşıma bir tâk-ı şu'le-dâr-ı zafer / Demin hayâlimi tevhîş eden karanlıklar / Bu levhanın lemeâtıyle münkesir, zâil… (Tevfik Fikret). Ot kokusuna açlık sevkiyle dayanamayıp saldıran beygirlerin gözlerindeki o lemeât-ı vâpesin…
(ﻣﻠﻬﻤﻪ) i. (Ar. mulhim “ilham eden”den mülhime) tasavvuf. (Nefs-i mülhime sözünden kısaltma yoluyle) Nefsin yedi mertebesinden üçüncüsü [Bu mertebede insan Cenâbıhak'tan ilham alacak seviyeye erişmiştir]: Tamâmen mülhime bâbında teslîm olmamıştır nefs / Zemîm ef'âl ve ahlâktan tamâmen geçmemiştir nefs (Ken'an Rifâî).
i. Merhem kelimesinin halk ağzındaki şekli.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
ve Tekaüt Sandığı kadrolu çalışanları ile emeklilerine ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerine kanunla sağlanan hak ve yararlardan az olmamak üzere sağlık ve emeklilik hizmeti sunmak olan bir sosyal güvenlik kuruluşudur.
MUHANAT – MUHANNET
sıf. ve i. (Ar. muḫanneѕ'ten) halk ağzı. Korkak, alçak, kalleş, nâmert (kimse), muhannes: Muhannettir yalan dünya kayıran (Pir Sultan Abdal).
Arapça fsd kökünden gelen müfsid "fesat sokan" sözcüğünden alıntıdır. Lügâtte bozucu veya fesad eden gibi mânâlara gelir. Müfsid kelimesi, İslam kelâmında imanı (inanç), İslam fıkıhında ise başlanmış bir ibâdeti bozarak geçersiz kılan durumlar için kullanılan bir terimdir.
ZÂYİAT. 1. Kayıplar, zarar ve ziyan: Bu fırtına çok zâyiâtı mûcip oldu (Şemseddin Sâmi).
Zübde - زبده
زبدة ] (اِ.) 1 - برگزیده از هر چیز. 2 - خلاصه .
ZÎHAYAT. (ﺫﻯ ﺣﻴﺎﺕ) sıf. (Ar. ẕі “sâhip” ve ḥayāt ile ẕі-ḥayāt) Canlı: Zannederim yapmaktan ise yapılmış bir tasvîr-i zîhayâta meftunsunuz (Sâmipaşazâde Sezâî).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri