Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Tavuk, sporcular ve vücut geliştiriciler için önemli bir protein kaynağıdır. Ancak kırmızı et ayrıca yağsız kas üretmeye çok daha hızlı bir şekilde yardımcı olan yüksek miktarda protein ve önemli miktarda kreatin içerir (1).
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir. Genel olarak kümes hayvanlarının etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protein içerirler.
Diyette Kırmızı Et mi, Beyaz Et mi Tavsiye Edilir? Hem beyaz et hem de kırmızı et iyi birer protein kaynağıdır. Hatta en sağlıklı ve yüksek oranda protein sağlayan besinlerdir. İkisi arasındaki en önemli fark B12 içeriğidir.
Haşlanmış şekilde tercih etmeniz daha yararlı olabilir. 100 gram beyaz ette yaklaşık 30 gram protein bulunmaktadır. Spor sonrası beyaz etleri ızgara veya haşlanmış olarak tüketmek oldukça faydalı olacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Kırmızı et, kemik ve kas oluşumuna yardımcı olan protein sağlar. Ancak kırmızı et tüketirken porsiyona dikkat etmeli ve yağsız kısımlarını tüketmeliyiz.
Tavuk, sporcular ve vücut geliştiriciler için önemli bir protein kaynağıdır. Ancak kırmızı et ayrıca yağsız kas üretmeye çok daha hızlı bir şekilde yardımcı olan yüksek miktarda protein ve önemli miktarda kreatin içerir (1).
Kırmızı et
Tıpkı sebzelerde olduğu gibi etin en koyu yerleri daha fazla besin maddesi içerir. Kırmızı et, demir ve çinko için de bulunmaz bir kaynaktır. Bu nedenle spor yaparken sadece beyaz et değil kırmızı et de tüketilmelidir.
EN YÜKSEK PROTEİN DANA ETİNDE
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varken koyun etindeki protein 17 gram.
Eğer işten eve evden işe giden, egzersiz yapmayan bir kişiyseniz vücudunuzun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için tavsiye edilen günlük protein miktarı kilogram başına 0.8 gramdır. Yani 75 kilogram ağırlığında birinin 60 gram protein tüketmesi gerekir.
Vücut geliştirme ile ilgilenenlerin favorisi, proteinoranı en yüksek ve yağ oranı en düşük olan tavuk göğsüdür.
Diyet yapılırken tavuk etinin tercih edilmesinin sağlıklı beslenmede olumlu bir davranış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gülden Pekcan, tavuk etinin kilo vermeye yardımcı olduğunu söyledi.
İdmandan hemen sonra aç olan kaslara protein ve karbonhidrat gönderilmeli. Doğru protein ve karbonhidrat kaynaklarını kullanmak spordan aldığınız etkiyi arttıracaktır. İdman sonrası tercih edilecek en iyi protein kaynaklarından biri tavuk göğüs ve basit karbonhidratlardır(pirinç, makarna, patates…)
En büyük protein deposu olma niteliğine sahip olan et yerine geçen protein kaynakları çeşitlilik gösterebilmektedir. Örneğin; hindi, tavuk, balık gibi beyaz et, fasulye ve nohut gibi baklagiller, süt, yumurta, yoğurt, kabak çekirdeği, peynir ve badem gibi gıdalar, tam bir protein deposu olması ile bilinmektedir.
Yüksek protein oranı ve düşük yağ miktarına sahip olduğundan, spor yapanlarında ilk tercihi oluyor. 100 gram tavuk, yaklaşık olarak 30 gram protein içeriyor ve bu oldukça iyi bir miktar. 100 gram tavukta, 4 gram da yağ bulunuyor. Üstelik fiyatı gayet uygun olduğundan, diğer protein kaynaklarına göre oldukça iyi.
Dozunda tüketilen kırmızı etin kas gelişimi ve korunmasındaki payı oldukça fazladır. Özet olarak sağlıklı beslenme ve kas gelişimine destek olmak için her iki et türünü de tüketmek gerekiyor. Ama kabul etmek gerekiyor ki sporu ve kas gelişimini desteklemek için kırmızı et tüketimine yatkınlık daha fazla.
Spor anında yıpranan kaslar için egzersiz sonrası tüketilecek proteinin, kaliteli protein kaynaklarından (et, tavuk, balık yumurta, süt) seçilmesi ve yüksek lösin içeriğine sahip olması önerilmektedir.
Tok karna yapılan spor, bedeninizin daha fazla yorulmasına yol açar. Yemekten 2-3 saat sonra spor yapmak sağlık açısından daha uygundur. Yediklerinizi sindirmek için spor yapmadan önce yaklaşık 1 ila 2 saat beklemelisiniz. Eğer kırmızı et gibi ağır yemekler yediyseniz, bu süre uzayabilir.
Ancak sporcuların unutmaması gereken bir diğer kural ise, asıl önemli olanın çok fazla protein almak değil sağlıklı ve yağsız hayvansal protein tüketmektir. Bunun ölçüsü kilo başına 1.6 gram protein olacak şekilde ayarlanabilir.
“Et” olarak yediğimiz, aslında hayvanların kas ve yağ dokusu. Etin rengi de, kas dokuda bulunan kas liflerinin yapısından ileri geliyor. Kırmızı ya da koyu ette kas lifleri, yürüme ya da ayakta durma gibi uzun zamanlı etkinlikler için kullanılmaya uygun tipte.
Her gün tavuk yemenin elbette zararları bulunmaktadır. Her gün tavuk yemek, eğer tavuk köy tavuğuysa fazla zararlı olmayabilir ancak köy tavuğu yerine marketten alınan bir tavuk tüketiliyorsa her gün yenilmesinden kaçınılmalıdır. Özellikle çocuklar ve erkeklere zarar verecek içeriklere sahiptir.
Gram başına en yüksek proteine sahip olan TAVUK, içindeki amino asitlerle zayıflatan ve kas yapan bir etkiye sahip. Tavuk tüketirken serbest dolaşan tavukları tercih etmeniz daha kaliteli besin almanızı sağlar.
Yeteri kadar protein yemek YETMİYOR!
Yeteri kadar yemek yemezsen vücudun yapabildiği kadar kas yapamayacak! Evet, bu durum spora başladığın ilk 6-12 ay biraz daha farklı olabilir. Yeni başlayanlar sporda kalori açıklığında besleniyorken bile kas yapabiliyor…
500 gr bi süre sonra sıkar. İhtiyacını hesaplayıp büyük bölümünü antrenman saatlerine yakın şekilde dağıtabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri