Kırmızılar organik, daha yeni teknoloji ve daha geç ısınma daha geç donma özelliğine sahiptir... Mavi-yeşiller eski teknoloji inorganik antifrizlerdir... karıştırmamanızı tavsiye ederim.
Farklı katkı maddeleri ve korozyon önleyiciler olumsuz reaksiyon gösterebileceğinden, genelde farklı antifriz renklerinin karıştırılması önerilmez.
Antifriz eklediğinizde eğer antifriz oranı bu değerin üstüne çıkarsa negatif sonuç alırsınız, bu yüzden ölçtürüp koymanızda fayda var.
Etilen glikol (genelde yeşil), propilen glikol (genelde mavi) ile sorunsuz şekilde değişebilir, karıştırılabilir.
ANTİFRİZ RENKLERİ NEDİR? Aslında renklere göre ayrım yapmak doğru değildir. Çünkü firmalar araçlardaki antifriz kaçaklarını anlamak için antifrizleri renklendirmişlerdir. Başka bir deyişle antifrizler özellikleri sayelerinde belli bir renke sahip değillerdir.
İlgili 30 soru bulundu
Kırmızı ve mavi antifriz karışırsa çamurlaşma yapabiliyor.
Antifiriz renkleri
Piyasadaki antifrizler arasında en yaygın olanlardan biri mavi antifirizdir. Klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilmiştir. Diğer yaygın tür olan kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretildiğinden maviye göre üç kat daha uzun ömürlüdür.
Antifrizin bitmesi veya farklı sıvılarla karışması durumunda aracın işlevselliğinde düşüş meydana gelebilir. Bu nedenle her sene kontrol edilerek gerekli durumlarda ekleme ve değişim yapılır.
Avrupa ve Uzak Doğu menşeli otomobillerde genellikleJaponya'da üretilen otomobillerde genellikle kırmızı renkte antifriz kullanılıyor. Avrupa ve Uzak Doğu menşeli otomobillerde genellikle mavi ya da kırmızı, Amerikan menşeli otomobillerde ise yeşil ya da turuncu antifriz tercih ediliyor.
Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı.
Soğuk havalarda aracın ihtiyaç duyduğu bir kış bakımı olarak görülse de aslında her mevsim antifiriz kullanılmalıdır. Bir alkol çeşidi olan antifiriz; araç motorunun ve motor bağlantılarının donmasını ve ısınmasını engelleyen bir sıvıdır. Antifiriz içindeki 'glikol' sayesinde suyun donma derecesinin düşmesini sağlar.
Antifriz Renklerinin Anlamları
Kırmızı antifrizler, organik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilen antifrizlerdir. Yeşil antifrizler, inorganik inhibitör eklenerek üretilen antifrizlerdir. Mavi antifrizler, klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilen antifrizlerdir.
Antifriz, suyla karıştırıldığında, moleküllerden herhangi birinin bir araya gelmesini ve kristalleşmesini zorlaştırır.
Eskiden kırmızı antifiriz kullanıyorsanız sonradan değiştirip mavi yada yeşil koysanız ne olabilir derseniz kırmızı antifirizi boşaltıp üzerinde mavi yada yeşil antifiriz koyarsanız yeni antifiriz eski kırmızı antifirizin oluşturduğu koruyucu tabakayı söküp çamurlaşma yapabilir.
hiç bir antifiriz yeni bir radyatörü öyle şıp diye delemez. dolayısıyla burada belli bir markayı karalamak doğru değil. yani zaten yıpranmış ve ömrünün sonuna gelmiş bir radyatöre opet değil başka x bir marka antifiriz de koysanız bu durum oluşabilirdi ya da oluşacaktı.
- 55 derece donma noktasına kadar dayanıklı, mavi renkli, kullanıma hazır karışım antifrizdir.
En çok kullanılan, en iyi antifriz olarak bilinen kırmızı antifrizin özellikleri şunlar: Daha düşük donma noktasına sahiptir. Kış mevsiminin sert geçtiği bölgelerde daha çok tercih edilir. Dizel motorlu ve LPG'li araçlar için özellikle tavsiye edilir.
Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
* Radyatör ve yedek su kapağını açın. * Radyatörün altında yer alan tahliye kapağını açın ve tüm suyu tahliye edin. * Su boşalttıktan sonra radyatör kapağını sıkıca kapatın. * Temiz bidona hazırladığınız antifriz ve suyu ihtiyacınız oranında karıştırın.
Yanmadan açığa çıkan ısı sonunda kaynamaya neden olur. Yaz aylarında, su tek başına buharlaşabilir ve kışın ise donarak işe yaramaz hale gelebilir. Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
Antifriz radyatöre %50 su %50 antifiriz şeklinde konur. Aracın 100.000 kilometreye varmadığı yıllık kullanımlarında dahi yılda 1 defa antifriz değiştirilmelidir.
İnorganik antifriz ile organik antifriz karışırsa, iyi bir aşındırıcı olur. Yani Bilal'e anlatır gibi anlatayım; arabanda normalde mavi var eğer motorunun içini iyice temizlemeden kırmızı koyarsan yada tam tersi motorunuz yada radyatörünüzde aşınmalar meydana gelir. Antifriz mutlaka saf su ile seyreltilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri